Froome kan Tour winnen dankzij ovaal tandwiel: 'Voordeel van drie tot vijf procent' Algemeen nieuws

Froome kan Tour winnen dankzij ovaal tandwiel: 'Voordeel van drie tot vijf procent'

Door Bram van der Ploeg 21 juli 2018 | 08:24


Chris Froome heeft enorm veel voordeel van zijn ovalen tandwiel, vertelt Schiphol-innovator Marcel van Beek in De Telegraaf. De Brit rijdt als enige van de weinigen in het peloton met een dergelijk tandwiel en dat kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.

'Na tientallen onderzoeken kom ik op een voordeel van zo’n drie tot vijf procent uit. (...) Ik zag dat je met een ovaal tandwiel meer omwentelingen kunt halen, terwijl het nog steeds comfortabel aanvoelt. Hierdoor hoef je pas later een versnelling door te schakelen. Sommige fietsers brachten hun maximale toerental met ongeveer tien procent omhoog en voor mijzelf was dat van 105 naar 120-125 per minuut. Door meer omwentelingen te kunnen maken, neemt het vermogen toe bij een gelijkwaardige krachtsinspanning. Je bent in staat langer met een kleine versnelling te rijden, wat grote voordelen oplevert', zo legt Van Beek uit.

Maar er zijn meer voordelen: 'In tegenstelling tot een ovaal tandwiel ontstaat er bij een rond tandwiel veel eerder een instabiliteit op de fiets. Hierdoor raak je sneller in onbalans, kun je niet zoveel omwentelingen maken en treedt de verzuring eerder op', stelt Van Beek, die vooral voor klassementsrenners en tijdrijders grote voordelen ziet. 'In de derde week is de balans tussen het aanmaken en afvoeren van afvalstoffen in de spieren al aan het veranderen door de vermoeidheid die in een grote ronde in je lichaam sluipt. Als dit tandwiel die balans dan enigszins kan behouden, dan is het voordeel procentueel het grootst. Het verwonderde mij daarom ook niet dat Froome zijn beslissende aanval in de Giro d’Italia op drie dagen voor het einde inzette.' (foto: Team Sky)

LEES OOK: Team Sunweb gaat Froome 'grondig analyseren' na gratis tip: 'Dat is nieuw voor mij'


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws