Groenewegen pakt eerste gele trui in Parijs-Nice nadat waaiers de etappe kleurden Algemeen nieuws

Groenewegen pakt eerste gele trui in Parijs-Nice nadat waaiers de etappe kleurden

Door Ward Hilhorst 10 maart 2019 | 14:59


De eerste etappe van Parijs-Nice is gewonnen door Dylan Groenewegen. In de sprint was hij te sterk voor Caleb Ewan en Fabio Jakobsen. De extreme zijwind gaf de etappe kleur, met verschillende stroken waar waaiervorming optrad.

Vooraf werd een sprintetappe verwacht, als de wind het zou toelaten. Een snelle groep van drie vluchters was een Frans feestje. Amaël Moinard (Fortuneo-Samsic), Damien Gaudin (Direct Énergie) en Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM) waren de namen in de vlucht van de dag, zij fietsten al gauw een gat van meer dan 3 minuten bij elkaar. In het peloton voerde AG2R het tempo aan, voor Romain Bardet. Twee jaar geleden, in dezelfde weersomstandigheden, werd Bardet uit koers gezet toen hij aan een ploegauto hing. Uit woede over die beslissing deed hij vorig jaar niet mee in deze wedstrijd.

Waaiers bepalen de koers

Na een uur meldden ook een aantal sprintersploegen zich vooraan in het peloton. Dit sloeg een flinke deuk in de voorsprong van de drie mannen in de kopgroep. Met nog negentig kilometer te gaan was er nog anderhalve minuut van hun marge over. In het peloton begonnen de eerste waaiers te ontstaan. Michael Matthews van Team Sunweb werd het eerste slachtoffer van de wind, hij moest afstappen na een valpartij. Het zou niet het laatste slechte nieuws worden voor de ploeg, later moest ook Martijn Tusveld opgeven.

Vrijwel alle renners van onder de zestig kilo hadden het moeilijk, een voor een belandden zij in de berm. Met nog 44 kilometer te rijden bleven er ploegen pogingen ondernemen het peloton te laten scheuren. Dit betekende het doodvonnis voor de mannen voorop. Met name het werk van Niki Terpstra had resultaat, waar ook Koen de Kort en Oliver Naesen hun steentje bijdroegen. Hele flarden renners moesten er af. Onder anderen Domenico Pozzovivo en Marc Soler, de winnaar van vorig jaar, moesten gaten laten.

Ook sprinters hadden het moeilijk. Onder andere Alexander Kristoff, Mark Cavendish en Groenewegen, voorafgaand vol vertrouwen in deze week, misten de slag met de eerste groep. Op het moment dat de voorste twee groepen terug samen kwamen, met Groenewegen en vijf van zijn ploeggenoten daar dus bij, nam Jumbo-Visma direct de kop over om de andere sprinters op afstand te houden. Op dat moment was er nog dertig kilometer te rijden.

De ploegen maken zich klaar voor de sprint

Daarna lag de strijd open voor een nieuwe vlucht. Het waren Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM), Gaudin (Direct Énergie) en Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) die een gaatje wisten te slaan. Gaudin wist de punten te winnen op de tweede klim, waardoor hij zich verzekerde van de eerste bergtrui. Bij de tussensprint was het Luis León Sánchez die de drie bonificatieseconden wist te pakken, terwijl Jumbo-Visma het tempo onverminderd hoog hield.

Een sprint lag voor de hand, maar niet iedereen was het daarmee eens. Michal Kwiatkowski, Egan Bernal en de jarige Luke Rowe probeerden namens Team Sky nog een kleine coupe, maar zonder resultaat. Sánchez pakte ook de tweede en laatste tussensprint op drie kilometer van de streep. Daarna was het Philippe Gilbert die er nog een klap op gaf. Met nog twee kilometer voor het einde vluchtte hij uit het peloton. Ook hij slaagde niet, de mannen in het Jumbo-geel wisten het gat te dichten. Een sprint kon niet worden voorkomen, waarin Groenewegen, met Mike Teunissen als lead-out, uiteindelijk wist te winnen met een centimeter op Ewan.

Uitslag etappe 1 Parijs-Nice

1. Dylan Groenewegen
2. Caleb Ewan "
3. Fabio Jakobsen
4. Sam Bennett
5. John Degenkolb
6. Matteo Trentin
7. Arnaud Démare +0.01
8. Sonny Colbrelli "
9. Bryan Coquard
10. Anthony Turgis

Klassement na etappe 1 Parijs-Nice

1. Dylan Groenewegen
2. Caleb Ewan +0.04
3. Luis Leon Sánchez +0.05
4. Michal Kwiatkowski "
5. Fabio Jakobsen +0.06
6. Egan Bernal +0.09
7. Rudy Molard "
8. Sam Bennett +0.10
9. John Degenkolb "
10. Matteo Trentin "

(Foto: Screenshot Sporza)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws