Debusschere wint laatste etappe Wallonië; Wellens pakt eindzege door bonificatie Algemeen nieuws

Debusschere wint laatste etappe Wallonië; Wellens pakt eindzege door bonificatie

Door Bram van der Ploeg 01 augustus 2018 | 16:35


Jens Debusschere heeft de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. De renner van Lotto Soudal was de snelste in de massasprint. Tim Wellens pakte de eindzege dankzij drie bonificatieseconden tijdens de rit. Quinten Hermans eindigde in dezelfde tijd, maar moest genoegen nemen met plek twee door een mindere klassering in etappe 1.

In een hectische eerste fase van de etappe werd er volop aangevallen én gevallen. Enkele klassementsmannen lagen erbij, maar dat weerhield ze er niet van om alles uit de kast te halen. Tim Wellens pakte onderweg drie bonificatieseconden, waarmee hij virtueel de leiding in het klassement overnam van Quinten Hermans. 

Met dik honderd kilometer voor de wielen werd na veel pogingen dan eindelijk een kopgroep gevormd. Madouas, Knox, Narvaez, Restrepo, Riabushenko, Dunbar, Van der Lijke, Van Hecke, Müller, Doubey, Joly, Van der Sande, Meijers en Duijn gingen er vandoor en kregen snel 1.40 op het peloton. Adams, Perichon and Soupe sloten later aan.

Een risico, want met Knox en Narvaez was Quick-Step Floors met twee klassementsmannen vertegenwoordigd op dertien seconden van Wellens. Toch steeg het gat van de kopgroep van zeventien naar bijna drie minuten met nog tachtig kilometer te gaan. Het Telenet Fidea van Hermans bleef de achtervolging leiden, Lotto Soudal van Wellens hield zich nog kalm.

Met nog 59 kilometer op de teller begon de voorsprong wat af te nemen. Op twintig kilometer van de meet wisten de leiders dat de aanval geneutraliseerd was. Wat volgde, was een golf aan aanvallen en Remi Cavagna kreeg als enige een groot gat met twintig seconden. De man van Quick-Step werd in de laatste twee kilometer echter gegrepen.

Het peloton stoof door richting een massasprint, waarin de ritzege én het klassement op het spel stond. Met Hermans en Wellens virtueel in dezelfde tijd was het spannend tot aan de streep. Hermans sprintte mee om zo aan alle onzekerheid een einde te maken. De veldrijder werd echter vierde, waardoor hij geen bonificaties pakte. Door één mindere uitslag in etappe 78 werd Wellens daarom aangewezen als eindwinnaar.

Uitslag etappe 5:
1. Jens Debusschere
2. Alvaro Hodeg
3. Ryan Gibbons
4. Quinten Hermans
5. Bram Welten
6. Edward Planckaert
7. Hugo Hofstetter
8. Kenny Dehaes
9. Daniel Hoelgaard
10. Romain Cardis

Eindklassement na etappe 5:
1. Tim Wellens
2. Quinten Hermans ''
3. Peter Serry +0.07
4. Quentin Pacher +0.09
5. Jhonnatan Narvaez +0.13
6. Viatsjeslav Koeznetsov
7. Lorenzo Manzin
8. Frederik Backaert
9. Fabio Aru
10. Tiago Machado

(foto: Sporza)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws