BORA-hansgrohe blijft domineren in het Baskenland; Buchmann neemt stokje over Algemeen nieuws

BORA-hansgrohe blijft domineren in het Baskenland; Buchmann neemt stokje over

Door Bram van der Ploeg 12 april 2019 | 17:16


Emanuel Buchmann heeft een schitterende dubbelslag geslagen in de Ronde van het Baskenland. In de koninginnenrit pakte hij veel voorsprong, ging solo op de voorlaatste klim en wist knap stand te houden. Door dat verschil nam hij ook de leiderstrui over van ploeggenoot Maximilian Schachmann, die al drie etappes won.

De koers was van start tot finish een gevecht. Er reden in de beginfase wel renners weg met Ruben Fernandez, Mickael Cherel, Alessandro De Marchi en Rudy Molard, maar na zestig kilometer was alles gewoon weer bijeen. Op de beklimming van de Arribinieta was het Enric Mas die aanviel, maar in de vallei die volgde werd ook hij weer ingerekend. 

Schachmann lost, maar komt terug

Luis Leon Sanchez en Gregor Mühlberger waren de volgende twee die het probeerden en Sanchez bleef niet veel later alleen over. Op de steilste stroken van de Izua (op veertig kilometer van de meet) moest Mühlbergers ploegmaat Schachmann namelijk lossen uit het voorste peloton met favorieten. Ion Izagirre, nummer drie uit het klassement, viel meteen aan, maar in de afdaling werd Sanchez ingerekend en kwam klassementsleider Schachmann gewoon terug.

De Duitser moest nog twee beklimmingen overleven met de Trabakua en de Usartza als afsluiter. Maar hij zat in een goede situatie; ploegmaat Emanuel Buchmann sprong met Valentin Madouas en Sergio Henao weg en samen kregen zij al snel 50 seconden voorsprong. Daarmee was Buchmann virtueel dichtbij de leiderstrui. In het peloton lag het tempo niet hoog, waardoor veel gelosten konden terugkeren en het peloton weer flink groter werd.

Buchmann gaat solo, Astana achtervolgt

Toen Buchmann merkte dat het peloton niet hard door reed, ging de Duitser van BORA solo op de voorlaatste klim. Astana achtervolgde wel, maar Buchmann pakte zoveel voorsprong dat hij virtueel de leiding overnam van ploegmaat Schachmann. Hij fietste dik anderhalve minuut bij elkaar, waardoor BORA-hansgrohe de koers volledig in handen had en waarmee het Astana uitrookte. Dat bleek uit de steeds meer uitlopende voorsprong van Buchmann en dus zette ook Movistar een mannetje mee op kop.

Aanvallen op de slotklim

De voorsprong liep uit naar twee minuten en dus was achtervolgen niet meer genoeg. Mikel Landa probeerde even aan te vallen, maar viel terug en werd op 5.5 kilometer van de streep opgevolgd door Jakob Fuglsang. Deze kreeg een kilometer later gezelschap van Ion Izagirre en Adam Yates. Door het tempo ging er ruim een half minuutje af, maar Buchmann wist grandioos stand te houden en mocht zijn handen in de lucht steken. Izagirre won het sprintje daarachter. Schachmann verloor wel wat tijd, maar blijft hoog staan in het klassement.

Uitslag etappe 5 Ronde van het Baskenland:

1. Emanuel Buchmann
2. Ion Izagirre +1.08
3. Adam Yates ''
4. Jakob Fuglsang '' 
5. Tadej Pogacar +1.24
6. Daniel Martin +1.24
7. Mikel Landa +1.50
8. Lucas Hamilton +2.04
9. Maximilian Schachmann ''
10. Patrick Konrad ''

Klassement na etappe 5 Ronde van het Baskenland:

1. Emanuel Buchmann
2. Ion Izagirre +0.54
3. Maximilian Schachmann +1.04
4. Daniel Martin +1.32
5. Jakob Fuglsang +1.32
6. Patrick Konrad +1.55
7. Adam Yates +1.56
8. Daniel Martinez +2.11
9. Mikel Landa +2.25
10. Tadej Pogacar +2.25


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws