Like ons!
'Als het lastiger werd voor andere jongens, fladderde Dumoulin met glimlach'

Algemeen nieuws

'Als het lastiger werd voor andere jongens, fladderde Dumoulin met glimlach'

Aart Vierhouten weet nog precies hoe hij als jonge bondscoach bij de KNWU in aanraking kwam met een piepjonge Tom Dumoulin. De oud-prof vertelt in de podcast van Koen de Jong dat de Nederlander als jong broekie al hard fietste. 

'Ik werd begin 2010 bondscoach, gelijk nadat ik stopte. Ik had dus weinig kennis van de jongens die op dat moment actief waren als belofte, van 19 tot 23 jaar. Ik heb me gefocust op een grotere groep en ik heb ploegleiders aangeschreven met de vraag of er bijzondere renners waren die in de nationale selectie thuis hoorden. Op die manier kwam ploegleider Bert Smeets met de mededeling dat ik Tom maar eens moest uitnodigen', zo begint Vierhouten.

'Ik heb Tom uitgenodigd op Papendal. Het was een rustige jongen die de kat uit de boom keek in een grote groep renners. Hij wilde beter worden en prof worden, dat leek hem wel leuk', vervolgt hij. 'Je merkte dat als het lastiger werd voor de andere jongens, dat hij met een glimlach fladderde en zijn benen naar beneden liet klappen op zijn pedalen. De rest zat met pijn in zijn wiel. Dat gemak en de manier van trappen, dat viel mij op.'

Vierhouten: 'Tom heeft snel stappen gemaakt'

Vierhouten werd pas echt verbaasd toen hij hoorde dat Dumoulin weinig tot geen ervaring had. 'Ik heb hem na afloop drie vragen gesteld. Hoe lang fiets je al? Wat heb je hiervoor gedaan? En wat is je ambitie? Hij was pas op zijn zestiende begonnen met een groepje vrienden en hij vond skiën heel leuk en had gevoetbald. Het was voor hem een nieuwe sport, met weinig invloed uit zijn omgeving. Voor sommige jongeren is dat goed, dat ze zelf dingen ontdekken. Tom heeft snel stappen gemaakt vanaf 2010.' (foto: Team Sunweb/Cor Vos)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven