WorldTour op rapport: Katusha-ploeg van Kittel vooral zichtbaar in reclame IDL-producties

WorldTour op rapport: Katusha-ploeg van Kittel vooral zichtbaar in reclame

Door Bram van der Ploeg 14 november 2018 | 13:50


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Katusha-Alpecin
Overwinningen: 5 (waarvan 2 in de WorldTour)
Veelvraat: Marcel Kittel (2)
Nederlanders: Maurits Lammertink (0)

Index In de Leiderstrui: 3,0
Toelichting:
Onze redacteuren zijn buitengewoon negatief over Katusha-Alpecin en geven deze ploeg het laagste gemiddelde. Aljan Wassens (2) vraagt zich zelfs af of de ploeg er wel was: ‘Reden ze mee dit jaar?’ Kasper Hermans (2) is even vernietigend: ‘Een groot drama.’ Victor-Jan Vanparijs (4,5) ziet de kern van het probleem-Katusha: ‘Slechts twee zeges voor Marcel Kittel.’

De mooiste zege
Het is even een zoektocht geweest naar een mooie Katusha-zege. Twee sprintzeges van Kittel, het Duits tijdritkampioenschap van Tony Martin en een ritzege van Nathan Haas in Oman zijn al vier van de vijf zeges. De vijfde zege was wel een mooie zege, van een van de weinige positieve Katusha-uitschieters: Nils Politt. De Duitser was het hele seizoen flink bedrijvig en in de herboren Ronde van Duitsland deed hij de hele week goed mee. Hij won uiteindelijk de spannende laatste rit, maar het was helaas net niet genoeg voor de eindzege in de ronde. Politt was tweede in het eindklassement.

Lees verder onder de video!

De grootste overwinning
Marcel Kittel won dus twee ritten in de Tirreno-Adriatico, de enige WorldTour-zeges van de ploeg dit jaar en dus de grootste overwinningen. In Italië klopte hij onder meer Peter Sagan, Maximiliano Richeze en Giamoco Nizzolo. Een goed seizoen voor Kittel lijkt dan in de maak, maar het zou toch anders lopen. Verder zijn er op de fiets geen grote overwinningen behaald, maar was er wel commercieel succes. In de Giro bereikte de ploeg haar hoogtepunt met dit tv-spotje:

Lees verder onder de video!

De verrassing
In deze ploeg waren weinig positieve uitschieters te vinden. Politt zette de opwaartse lijn van voorbije jaren wel door en brak definitief door in de subtop. Zo werd hij zevende in Parijs-Roubaix en behaalde de 24-jarige Duitser ereplaatsen in etappes van Parijs-Nice, de Ronde van Duitsland en de Ronde van Groot-Brittannië. 

De tegenvaller(s)
Genoeg om uit te kiezen bij Katusha, al klinkt dat wel heel pijnlijk. Kittel won twee keer, kampte met pijntjes en had bovendien de ploegbazen tegen zich toen hij in de Tour de France even niet presteerde. het zorgde voor vraagtekens, alvorens we de Duitser bijna het hele jaar niet meer zagen omdat hij ziek, zwak en misselijk was. We kunnen ook gaan voor Zakarin (foto), maar die werd uiteindelijk nog keurig negende in de Tour de France, door een goede laatste week. Het was na de tiende plaats in de Dauphiné de enige keer dat hij top-10 reed in een meerdaagse koers in 2018.

Lees verder onder de foto!

Algeheel oordeel
Eigenlijk is iedereen het er over eens: 2018 was een jaar om snel te vergeten voor Katusha. Het zat misschien tegen met blessures, ziekte en valpartijen, maar dan nog zat er meer in voor de ploeg. Op papier werd een topsprinter binnengehaald, wilde Zakarin na zijn podiumplaats in de Vuelta schitteren in de Tour en waren er veel sterke mannen voor het voorjaar. Alles liep uiteindelijk in de soep. 

Perspectief voor 2019
De blik kan dan ook op 2019, waarin de ploeg al meerdere renners haalde, die misschien kunnen zorgen voor een ommekeer. Jens Debusschere (Lotto Soudal), Harry Tanfield (Canyon Eisberg), Dani Navarro (Cofidis), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) en Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) zijn op papier prima aanwinsten. En het jaar van Kittel zal toch niet nóg minder kunnen dan in 2018? Fight for your hair? In het nieuwe jaar is er meer nodig dan dat. (foto: Katusha interview)

Discussieer mee over de prestaties van Katusha en laat hieronder een reactie achter!

Lees ook het rapport van:
Dimension Data
Quick-Step Floors


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws