WADA legt uit: 'Bloedpaspoort werkt, ondanks het missen van dopinggebruik' Algemeen nieuws

WADA legt uit: 'Bloedpaspoort werkt, ondanks het missen van dopinggebruik'

Door Bram van der Ploeg 14 maart 2019 | 19:29


Functionarissen van de WADA stellen dat de atleten die door toedoen van een actie van de Oostenrijkse politie als dopingzondaar zijn ontmaskerd, ook verdachte bloedwaarden in hun bloedpaspoort hadden achtergelaten. De WADA-medewerkers trachten zo aan te geven dat het systeem van het bloedpaspoort wel degelijk werkt.

De betreffende medewerkers hebben aan AFP laten weten dat met uitzondering van een enkel geval, alle betrokken atleten verdachte bloedwaarden vertoonden. ‘We hebben zeven atleten geïdentificeerd.’ Een specialist van WADA liet daarnaast optekenen dat ‘de paspoorten ongewone waarden vertoonden’. Verder stelde hij dat een aantal atleten reeds als verdacht en anderen als zeer verdacht waren bestempeld. De drempelwaarde waarboven de WADA overgaat tot schorsing waren ondertussen nog niet bereikt, de atleten stonden al wel op “zwarte lijsten”.

Preidler mogelijk nog niet verdacht bij WADA

Het is denkbaar dat het enkele geval dat door de WADA nog niet als verdacht was bestempeld, George Preidler was. Hij heeft naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij de dopingaffaire laten weten slechts bloed te hebben afgenomen. Dat deed hij evenwel met het voornemen om het bloed ook weer te injecteren. Zover kwam het door toedoen van de Oostenrijkse politie echter niet. 

Het bloedpaspoort wordt door dopingautoriteiten gebruikt om bloedwaarden op de lange termijn in kaart te brengen. Als sprake is van onverklaarbare schommelingen in bepaalde waarden kan sprake zijn van dopinggebruik. Het betreffende opsporingsmiddel is onder druk komen te staan naar aanleiding van de Oostenrijkse dopingaffaire. (foto: screenshot Preidler)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws