WorldTour op rapport: Ereplaatsen AG2R vielen meer op dan de overwinningen Algemeen nieuws

WorldTour op rapport: Ereplaatsen AG2R vielen meer op dan de overwinningen

Door Bram van der Ploeg 26 november 2018 | 16:46


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: AG2R La Mondiale
Overwinningen: 17 (Waarvan 3 in de WorldTour)
Veelvraat: Alexandre Geniez (4 zeges)
Nederlanders: -

Index In de Leiderstrui: 5,6
Toelichting: De meningen over het seizoen van AG2R lopen enorm uiteen. Het laagste cijfer is een 4,0 en het hoogste cijfer een 7,0. Waarom? Jasper den Boon legt zijn ruime voldoende uit: 'Als ploeg waren er een aantal mooie kleinere zeges en Bardet zat er het hele seizoen goed bij.' Ook Victor-Jan Vanparijs is met een 6,5 positief. 'Overal ‘een beetje meedoen’, maar nergens de boventoon voeren. AG2R snapt hoe dat moet', zo doelt hij op onder meer Bardet en Pierre Latour. Marijn van den Berge is vernietigend met een 4,0: 'AG2R draaide een slecht seizoen, met alleen twee grote overwinningen in de Vuelta. Gezien het materiaal dat ze hebben is dat ondermaats.'

De mooiste zege
AG2R was in 2018 koning van de kleine, Franse koersen. Voor de 17 overwinningen staat dan ook vaak een Frans vlaggetje. In de Franse wedstrijden van allure gaf de ploeg echter niet thuis. In dat opzicht redde de ploeg echt het jaar met enkele overwinningen in augustus en september. De mooiste is toch wel die uit etappe 7 van de Vuelta a Espana, waarin Tony Gallopin alle favorieten aftroefde.

Op een lange, slopende klim met wind tegen sloeg het peloton uit elkaar en kwam een groep van slechts 29 renners bij de meet. Peter Sagan en Alejandro Valverde vochten hier hun verwachte duel uit, maar wel voor de tweede plaats. Gallopin zag eerder op de klim met vals platte stukken niemand reageren toen hij ging. Daar zullen de kleppers spijt van hebben gehad; Gallopin hield zijn dappere inspanning vol tot aan de meet.

Lees verder onder de foto!

De grootste overwinning
Het was nog een keer raak voor AG2R in de Vuelta, daar kan Dylan van Baarle helaas over meepraten. In de twaalfde etappe was de Nederlander onderdeel van een grote kopgroep, die op de laatste klim uit elkaar viel. Op een veel te smal weggetje was het sprinten geblazen met een clubje van vier en Alexandre Geniez toonde zich de rapste. Dat niemand nog veel langer over zijn zege sprak, kwam vooral omdat hij en Van Baarle na de finish tegen de grond gingen door onoplettende organisatoren en fotografen.

De verrassing
AG2R werd voor het seizoen gebouwd rond Oliver Naesen in de Vlaamse klassiekers, Alexis Vuillermoz in de Waalse klassiekers en Romain Bardet in de Tour. Waar deze drie vaak niet thuis gaven, stonden andere renners juist op. Tony Gallopin won de Ster van Bessèges en deed lang mee in de Vuelta en Silvan Dillier (hoofdfoto) reed geweldig in Parijs-Roubaix. Toch gaan we voor Geniez.

De 30-jarige Fransman won de Grand Prix Cycliste la Marseillaise, hij won de Tour de la Provence en hij werd na een goed voorjaar als klassementsman naar de Giro d'Italia gestuurd. In een ijzersterk deelnemersveld werd hij daar elfde in het algemeen klassement. Vaak finishte hij met de grote jongens. Als rittenkaper in de Vuelta deed hij ook nog eens wat hij moest doen in de hierboven genoemde etappe 12. Een uitstekend seizoen voor de man, van wie we vooraf toch niet veel hadden verwacht.

Lees verder onder de video!

De tegenvaller
Ongetwijfeld Alexis Vuillermoz, die overal wilde schitteren, maar uiteindelijk (mede door een crash) een teleurstellend seizoen reed. Waar Bardet en Naesen nog wonnen en zich toonden, daar zat het hoogtepunt van Vuillermoz al bij de start van het seizoen. Hij reed top-5 in twee Franse koersen en werd achtste in Parijs-Nice. Daarna was het over. In 'zijn' Waalse Pijl werd hij slechts vijftiende en op de Mur de Bretagne (waar hij al eens won) werd hij in de Tour 26e. Een vijfde plaats in de Coppa Sabatini is het enige wat daarna nog noemenswaardig was.

Algeheel oordeel
AG2R had ongetwijfeld meer verwacht van het jaar, waarin Bardet ging voor het Tourpodium en er met Dillier en Naesen kansen waren op succes in de klassiekers. De ereplaatsen vielen meer op dan de overwinningen. Dillier toonde in Parijs-Roubaix aan dat we van hem nog veel meer kunnen verwachten. Bardet toonde zijn winnaarsmentaliteit in eendagskoersen in de Strade Bianche (tweede) en het WK in Innsbruck (ook tweede).

Kortom: AG2R reed in beeld, het deed vaak mee, maar onder de streep won het te weinig op het allerhoogste niveau. Dat Alexandre Geniez en Tony Gallopin als Fransen het jaar moesten redden in de Vuelta zegt wel wat over het jaar wat eraan vooraf ging. 

Perspectief voor 2019
Voor het nieuwe jaar gaat er vermoedelijk weinig veranderen qua perspectief. Op papier moeten dezelfde mannen het gaan doen voor AG2R, dat met Bardet, Dillier, Naesen, Gallopin, Geniez, maar ook Pierre Latour en Vuillermoz een mooie basis heeft. Op de transfermarkt haalde het bovendien in augustus Geoffrey Bouchard al binnen en hij bewees in de Tour Alsace dat hij kan winnen.

Het klinkt heel simpel, maar de Franse formatie moet alleen een beetje meer gaan winnen. Latour gaat ongetwijfeld een stap maken en misschien wel een kans krijgen als kopman in een grote ronde. Vuillermoz hoopt zichzelf te hervinden en met iets minder materiaalpech kan Naesen een klassieker winnen. De Tour de France-organisatie heeft er bovendien voor gezorgd dat Bardet in 2019 het ideale parcours krijgt voorgeschoteld om nog een podiumplaats in Parijs toe te voegen aan zijn totaal van twee.

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)
Lotto Soudal (6.3)
Trek-Segafredo (6.0)
Astana (7.6)
UAE Emirates (5,4)
Bahrain-Merida (6,6)

(Foto: BORA-hansgrohe / Bettini Photo)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws