Schachmann verstevigt leiding Baskenland met nieuwe zege in derde etappe Algemeen nieuws

Schachmann verstevigt leiding Baskenland met nieuwe zege in derde etappe

Door Jasper den Boon 10 april 2019 | 17:44


Maximilian Schachmann heeft de derde rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Duitser won eerder al de openingstijdrit en de klassementsleider wint nu dus weer. Favoriet Julian Alaphilippe viel hard in de finale.

Het duurde even voordat er een kopgroep mocht wegrijden, maar het peloton kon niet voorkomen dat dit toch gebeurde. Bruno Armirail, Julien Bernard, Garikoitz Bravo, Jose Fernandez, Ben King, Jose Joaquin Rojas, Nicolas Sessler en Toms Skujins vormden een ijzersterke groep vooraan. Vroeg in de etappe reden ze al snel drie minuten bij elkaar.

Lange tijd kabbelde de etappe vervolgens voort. De grote ploegen hielden de controle en de tien vooraan bleven goed rond draaien. Met nog zestig kilometer te rijden was de voorsprong nog dik twee minuten en twintig kilometer later was daar nog eens een halve minuut vanaf. Onder meer Team Sky meldde zich in die fase al op kop van het pak.

Onderweg naar Arangoña kwamen de renners verschillende beklimmingen tegen. Op de laatste hindernis van de dag, de Opakua, werd in de kopgroep fel gestreden om de bergpunten. Het was uiteindelijk Skujins die hier aankwam voor Bernard en de leider in het bergklassement Bravo. Inmiddels brak het peloton op deze beklimming in enkele stukken. Lang duurde deze schifting echter niet: kort hierna sloot iedereen weer aan in de grote groep.

Alaphilippe, Mas en Thomas vallen hard

Onder aanvoering van Rémi Cavagna verloor de kopgroep snel haar voorsprong. Nadat ook renners van Team Sky, Mitchelton-Scott en CCC Team hun neus aan het venster staken, leek een hergroepering onvermijdelijk. Iedereen wilde van voren zitten en dat leidde tot onrust en uiteindelijk een massale val voorin het peloton. Julian Alaphilippe lag erbij met Enric Mas, net als Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski. Dat betekende dat de sprint heuvelop onverwachts werd. Michal Golas, Jonathan Castroviejo en Adam Hansen waren samen met de Fransman de ogenschijnlijk grootste slachtoffers.

Onder de vod van de laatste kilometer viel Fabio Feline aan op de slotklim, maar die werd meteen gecontroleerd. Alexey Lutsenko ging de sprint als eerste aan, maar op Schachmann stond geen maat. De Duitser won met lengtes voorsprong. (Foto: screenshot Eurosport)

Uitslag etappe 3 Ronde van het Baskenland

1. Maximilian Schachmann 
2. Diego Ulissi "
3. Enrico Battaglin "
4. Marc Hirschi "
5. Jon Izagirre "
6. Jon Aberasturi "
7. Adam Yates "
8. Bauke Mollema "
9. Carlos Quintero "
10. Grega Bole "

Klassement na etappe 3 Ronde van het Baskenland

1. Maximilian Schachmann 
2. Jon Izagirre +0.31
3. Patrick Konrad "
4. Daniel Martin +0.49
5. Emanuel Buchmann +0.51
6. Daniel Felipe Martínez + 0.53
7. Pello Bilbao +0.54
8. Dylan Teuns +1.11
9. Mikel Landa +1.16
10. Sam Oomen "


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws