Geoghegan Hart wint eerste etappe Tour of the Alps; Nibali en Froome al actief Algemeen nieuws

Geoghegan Hart wint eerste etappe Tour of the Alps; Nibali en Froome al actief

Door Jason Stel 22 april 2019 | 15:24


De eerste etappe van de Ronde van de Alpen is gewonnen door Tao Geoghegan Hart van Team Sky. Nadat hij deel uitmaakte van een kopgroep wist hij in een sprint met een uitgedund peloton aan het langste eind te trekken.

De eerste etappe van de Ronde van de Alpen, de voormalige Ronde van Trentino, was een rit rondom de Oostenrijkse stad Kufstein. Tussen start en finish moest het peloton vandaag zo'n 144 kilometer door het heuvelachtige Tirol afleggen. Op dertien kilometer van de meet lag nog een klimmetje in de dubbele cijfers.

De vroege vlucht van de dag bestond uit Maximilian Kuen, Patrick Gamper, Matthias Krizek en Emil Dima. Van het peloton kregen zij een voorsprong van zo'n vijf minuten. In het peloton was het voornamelijk Astana dat de leiding over de achtervolging op zich nam. Bijgevolg liep de voorsprong van de koplopers geleidelijk af, na 66 kilometer koers was er nog iets meer dan drie minuten van de voorsprong over.

Velasco valt aan, Ackermann valt

Team Sky en Bahrain Merida lieten zich na verloop van tijd ook gelden aan de kop van het peloton. Met nog dertig kilometer te gaan en een kopgroep die steeds dichterbij kwam, werd het onrustig in het peloton. De Italiaanse renner Simone Velasco deed in de aanloop naar een lastige beklimming de meest opzienbarende ontsnappingspoging. 

Bij een bochtig gedeelte van het parcours viel Pascal Ackermann ongelukkig. Volgens berichten van de koersdirectie brak hij daarbij zijn arm. De Duitse nationaal kampioen van BORA-hansgrohe zou komende maand deelnemen aan de Giro d'Italia.

Nibali en Froome laten zich tevergeefs zien

Op veertien kilometer van de meet reed Vincenzo Nibali weg uit het peloton. Later sloten Rafal Majka, Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov aan bij de ontsnappingspoging. De vier vluchters namen zo'n twintig seconden voorsprong. Ondertussen zette Astana wederom de achtervolging in, daardoor liep de voorsprong van de vluchters terug.  

Vlak voordat de vier koplopers zouden worden teruggepakt sprong Pello Bilbao weg en Chris Froome volgde in zijn kielzog. Uiteindelijk kwamen de favorieten voor de dagzege weer bij elkaar, de etappe liep uit op een sprint met een uitgedund peloton. In die sprint was Geoghegan Hart sterker dan zijn tegenstanders. (Foto: screenshot Eurosport)

Uitslag etappe 1 Ronde van de Alpen

1. Tao Geoghegan Hart
2. Alex Aranburu ''
3. Roland Thalmann
4. Pello Bilbao
5. Nikita Stalnov
6. Chris Froome
7. Aleksandr Vlasov
8. Rafal Majka
9. Giovanni Carboni
10. Dayer Quintana

Algemeen klassement Ronde van de Alpen

1. Tao Geoghegan Hart
2. Alex Aranburu +0.04
3. Roland Thalmann +0.06
4. Pello Bilbao +0.10
5. Nikita Stalnov +0.10
6. Chris Froome +0.10
7. Aleksandr Vlasov +0.10
8. Rafal Majka +0.10
9. Giovanni Carboni +0.10
10. Dayer Quintana +0.10


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws