UCI rommelt met licenties WorldTour: 'Twintig ploegen in 2020, achttien in 2023' Algemeen nieuws

UCI rommelt met licenties WorldTour: 'Twintig ploegen in 2020, achttien in 2023'

Door Bram van der Ploeg 03 april 2019 | 09:05


De UCI laat in 2020, 2021 en 2022 twintig in plaats van achttien ploegen toe tot de WorldTour om rechtszaken te voorkomen, zo meldt Cyclingnews. De wielerbond ziet zich genoodzaakt de hoogste divisie in het wielrennen voor drie jaar te verbreden omdat er een enorme vraag is naar licenties en de regels onduidelijk zijn.

Hetzelfde Cyclingnews meldt dat maar liefst 23 ploegen zich hebben aangemeld voor een licentie per 2020. Naast de huidige achttien WorldTour-ploegen gaat het hier om pro-continentale ploegen Arkea Samsic, B&B Hotels Vital Concept, Cofidis, Direct Energie en Israel Cycling Academy. Als de UCI nieuwe ploegen wil toelaten, moest het ploegen uit de huidige WorldTour laten degraderen. Met twee extra plekken is dat niet meer nodig.

Omdat de nieuwe licenties vanaf 2020 worden gegeven voor drie seizoenen heeft de UCI het aantal ploegen verhoogd. Dat betekent dat de vijf pro-continentale ploegen gaan vechten om twee extra plekken. Deze plekken worden toegewezen aan de twee ploegen die over 2017, 2018 en 2019 de meeste punten hebben gescoord. In de nieuwe regels staat ook dat huidige WorldTour-ploegen niet meer kunnen degraderen. De slecht presterende ploegen Katusha en Dimension Data lijken dus veilig. 

UCI handelt snel, maar gaat na 2022 terug

Opmerkelijk is dat er in december nog geen sprake was van de plotse verandering. Cyclingnews meldt dat de UCI de verhoging naar twintig ploegen tijdens een meeting op 31 januari heeft aangenomen. Officieel werd dit nooit uitgelegd, het werd alleen in de reglementen aangepast. Bovendien zouden veel ploegen lang niet hebben geweten dat ook de resultaten uit 2017 en 2018 meetellen. Veel ploegen hebben pas dit seizoen renners gehaald met het doel om zoveel mogelijk punten te scoren.

Opmerkelijk: Per 2023 wil de UCI terug naar achttien ploegen in de WorldTour, waardoor er tegen die tijd sowieso weer twee gaan degraderen. Ook de regel dat de twee best presterende pro-continentale ploegen per 2020 een wildcard krijgen voor de grote rondes komt te vervallen door de twee extra WorldTour-licenties. (foto: Direct Energie)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws