Roglic sprint opnieuw naar dagsucces in Romandië en zit steviger in leiderstrui Algemeen nieuws

Roglic sprint opnieuw naar dagsucces in Romandië en zit steviger in leiderstrui

Door Marijn van den Berge 04 mei 2019 | 17:25


Primoz Roglic heeft zijn tweede etappezege in de Ronde van Romandië gepakt. In de ingekorte koninginnenrit sprintte de Sloveen in een groepje favorieten naar de overwinning.

De etappe werd ingekort van ruim 170 kilometer tot 107 kilometer, vanwege de slechte weersomstandigheden. Het kostte deze etappe drie cols, maar de slotklim bleef erin zitten, zodat het toch nog een koninginnenrit bleef. Acht renners kozen vroeg in de etappe het ruime sop: Alexis Gougeard, Remco Evenepoel, Jonas Gregaard, Daniel Martinez, Harm Vanhoucke, Andrea Pasqualon, Claudio Imhof en Simon Pellaud. 

In de aanloop naar de slotklim gebeurde er niet veel, nu er verder geen spectaculaire hoogteverschillen meer waren, maar het was wel vol gas in de laatste kilometers richting de klim, met onder meer Jumbo-Visma, Team INEOS en Groupama-FDJ op kop. Ze brachten met dat tempo het verschil terug tot 1.40 aan de voet van de klim, waar het begon te regenen.

Debatten geopend op de slotklim

Vrijwel direct versplinterde de kopgroep en opvallend was dat Evenepoel vroeg moest lossen. Martinez bleek de sterkste uit de kopgroep en bleef alleen over, maar kreeg gezelschap van Gougeard. Ook in het peloton ontbrandde de strijd en het was Movistars Winner Anacona die als eerste ontsnapte uit het peloton en ook oud-winnaar Simon Spilak probeerde het. Zonder succes, want Groupama-FDJ en INDEOS legden het peloton een moordend tempo op. Daarmee werd ook het gat naar de twee koplopers snel kleiner en werd ook het peloton gestaag kleiner.

Klassementsstrijd ontbrandt in laatste kilometers

Op iets meer dan vijf kilometer van het einde werd Gougeard in koude en natte omstandigheden opgeraapt door INEOS en niet veel later was ook Martinez een prooi van de ploeg van Geraint Thomas. Die ploeg reed zo hard, dat geen van de klassementsmannen een poging waagde, tot op 3300 meter van de streep. Daar ging Guillaume Martin over Dylan van Baarle heen en beëindigde zo het verschroeiende tempo.

Er werd wat geprikt tussen David Gaudu, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic, maar het was Hugh Carthy die op 2300 meter van de streep de aanval koos met Jan Hirt. Roglic poefde het gaatje plots dicht en knetterde eroverheen in de laatste 2 kilometer. De reactie was er van Thomas en het leek even tussen de twee te gaan, maar in de laatste kilometer haalde een sterke Carthy ze terug. Daarop volgde een versnelling van Felix Grossschartner, maar Roglic reageerde opnieuw zelf, spurtte over de Duitser heen en sprintte naar een nieuwe zege in de Ronde van Romandië. De renner van Jumbo-Visma zit steviger in het geel en kan het in de tijdrit van zondag afmaken. Kruijswijk werd negende in de daguitslag.

Uitslag etappe 4 Ronde van Romandië

1. Primoz Roglic
2. Rui Costa ''
3. Geraint Thomas
4. Michael Woods
5. David Gaudu
6. Felix Grossschartner
7. Jan Hirt
8. Emanuel Buchmann
9. Steven Kruijswijk
10. Ilnur Zakarin

Algemeen klassement Ronde van Romandië

1. Primoz Roglic
2. Rui Costa +0.12
3. David Gaudu +0.16
4. Geraint Thomas +0.26
5. Felix Grossschartner +0.29
6. Steven Kruijswijk +0.37
7. Michael Woods +0.38
8. Emanuel Buchmann +0.39
9. Carlos Betancur +0.57
10. Simon Spilak +1.00


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws