Simon Yates wint bergetappe Ruta del Sol; Kruijswijk derde in rit en klassement Algemeen nieuws

Simon Yates wint bergetappe Ruta del Sol; Kruijswijk derde in rit en klassement

Door Jasper den Boon 23 februari 2019 | 16:27


Simon Yates heeft na een solo van dertig kilometer de vierde etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Brit was niet gevaarlijk voor het klassement en kreeg de ruimte. Steven Kruijswijk reed goed mee met de favorieten en is derde in het klassement. Jakob Fuglsang is de nieuwe leider.

Een kortere bergrit van zo'n 120 kilometer begon met diverse kopgroepjes die uiteindelijk leidden tot één groep van elf: Carlos Barbero, Esteban Chaves , Ivan Garcia Cortina , Nikolay Cherkasov , Marco Canola, Alessandro Tonelli, Cyril Barthe en Sergio Samitier, Jorge Cubero, Txomin Juaristi en Danny van Poppel.

Op een kilometer of zeventig van het eind werd deze groep grotendeels ingerekend, hun voorsprong was nooit groot. Ondertussen was het peloton al flink uitgedund. Samitier bleef als enige vluchter nog langer over. In de tussenfase naar de slotklim (in twee schuifjes), top op twintig kilometer van de meet, werd het peloton weer groter.

Op 35 kilometer van de streep probeerde Astana een coupe te wagen met Pello Bilbao en Luis Leon Sanchez, samen met Simon Yates, maar hun aanval werd in de kiem gesmoord. Er volgden meer aanvallen, waardoor klassementsleider Tim Wellens een aantal ploeggenoten kwijtspeelde. Yates en Bilbao gingen nog een keer en kwamen bij Samitier. Nog een Astana-aanval was er te veel aan voor Wellens die niet sterk leek.

De Alto de Hazallanas moest de scherprechter worden. De groep der favorieten haalde de groep-Yates weer bij, maar Wellens zou niet meer vooraan komen. Hij was gevallen, net als Antwan Tolhoek. Wederom ging dezelfde Yates in de aanval, wat voor nieuwe uitdunning zorgde. Yates kreeg geen reactie, mede omdat hij niet gevaarlijk was voor het klassement. Kruijswijk ging constant goed mee met de favorieten. Yates kwam als eerste boven, met driekwart minuut voorsprong. Fuglsang deed het achtervolgende werk.

In de afdaling kreeg Fuglsang gezelschap van Bilbao en Ion Izagirre, daarnaast zaten Adam Yates, Kruijswijk en Sergio Higuita nog altijd in het groepje. De koploper verloor in de afdaling wel wat van zijn pluimen, maar wist wel te winnen na een mooie solo. Fuglsang is de nieuwe leider, voor teamgenoot Izagirre. Morgen wacht een heuvelachtige slotrit waarin nog veel kan gebeuren.(Foto: screenshot Eurosport)

Uitslag vierde etappe Ruta del Sol

1. Simon Yates
2. Sergio Higuita +0.26
3. Steven Kruijswijk "
4. Adam Yates
5. Ion Izagirre
6. Pello Bilbao
7. Jakob Fuglsang
8. Aleksandr Vlasov +1.20
9. Jack Haig "
10.

Klassement na vierde etappe Ruta del Sol

1. Jakob Fuglsang
2. Ion Izagirre +0.11
3. Steven Kruijswijk +0.11
4. Pello Bilbao +0.21
5. Adam Yates +0.57
6. Jack Haig +1.08
7. Sergio Higuita +1.12
8. Aleksandr Vlasov +1.49
9. Tim Wellens +2.53
10. Dylan Teuns +3.41


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws