Dinsdag Veldritdag | Spetterende apotheose op WK; 'middelvingerfan' afgebrand Algemeen nieuws

Dinsdag Veldritdag | Spetterende apotheose op WK; 'middelvingerfan' afgebrand

Door Marijn van den Berge 05 februari 2019 | 19:16


Het weekend stond natuurlijk in het teken van dé cross, waar al het hele jaar over gesproken, geschreven, gespeculeerd en gediscussieerd werd. Het WK in Bogense leverde een mooie wedstrijd, maar geen verrassende winnaar. We kijken terug en vooruit naar de rest van het veldritseizoen in Dinsdag Veldritdag

Van Aert vs. Van der Poel

Het duel waar het al het hele jaar om gaat, tussen de Grote Twee, kwam in Bogense tot een schitterende ontbranding. Na een wijfelende beginfase was het helpers weg en vlogen de twee kemphanen elkaar nog maar eens een keer in de haren voor een episch, spetterend gevecht om de wereldtitel.

Na drie keer Van Aert was het dit jaar Van der Poel die er met de regenboogtrui vandoor ging. Een legendarische versnelling op de schuine kant dwong Van Aert, die al in het rood zat, in een foutje die hem een paar seconden kostte. Die paar seconden werden er langzaam maar zeker meer en Van der Poel kwam in de mooiste cross van de winter juichend en huilend over de streep. Van Aert boog het hoofd en werd andermaal tweede.

Vrouwen

De strijd bij de vrouwen is misschien nog wel interessanter, want op voorhand was het vooral heel veel Nederlandse kanshebsters tegen één Belgische. En het was de Belgische die won. Sanne Cant trok aan het langste eind en voltooide daarmee haar hattrick. Ook bij haar vloeiden de tranen, maar die waren er ook bij Lucinda Brand. De Nederlandse had misschien wel de beste benen van allemaal, maar maakte een paar foutjes, vooral op de schuine kant, wat haar te veel tijd en energie kostten. Tot overmaat van ramp kwam ze ook nog in de materiaalpost ten val door een verkeerde fietswissel. Weg goud.

Want het goud het misschien wel gewoon voor Nederland moeten zijn. Brand, Marianne Vos, Denise Betsema, Annemarie Worst, misschien ook Maud Kaptheijns nog, waren allemaal kanshebsters op de regenboogtrui. De reden dat ze ernaast grepen kan bediscussieerd worden. Misschien was Cant wel gewoon de sterkste en was geen enkele Nederlandse dame tegen haar opgewassen. Toch ging het vooral veel over het gebrek aan tactiek, waar Cant vooraf al op rekende. Ze kreeg gelijk, want in plaats van tegen Cant te rijden om maar een landgenote in de regenboogtrui te hebben, reden de dames vooral voor eigen kansen en zelfs achter elkaar aan. Een wijze les voor komende wereldkampioenschappen.

In de media

In de media en op de sociale media ging het na het WK vooral over onsportief gedrag van verschillende Belgische supporters richting Van der Poel. ‘Hij heeft zeventig liter Westmalle in zijn nek gekregen’, zei Frank Evenblij grappend over wat schavuiten die bier naar Van der Poel gooiden. De storm was echter nog niet voorbij, want niet veel later dook er een foto op op de Instagram van Van der Poel. Een toeschouwer die zijn middelvinger opsteekt naar Van der Poel, met het bijschrift ‘Classy’.

Van der Poel trok zich er niet al te veel van aan. ‘Hij wilde vast aangeven dat ik eerste reed’, zei hij. Maar op social media waren de fans wat minder mild voor de Belg. Een greep uit de reacties onder de Facebook-post van In de Leiderstrui: ‘Zielig en triest’, ‘Mooie tegenstelling op deze prent, een groots wereldkampioen en een grootse sukkel’, ‘stakker’, ‘schandalig’, ‘kneus’, ‘zielepoot’ en ‘Van der Poel had hem tussen de ogen moeten fluimen.’ Afijn. Pak een bak popcorn en lees zelf de rest maar!

Programma komende week

Liefst drie crossen deze week. Woensdag wordt er gecrosst in Maldegem en dat is een interessante cross. Want het is de laatste keer dit seizoen dat Van Aert en Van der Poel clashen. Na deze cross gaat Van Aert zich namelijk richten op zijn wegseizoen. Ook Toon Aerts is van de partij in deze Brico Cross.

Verder wordt er dit weekend gecrost in Lille, waar de laatste veldrit voor de DVV Trofee wordt verreden. Van der Poel staat 58 seconden voor op Aerts in het klassement en bij de vrouwen is het nog minder spannend en gaat Sanne Cant dit klassement winnen. Op zondag 10 februari wordt er gecrost in Hoogstraten voor de één-na-laatste Superprestige.

Veldrijden op tv

Het veldrijden is gelukkig nog steeds volop te zien, al is dit vooral bij de Belgische zenders. De cross in Maldegem wordt live uitgezonden op VTM en via een livestream van VTM. De Krawatencross is live te zien op Sporza en via een livestream op de site van Sporza. De Aardbeiencross in Hoogstraten is ruimer te bekijken, te weten op Telenet, Proximus en het Nederlandse Ziggo Sport. Sporza komt met slechts een samenvatting. (Foto: screenshot)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws