[Update] Izagirre wint Baskenland, etappe voor Yates; Buchmann toch op podium Algemeen nieuws

[Update] Izagirre wint Baskenland, etappe voor Yates; Buchmann toch op podium

Door Arnout Tamerus 13 april 2019 | 19:28


Ion Izagirre heeft in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland de macht overgenomen in het klassement en is daarmee de winnaar van de 59e Ronde van het Baskenland. De etappe was een prooi voor Adam Yates.

In deze slotrit werd er meteen vol op geklapt. Er werd meteen veel aangevallen en dat resulteerde in een kopgroep van 19 renners met onder meer Bauke Mollema. Op 68 kilometer van de streep in deze 118 kilometer lange etappe werden ze echter al ingerekend, door een hard rijdend Astana. Dat deed het niet voor niks, want Jakob Fuglsang lanceerde meteen een aanval. Hij kreeg Ion Izagirre en later ook Adam Yates, Dan Martin en Tadej Pogacar mee en lostte daarmee klassementsleider Emanuel Buchmann. Deze probeerde in de afdaling terug te komen, maar dat lukte niet. Hij wachtte op zijn ploeggenoten en dus reden de mannen vooruit steeds verder weg.

Buchmann strijdend ten onder

Buchmann kreeg snel hulp van Maximilian Schachmann en Patrick Konrad, maar de koplopers liepen alleen maar verder uit en toen was al duidelijk welk lot de Duitser bezegeld was. De achterstand liep op tot bijna twee minuten met nog 40 kilometer te gaan. Nadat Buchmann zijn hulptroepen zag lossen, kreeg hij gelukkig wel wat hulp van de mannen van Movistar. Maar ook zij wisten geen tijd van de voorsprong af te halen, omdat de vijf vooraan uitstekend samenwerkten.

Op 16.5 kilometer van de streep deed Buchmann een uiterste poging zijn klassement te redden. Alle helpers waren weg en was het een kwestie van bergop beuken. Het recept bleef echter hetzelfde. Dichter dan 1.40 kwam Buchmann niet. Vooraan werd inmiddels gedacht aan de etappezege, want de eindzege van Izagirre stond al vast. Martin probeerde het met een aanval op 12.5 kilometer van de streep, maar kwam niet weg. Zeker niet omdat Izagirre in Fuglsang een luxeknecht had.

Yates slaat zijn slag

Vlak voor de finish, op 3 kilometer van het einde, deden de renners nog een kort steil klimmetje aan, waarop Yates een laatste aanval plaatste en daarmee zijn medevluchters achterliet. Met deze versnelling sloeg hij een gat dat voor de anderen niet meer dicht te rijden was en dus pakte Yates in extremis nog zijn gewenste etappezege. Buchmann streed nog voor wat hij waard was, maar het was tevergeefs. Daarbij reed hij ook nog eens verkeerd in de laatste kilometer, waardoor hij nog meer tijd verloor en niet tweede, maar vierde wordt in het eindklassement. Bauke Mollema werd nog knap zesde. 

Update - 13 april (18.54 uur): Jury past uitslag aan, Buchmann tweede in het eindklassement.

Na het verkeerd sturen van Buchmann in de diepe finale heeft de Jury van de Ronde van het Baskenland ingegrepen. Hierdoor eindigt de Duitser alsnog op de tweede plaats, waarbij Martin nu derde en Fuglsang vierde zijn geworden. Saillant detail hierbij is dat Fuglsang wel al was gehuldigd op het eindpodium van de ronde.

Update II - 13 april (19.19 uur): Buchmann toch derde in het eindklassement.

Na de eerste verwarring rondom het jurybesluit, meldt de ploeg van Buchmann nu dat ze het nieuws hebben gekregen dat de Duitser de Ronde van het Baskenland als derde heeft afgesloten. Daarmee eindigt Martin toch als tweede en Fuglsang blijft vierde.

Hieronder de geüpdatete uitslag.

Uitslag etappe 6 Ronde van het Baskenland

1. Adam Yates
2. Daniel Martin +0.01
3. Jakob Fuglsang +0.01
4. Ion Izagirre +0.01
5. Tadej Pogacar +0.27
6. Bauke Mollema +1.24
7. Mikel Landa +1.24
8. Hugh Carthy +1.29
9. David Gaudu +1.36
10. Lucas Hamilton +1.36

Algemeen klassement Ronde van het Baskenland

1. Ion Izagirre
2. Daniel Martin +0.29
3. Emanuel Buchmann +0.31
4. Jakob Fuglsang +0.36
5. Adam Yates +0.51
6. Tadej Pogacar +1.56
7. Mikel Landa +2.56
8. Mikel Nieve +3.25
9. Enric Mas +4.27
10. Hugh Carthy +5.30


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws