Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Oostenrijk | Wie kan profiteren van afwezigheid Denifl?

Algemeen nieuws

Voorbeschouwing Ronde van Oostenrijk | Wie kan profiteren van afwezigheid Denifl?

De maand juli staat natuurlijk volledig in het teken van de Tour de France. Toch staan er ook elders mooie koersen op het programma. Zo wordt van 7 tot en met 14 juli de Ronde van Oostenrijk verreden.

Historie
De Ronde van Oostenrijk staat al sinds 1949 op de wielerkalender. Er is wellicht geen enkele wielerwedstrijd waar Oostenrijkers vaker wisten te winnen: van de 69 edities werden er maar liefst 34 gewonnen door een Oostenrijker. Zo ook vorig jaar, toen Stefan Denifl zegevierde. Er staan ook vijf Nederlanders op de erelijst, al moeten we voor de laatste Nederlandse overwinning alweer terug naar 1969, toen Matthijs de Koning de wedstrijd op zijn naam schreef.

Laatste winnaars
2017  Stefan Denifl
2016  Jan Hirt 
2015  Víctor de la Parte
2014  Peter Kennaugh
2013  Riccardo Zoidl
2012  Jakob Fuglsang
2011  Fredrik Kessiakoff
2010  Riccardo Riccò
2009  Michael Albasini
2008  Thomas Rohregger

Parcours
Van de acht etappes is enkel de slotetappe spek naar de bek van de sprinters. Verder staan er drie echte bergetappes en vier heuveletappes op het programma. Opvallend: de langste etappe is ‘slechts’ 181 kilometer lang. Gezien de korte etappes kunnen de toeschouwers spektakel verwachten in het Tirolerland. Vooral etappe 5 zal voor vuurwerk zorgen, met aankomst op de Großglockner.

Favorieten
Stefan Denifl
zal zijn titel in Oostenrijk niet kunnen verdedigen. In eigen land komt de 30-jarige klimmer van Aqua Blue Sport altijd goed voor de dag, maar door een crash in een training moet hij een streep zetten door zijn wedstrijd. Wie kan profiteren? Opvallende naam aan de start is Louis Meintjes. De Zuid-Afrikaan (Dimension Data) finishte vorig jaar nog achtste in de Tour, maar probeerde het dit jaar in de Giro. De pocketklimmer moest de strijd echter vroegtijdig staken met koorts. De nog altijd maar 26-jarige Meintjes is misschien wel dé te kloppen man.

Ook Ben Hermans (Israel Cycling Academy) is van de partij. De Belg maakte de overstap naar een kleiner team om kopman te zijn. In de Giro liep dat niet van een leien dakje: de oud-BMC renner werd slechts 45ste. Misschien dat het op Oostenrijkse bodem wel lukt. Ook Pieter Weening (Roompot) staat aan de start. De inmiddels 37-jarige Nederlander presteert nog steeds uitstekend in kleinere rittenwedstrijden, getuige zijn tweede plaats in de Ronde van Kroatië in april. Hij moet zeker mee kunnen spelen voor een ritzege.

Kent u Janez Brajkovic (Adria Mobil) nog? De Sloveen werd gezien als één van de grootste talenten van zijn generatie, maar wist de verwachtingen nooit echt in te lossen. Inmiddels rijdt Brajkovic voor het bescheiden Adria Mobil. Andere opvallende namen aan de start zijn Wout van Aert en Stephen Cummings. De Belg moet vooral zijn benen testen in de heuveletappes terwijl Cummings een man van vele oorlogen is met twee Touretappes op zijn palmares. Matej Mohoric toonde dit seizoen ook al veelal goede benen.

TV
Middenin de Tourgekte is de Ronde van Oostenrijk live te volgen via een livestream op https://www.oesterreich-rundfahrt.at.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven