Dumoulin toont zich in de Dauphiné, Teuns wint, Kruijswijk verliest tijd Algemeen nieuws

Dumoulin toont zich in de Dauphiné, Teuns wint, Kruijswijk verliest tijd

Door Marijn van den Berge 10 juni 2019 | 16:11


Dylan Teuns heeft de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Na een enerverende rit klopte hij Guillaume Martin in een sprint-a-deux. Tom Dumoulin toonde zich in de ontsnapping van de dag. Steven Kruijswijk verloor tijd.

Dumoulin zat in de vlucht van de dag in een erg sterke groep met dus Dumoulin, Jack Haig, Benoit Cosnefroy, Julian Alaphilippe, Remi Cavagna, Gorka Izagirre, Ruben Fernandez, David Gaudu, Sepp Kuss, Carl Fredrik Hagen en Alessandro De Marchi. Het peloton zag ook dat het een gevaarlijke groep was en mede dankzij INEOS en EF Education First tikte de voorsprong de twee minuten net niet aan.

Dumoulin plaatst aanval

Al vroeg ontplofte het in de kopgroep, toen Cavagna aanviel en gezelschap kreeg van Alaphilippe, De Marchi, Hagen en Cosnefroy. Maar deze groep werd teruggehaald door de overige koplopers. Direct erna, op zo’n 56 kilometer van de streep, lanceerden Dumoulin, Gaudu, Izagirre en Buchmann een tegenaanval. Terwijl de rest van de groep werd ingerekend, behield het peloton de controle op de vier en met ruim 35 kilometer te rijden werden ze teruggepakt.

Dumoulin ingerekend; nieuwe aanvallen

Direct na die inrekening begon het aanvallen weer en pakte weer een grote groep de voorsprong: Philippe Gilbert, Petr Vakoc, Dylan Teuns, Serge Pauwels, Pawel Bernas, Guillaume Martin, Rudy Molard, Mikaël Chérel, Alexey Lutsenko, Darwin Atapuma, Robert Power en Nils Politt. Ze kregen een voorsprong van maximaal 45 seconden. Op de laatste klim, op zo’n 20 kilometer van de streep, viel de groep uiteen en pakte Wout Poels de kop in het uitdunnende peloton. Ook Dumoulin werd het slachtoffer van dat tempo.

Klassementsstrijd ontbrandt; Kruijswijk lost

Net onder de twintig kilometer versnelde EF in het peloton, terwijl Martin en Teuns zich uit de voeten maakten in de kopgroep. Klassementsleider Edvald Boasson Hagen moest buigen onder het geweld. Op 17 kilometer van de streep ontplofte het in het peloton met een versnelling van Thibaut Pinot. Hij wist zijn grootste rivalen, onder meer Chris Froome, Jakob Fuglsang en Nairo Quintana echter niet af te schudden. Dan Martin, Richie Porte, Steven Kruijswijk en Romain Bardet moesten wel lossen. Teuns en Martin hielden hun voorsprong, maar voelde wel de hete adem van een achtervolgend groepje in de nek.

De verschillen waren echter minimaal met alles op een postzegel in de laatste vijf kilometer. Bij het ingaan van die laatste vijf probeerde Pinot het opnieuw met een versnelling en kreeg Lutsenko mee. Ook Woods maakte de jump. Het was aan Poels om het dicht te rijden, maar dat lukte de uitgepierde Limburger niet en dus begon de groep favorieten met samenwerken en werd het wel dichtgereden.

Teuns klopt Martin in de sprint

Daarvoor reden nog steeds Martin en Teuns, maar de verschillen bleven echt minimaal met de groep der favorieten. Het duo had echter het voordeel dat de favorieten bleven hollen en stilstaan en dus op zo'n 17 seconden bleven hangen. De twee mochten sprinten voor de zege en het was de Belg van Bahrain-Merida die de beste sprint nog in huis had.

Daarachter sprintte Fuglsang als snelste van de klassementsmannen en Poels handhaafde zich goed in die groep. De groep met onder meer Kruijswijk, Bardet, Martin en Porte kwam op 44 seconden van de winnaars en 31 seconden van de klassementsmannen binnen. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 2 Critérium du Dauphiné

1. Dylan Teuns
2. Guillaume Martin
3. Jakob Fuglsang +0.13
4. Thibaut Pinot +0.13
5. Michael Woods +0.13
6. Alexey Lutsenko +0.13
7. Petr Vakoc +0.13
8. Nairo Quintana +0.13
9. Wout Poels +0.13
10. Adam Yates +0.13
11. Chris Froome +0.13
15. Steven Kruijswijk +0.44
72. Tom Dumoulin +8.50

Algemeen klassement Critérium du Dauphiné

1. Dylan Teuns
2. Guillaume Martin +0.03
3. Jakob Fuglsang +0.20
4. Alexey Lutsenko +0.21
5. Nairo Quintana +0.24
6. Michael Woods +0.24
7. Wout Poels +0.24
8. Chris Froome +0.24
9. Thibaut Pinot +0.24
10. Adam Yates +0.24
18. Steven Kruijswijk +0.55


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws