Sporza-journalist begrijpt keuze Dumoulin: 'Frankrijk eigenlijk geen groot koersland' Algemeen nieuws

Sporza-journalist begrijpt keuze Dumoulin: 'Frankrijk eigenlijk geen groot koersland'

Door Mathijs Stel 21 december 2018 | 19:18


De een na de andere klassementstopper laat deze week weten volgend jaar voor de Giro te kiezen. Vooral de keuze van Dumoulin voor de Giro is een harde klap voor de Tour de France, maar ook Simon Yates, Miguel Angel Lopez en Primoz Roglic reizen af naar Italië. Journalist Renaat Schotte zegt tegen Sporza niet verbaasd te zijn en is kritisch over de Tour de France.

Schotte staat niet alleen in zijn kritiek. Eerder deze week liet ook Patrick Lefevere zich al negatief uit over 'La Grande Boucle'. Schotte begrijpt de ploegleider van Deceuninck-Quick Step: 'Het klopt dat de ASO veel minder rekening houdt met de 'acteurs' in de Tour, zoals Lefevere de renners noemt, dan de Giro-organisatie. In de 23 jaar dat ik naar grote rondes ga, is de accommodatie voor de renners nauwelijks veranderd. Dat zegt genoeg.'

Het is niet het enige punt van kritiek uit de mond van Schotte. 'Ze zullen het niet graag horen maar de Tour is te Frans, te chauvinistisch en te weinig internationaal georganiseerd. Het wordt hoog tijd voor een buitenlands impuls die creativiteit een boost geeft en de Franse visie verdringt.' De Fransen kunnen zich de houding veroorloven door de ongelijkheid op de kalender, is Schotte verder van mening. 'Vooral op publicitair vlak is het een ongelijke strijd. Historisch zit de Tour in juli en daar heeft het amper concurrentie van andere sporten.'

De wielerjournalist komt met een opmerkelijke oplossing voor meer gelijkheid tussen de grote ronden: 'Waarom voeren we geen roulatiesysteem in, waarbij elke grote ronde om de drie jaar in juli georganiseerd wordt? Onderzoeken hebben al veelvuldig aangetoond dat 80 procent van de toeschouwers langs het parcours van de Tour vakantiegangers zijn, en slechts 20 procent is wielerliefhebber. In de Giro is dat juist omgekeerd. Frankrijk is eigenlijk geen groot koersland.' (Foto: screenshot Eurosport)

Altijd als eerste op de hoogte van het belangrijkste en leukste wielernieuws? Meld je aan en ontvang jouw wielernieuws via Whatsapp!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws