[Update] Van Aert tóch naar het WK? Bondscoach 'wil dit niet zomaar opgeven' Algemeen nieuws

[Update] Van Aert tóch naar het WK? Bondscoach 'wil dit niet zomaar opgeven'

Door Marijn van den Berge 04 mei 2019 | 09:01


Update - 4 mei 2019 (09.00 uur) Wout van Aert gaf duidelijk aan niet naar het WK op de weg in Yorkshire te willen, om nog iets van zijn crossseizoen te maken, maar Belgisch bondscoach Rik Verbrugghe is er nog niet zeker van dat Van Aert verstek laat gaan.

‘Jammer toch wel’, zegt Verbrugghe over de keuze van Van Aert tegen Het Laatste Nieuws. ‘Het parcours is een buitenkans, echt iets voor hem. In 2020 zijn de pure klimmers aan zet. Ik had een goed gesprek met Wout en ploegleiders Frans Maassen, Merijn Zeeman en Addy Engels. Ik ken hun intenties’, aldus Verbrugghe.

‘Toch wil ik dit niet zomaar opgeven en blijf ik de deur op een kier zetten’, vervolgt de bondscoach. ‘Misschien trek Van Aert de lijn van het voorjaar gewoon door en loopt het zó goed dat hij gewoon niet te vermijden valt. Dan zal ik hem zeker opnieuw de vraag stellen: ‘En Wout, wat denk je?’ Dat ben ik hem, mezelf en het land op dat moment verplicht. Als hij dan alsnog ‘ja’ zegt, zwaait de deur breed open.’

Update - 3 mei 2019 (17.40 uur): Van Aert geen deelnemer aan WK Yorkshire omwille van crossseizoen

Wout van Aert gaat niet naar het WK. Dat heeft de Belg zelf laten weten aan Wielerflits. Hij heeft er wel over nagedacht, maar heeft besloten dat het niet in zijn programma past.

‘Het WK zou betekenen dat ik pas ergens in december aan mijn veldritseizoen zou beginnen. Ik wil ook een rustperiode inplannen en daarna moet je weer opbouwen. Voor je het beseft, zit je dan al in de kerstperiode’, zegt Van Aert. Rond die periode denkt hij ook alweer aan het klassieke voorjaar en dus zou hij geen gewenst veldritseizoen rijden.

Update - 3 mei 2019 (14.00 uur): Geen WK-verkenning Van Aert

Wout van Aert gaat dan toch niet het WK-parcours in Yorkshire verkennen. Het Nieuwsblad meldt dat Team Jumbo-Visma geen toestemming geeft om af te reizen naar Engeland.

Volgens persvoorlichter Ard Bierens wil de Nederlandse ploeg met de keuze niet zeggen dat Van Aert niet mee mag doen aan het WK, later dit jaar. 'Het is niet dat we niet willen dat hij die verkenning doet, maar hij heeft een druk cross- en voorjaarsprogramma achter de rug en hij is ook net verhuisd. Dus hebben we liever dat hij thuis blijft.'

'Het is geen kwestie dat hij niet mag van de ploeg, maar eerder een kwestie van programmering. Het WK staat niet op zijn programma, dus dat gaan verkennen snijdt geen hout', vervolgt Bierens, die stelt dat het WK vooralsnog niet op het programma van Van Aert staat. Daar gebruikt hij wel het woord 'momenteel' bij. 

26 april 2019, 14.07 uur - Van der Poel en Van Aert denken na over WK

De voorjaarsklassiekers zijn afgesloten voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Eerstgenoemde start onder meer nog in de Dauphiné en de BinckBank Tour, terwijl Van der Poel nu het mountainbikeseizoen in gaat.

Voor Van der Poel lijkt de situatie het meest complex. De wegwedstrijd is gepland op 29 september. Op 14 en 22 september zijn er Amerikaanse wereldbekercrossen en op 6 oktober is het test-event van het mountainbiken voor de Spelen in Tokio. Eerder al, op 1 september is het WK mountainbike in Canada.

Van der Poel heeft nog niet bekendgemaakt wat zijn plannen zijn. Bondscoach Koos Moerenhout zou hem graag meenemen, vertelde hij aan het AD. 'Ik ben al in Yorkshire wezen verkennen. Het mag geen verrassing zijn dat ik hem er graag bij wil hebben. Als hij zich goed voorbereidt dan hoort hij daar zeker thuis.'

Van Aert lijkt ambities te hebben voor het WK. De Belg gaat mee op verkenning van het parcours in Yorkshire. Bondscoach Rik Verbrugghe tegenover Sporza: 'Het klopt dat Wout mee gaat verkennen, maar dat betekent niet dat er al uitsluitsel is over zijn WK-deelname. We willen hem het parcours laten zien zodat hij ziet wat er mogelijk is als hij zijn seizoen anders zou indelen.' (Foto: Strava Van Aert)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Gilberto
27 Apr 2019 om 16:03
Quote van Jasper den Boon
Het is een wedstrijd op het parcours van de Spelen. Parcourskennis is extreem belangrijk in het mountainbiken.

Parcourskennis is altijd zeer wenselijk, maar, ken hij die niet ergens verkennen in de maanden daarop? Kijk, ik begrijp best dat je geen roofbouw moet plegen, maar jongen zit goed in zijn vel en is supersterk. Tuurlijk kost reizen ook energie, maar joh, 'ff' heen en weer vliegen en daar voor zoete koek meerijden enkelt en alleen om het parcours te verkennen. Dat ken een extreem sportman als Mathieu echt wel comineren met een WK Mountainbike en een WK op de weg waar een maand tussen zit hoor.

Jasper den Boon
27 Apr 2019 om 09:39
Quote van Gilberto
Ik verwacht dat hij dat WK op de weg echt wel gaat rijden. Enorme kans met dit parcours. Hij zou wel gek wezen als hij dit voorbij liet gaan. Heb je nog een maand tot het WK Mountainbike.
Die 2 crosses in Amerika sla je gewoon over.
Verder geen verstand van dat mountainbiken enzo, want wat houd dat test-event nou precies in? Das gewoon een training op het parcours van de Spelen ofzo?

Het is een wedstrijd op het parcours van de Spelen. Parcourskennis is extreem belangrijk in het mountainbiken.

Gilberto
26 Apr 2019 om 17:38

Ik verwacht dat hij dat WK op de weg echt wel gaat rijden. Enorme kans met dit parcours. Hij zou wel gek wezen als hij dit voorbij liet gaan. Heb je nog een maand tot het WK Mountainbike.
Die 2 crosses in Amerika sla je gewoon over.
Verder geen verstand van dat mountainbiken enzo, want wat houd dat test-event nou precies in? Das gewoon een training op het parcours van de Spelen ofzo?

Reageer


Meer nieuws