[Update] Vinokourov over lening: 'Zit in Slavische ziel om geld uit te lenen' Algemeen nieuws

[Update] Vinokourov over lening: 'Zit in Slavische ziel om geld uit te lenen'

Door Bram van der Ploeg 08 mei 2019 | 07:50


Alexander Vinokourov zou zich vandaag (dinsdag 13 maart 2018) in de rechtbank moeten verdedigen, maar de vraag is of dit gaat gebeuren. De advocaat van de Kazach gaat volgens RTBF uitstel van het proces aanvragen bij de zitting, die om 09.00 uur begint. 

Vinkourov moet zich bij de rechter verantwoorden, omdat hij de zege in Luik-Bastenaken-Luik in 2010 gekocht zou hebben. De renner, en tegenwoordig ploegleider, van Astana zat in de kopgroep met Alexandr Kolobnev. Vinokourov leek hem eraf te rijden, maar zou volgens e-mails 150.000 euro betaald hebben aan de Rus. Kolobnev moet zich daarvoor ook verantwoorden.

De rechtbank in Luik moet bepalen of er sprake is van omkoping. Kolobnev, die destijds de kleuren van Katusha verdedigde, zou de 150.000 euro in twee termijnen hebben gekregen; in juli en december 2010. Dit zou moeten blijken uit e-mails, die dienen als belangrijkste bewijs. Vinokourov zelf stelt al sinds 2015 dat het geld aan Kolobnev om een lening zou gaan. Ook stellen beiden dat er te weinig bewijs zou zijn. 

Het is niet de eerste keer dat Vinokourov in opspraak raakt door mogelijke omkoping. De Kazach wordt er nog steeds van verdacht dat hij in 2012 Rigoberto Uran geld zou hebben betaald voor de gouden medaille op de Olympische Spelen. Ook dat heeft Vinokourov tot op de dag van vandaag altijd ontkend.

Update - 26 maart 2019 (14.50 uur): Kolobnev en Vinokourov gehoord

De rechtbank van Luik zal Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev op 7 mei eindelijk horen over het omkoopschandaal waar de renners van worden beticht. De zaak werd meerdere keren uitgesteld door de advocaten van de heren. De zaak komt op 10 september voor.

Update II - 8 mei 2019 (07.46 uur): Vinokourov spreekt zich uit in de rechtbank

Alexandr Vinokourov heeft zich dinsdag in de rechtbank moeten verklaren voor zijn mogelijke financiële deal met Alexander Kolobnev in Luik-Bastenaken-Luik in 2010. Hij ontkent dat hij de zege 'kocht' door Kolobnev 150.000 euro te betalen. De betaling in twee termijnen was volgens Vinokourov een lening.

'Het zit in de Slavische ziel om geld uit te lenen. Ik heb nooit in mijn carrière een wedstrijd gekocht, en zeker niet Luik-Bastenaken-Luik in 2010', aldus de ploegleider van Astana, geciteerd door het Algemeen Dagblad. Op 10 september horen Vinokourov en Kolobnev de uitspraak tegen hen. (foto: screenshot Luik-Bastenaken-Luik 2010)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws