WADA legt vrijspraak Froome uit: 'Wordt onderschat hoeveel van zulke zaken er jaarlijks zijn' Algemeen nieuws

WADA legt vrijspraak Froome uit: 'Wordt onderschat hoeveel van zulke zaken er jaarlijks zijn'

Door Marijn van den Berge 03 juli 2018 | 10:34


Het WADA kwam na grondig onderzoek tot de conclusie dat Chris Froome in de Vuelta van 2017 niets verkeerds heeft gedaan, wat leidde tot het opschorten van de zaak door de UCI. In gesprek met Press Association Sport, verklaart WADA-topman Oliver Rabin het hoe en waarom van de zaak.

‘Om te beginnen verhoogde Froome de normaal lage dosis in de laatste dagen naar een hogere, maar nog steeds legale, dosis om astmasymptomen tegen te gaan. Daarnaast werd hij behandeld voor een infectie’, legt Rabin uit. ‘Daarbij kwam de fysieke impact van drie weken koers en het nemen van speciale voeding.’ Het leidde tot een hoge concentratie, die uiteindelijk werd bijgesteld naar 1400 nanogram per milliliter. Niet abnormaal onder omstandigheden van uitdroging en zware fysieke inspanning, volgens het WADA. Bovendien werd niet duidelijk dat Froome de salbutamol anders of extremer dan normaal gebruikte.

Maar volgens Rabin is het vooral de media die er zo’n grote zaak van heeft gemaakt. ‘Het is geen unieke zaak. Er wordt onderschat hoeveel van zulke zaken er jaarlijks zijn, zonder dat mensen er vanaf weten. Ook deze zaak moest onder de radar blijven, maar omdat het Froome is, een bekendheid, kwam het in de spotlights en lijkt het een unieke zaak. Er zijn zeker wat ongebruikelijke aspecten aan deze zaak, maar het is niet uniek. Er is dan ook voor ons geen reden om de regels onder de loep te nemen.’ (Foto: Giro d'Italia)

Schrijf je nu in bij Ploegleider, stel jouw wielerploeg samen voor de Tour de France en win in onze Subleague het shirt van Team Sunweb!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws