Like ons!
Van Avermaet wint vierde etappe Tour de Yorkshire, Lawless pakt eerste zege INEOS

Algemeen nieuws

Van Avermaet wint vierde etappe Tour de Yorkshire, Lawless pakt eerste zege INEOS

Greg van Avermaet heeft de vierde en laatste etappe van de Tour de Yorkshire gewonnen. De Belg reed in een eneverende finale met Chris Lawless en Eddy Dunbar naar de streep. Daar won hij de sprint en pakte Lawless de eerste overwinning voor Team INEOS door het klassement te winnen.

Voor een negental renners was de 175 kilometer met vijf gecategoriseerde klimmen genoeg reden om voor het avontuur te kiezen. Pierre Roland, Jonathan Hiver, Jake Scott, Jonathan Mcevoy, Joey Walker, Arnaud Courteille, Julen Irizar, Victor Lafay en Ethan Hayter vonden elkaar snel na de start en de ontsnapping van de dag was weg. Het peloton onder leiding van Team INEOS hield de vluchters onder controle.

Status quo

Lange tijd bleef de voorsprong van de koplopers tussen de twee en drie minuten schommelen. Het was onder aanvoering van Ian Stannard dat het peloton de vluchters in de greep hield. Op de smalle en bochtige wegen van Yorkshire zette Team INEOS nog wel een keer aan, maar veel meer dan een lang lint leverde deze actie niet op. De voorsprong van de kopgroep werd door deze actie wel gehalveerd, maar nadat het gas eraf ging, werd de voorsprong snel weer twee minuten.

Team INEOS leek vrede te hebben met de gang van zaken en daarmee bleef de status quo van kracht. Het was wachten op de volgende heuvelzone, voordat daar verandering in zou komen. Hier moest Greenhow Hill worden bedwongen en met ruim drie kilometer á acht procent was het wachten op een verandering in de koers.

Kopgroep breekt, Riwal op kop

Greenhow Hill werd door drie renners uit de kopgroep aangegrepen om op de pedalen te gaan staan. Met Hivert, Courteille en Lafay kwamen drie Fransen aan kop. De overige koplopers werden op de oplopende wegen snel gegrepen door het peloton. Niet in de laatste plaats omdat Riwal Readynez Cycling Team het heft in handen nam.

Onder de forcing die Riwal van Alexander Kamp voerde, gingen een aantal snelle mannen er af. Hierbij zat Rick Zabel de winnaar van de etappe van vrijdag. Zo leek de Deense ploeg te krijgen wat ze wilde, een uitgedund peloton zonder pure sprinters. Na Greenhow Hill werkten de drie vluchters goed samen. Voor Riwal was er minder reden om door te blijven trekken en liep de voorsprong van de kopgroep weer op richting de twee minuten.

Froome valt aan op Otley Chevin

De laatste officiële klim van de dag gaf een vreemd beeld. Bij de drie koplopers zat de jonge Lafay namens Cofidis. In het peloton waren het zijn ploeggenoten die op Otley Chevin het heft in handen namen. Toen Courteille in de kopgroep versnelde, moest Lafay samen met Hivert direct laten lopen. Schijnbaar had hij zijn ploeg op de hoogte gesteld van zijn fysieke gesteldheid. 

Het was echter niet Cofidis dat de ultieme aanval plaatste, want niemand minder dan viervoudig Tourwinnaar Chris Froome viel aan. Slechts enkele renners konden volgen, waaronder nummer twee van het klassement Kamp, maar Froome's ploeggenoot en leider van het klassement Lawless moest laten gaan. Uiteindelijk bleek het werk van Froome voor Dunbar te zijn. 

Over de top van Otley Chevin nam Dunbar het over en ging hij op zoek naar de overgebleven koplopers. Dunbar stond na de etappe van zaterdag op slechts tien seconden van zijn ploeggenoot Lawless en kon op deze manier de eindoverwinning in de ploeg van Team INEOS blijven. De eerste achtervolgers vielen stil, waardoor onder andere Lawless weer terug kon komen. Gevolg was wel dat Dunbar met de drie Fransen snel een halve minuut voorsprong kreeg.

CCC brengt Van Avermaet terug

Na een eerste aarzeling was het CCC Team dat het heft in handen nam in de achtervolging. Van Avermaet zag nog kansen in de finale, zeker omdat ook hij nog uitzicht had op winst in het eindklassement. Door het werk van CCC liep de voorsprong langzaam terug. Met nog tien kilometer te gaan, was het nog maar twintig seconden.

Op de laatste oplopende stukken van de Tour of Yorkshire 2019 zette Van Avermaet aan. Lawless had het goed in de gaten en kon dit keer wel volgen. In eerste instantie kon Kamp in het wiel van Froome nog aanhaken, maar toen Froome een gaatje liet, waren Van Avermaet en Lawless weg.

Van Avermaet en Lawless kwamen snel bij de ploeggenoot van de klassementsleider, Dunbar, en konden de drie gaan samenwerken. Dunbar voor het klassement van Lawless en Van Avermaet voor de etappeoverwinning. Na kort overleg waarbij Van Avermaet even weigerde over te nemen, moesten de drie wel door. Achter hen kwam een groepje van vier met daarbij Kamp en Tom-Jelte Slager nog dichtbij.

De vier achtervolgers kwamen te laat. De sprint zou tussen de drie man aan kop gaan. Dunbar had zich al leeggereden voor Lawless en moest genoegen nemen met een derde plek, zowel in de etappe als in het klassement. Van Avermaet ging vroeg aan, maar Lawless kwam er niet meer overheen. Door zijn tweede plek pakte Lawless wel de overwinning in het eindklassement van de Tour de Yorkshire. Van Avermaet legde beslag op de tweede plek in het klassement

Uitslag etappe 4 Tour de Yorkshire

1. Greg van Avermaet
2. Chris Lawless
3. Eddy Dunbar+0.02
4. Tom-Jelte Slagter +0.09
5. James Shaw "
6. Matthew Holmes "
7. Alexander Kamp "
8. Gabriel Cullaigh +0.12
9. Jenthe Biermans "
10. Scott Thwaites "

Klassement Tour de Yorkshire

1. Chris Lawless
2. Greg Van Avermaet +0.02
3. Eddy Dunbar +0.11
4. Alexander Kamp +0.15
5. James Shaw +0.25
6. Matthew Holmes "
7. Tom-Jelte Slagter "
8. Scott Thwaites +0.28
9. Connor Swift "
10. Nick van der Lijke "

(Foto: Screenshot)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven