[Update] Froome ontvangt rode trui uit 2011: 'Deze zege betekent veel voor mij' Algemeen nieuws

[Update] Froome ontvangt rode trui uit 2011: 'Deze zege betekent veel voor mij'

Door Bram van der Ploeg 22 augustus 2019 | 12:25


Chris Froome wint dit jaar door een keiharde crash in de Dauphiné geen grote ronde, maar de Brit mag met terugwerkende kracht toch nog een eindzege bijschrijven. RTVE meldt dat winnaar Juan José Cobo vanwege dopinggebruik uit de uitslag is geschrapt door de Vuelta-organisatie.

Froome eindigde in de Vuelta van 2011 op dertien seconden van Cobo als tweede. Het was voor Cobo pas de tweede keer dat hij in de top-10 eindigde, nadat hij in 2009 al eens tiende eindigde in de Vuelta. Voor Froome betekende de tweede plaats zijn doorbraak in het peloton. Sinds die podiumplaats eindigde hij tot op heden slechts eenmaal buiten het podium als hij er in slaagde op een grote ronde uit te rijden.

Die Vuelta en die ommekeer in zijn carrière krijgt nu alsnog een gouden randje. Froome gaat acht jaar na dato de boeken in als de winnaar van de Vuelta uit 2011. Alle resultaten van Cobo tussen 2009 en 2011 worden geschrapt, meldt de UCI. Daardoor gaat Bauke Mollema de boeken in als nummer drie van de desbetreffende Vuelta.

De uitsluiting van Cobo betekent in principe ook dat de vijftiende etappe in die Vuelta van winnaar wisselt. Cobo werd in die etappe naar de Angliru eerste en greep daar de macht. Wout Poels werd tweede en zal nu in principe de winnaar zijn van die dag

Update - 18 april 2019 (16.10 uur): Cobo is Vuelta-zege definitief kwijt

Juan José Cobo is zijn Vuelta-zege van 2011 definitief kwijt. Dat staat in de officiële documentatie van de UCI. Cobo heeft voor die zege doping gebruikt en is deze nu kwijt. Chris Froome neemt de eindzege over en is daarmee de eerste Britse groterondewinnaar ooit. Bradley Wiggins won de Tour in 2012.

Daarmee is ook bevestigd dat Bauke Mollema zijn eerste en tot nu toe enige podium in een grote ronde heeft gepakt in 2011. Achter Froome en Wiggins is hij nu derde. Wout Poels krijgt de rit naar de Angliru. Cobo won daar en verschalkte daarvoor Poels.

Ook Alejandro Valverde krijgt er een etappezege bij uit de Vuelta van 2009. Cobo is zijn resultaten in beide Vueltas kwijt en opvallend is dat hij ook alleen de resultaten van die twee rondes kwijt is en niet ook geschrapt is uit andere wedstrijden. Cobo werd tiende in de Vuelta van 2009. Die plaats gaat nu naar Daniel Moreno. 

Update II - 18 juli 2019 (10.50 uur): Cobo gaat niet in beroep tegen beslissing Vuelta

Juan Jose Cobo gaat niet in beroep tegen de beslissing om onder meer zijn Vuelta-zege te schrappen. Daardoor is het nu helemaal officieel dat Chris Froome de winnaar is van de Vuelta in 2011. Bauke Mollema komt op het podium. Froome is nu de eerste groterondewinnaar van het Verenigd Koninkrijk. Wiggins won de Tour van 2012 en had eerst deze mijlpaal.

Update III - 22 augustus 2019 (12.20 uur): Froome ontvangt rode trui

Chris Froome heeft de rode trui voor zijn zege in de Vuelta van 2011 ontvangen van de organisatie. De Brit laat via de officiële kanalen van Team INEOS weten dat hij veel waarde hecht aan de zege, die hij acht jaar na dato alsnog kreeg toegewezen door dopinggebruik van Juan Cobo. 'Deze zege betekent veel voor mij. Die race in 2011 was de race waarin ik voor het eerst in mezelf begon te geloven en waar ik mijn eerste profzege boekte. Ik heb veel mooie herinneringen aan die wedstrijd.'

'De Vuelta is één van de gruwelijkste wedstrijden op de kalender, als het al niet de zwaarste is. Het is één van mijn favorieten, ze zijn daar zo gepassioneerd over fietsen', zo vervolgt Froome. 'Het voelt raar, acht jaar na dato, maar het is speciaal om deze trui toe te voegen aan mijn palmares.' Met de zege uit 2011 komt Froome nu op zeven grote rondes die hij won. Naast twee keer de Vuelta (die hij ook won in 2017) tellen we vier eindzeges in de Tour de France en eentje in de Giro d'Italia.

(foto: Team INEOS)

Lees 4 Reacties

Tags:

Reacties

Tommie
24 Aug 2019 om 10:51

Net als of Frome doping rij rond rijd.

19.8
14 Jun 2019 om 07:55
Quote van Aart Planck
Chris Froome heeft voor mij het tijdperk ingeluid van de wielrenkanibaal die "schoon" meerdere rondes kan winnen. Dus het heeft wat mij betreft ook wel wat moois dat dit nu officieel bekend wordt. Een terechte overwinning erbij voor hem in deze moeilijke tijd. Wat een weergaloze held!

Helemaal eens...
En ik ben er van overtuigt dat hij in 2020 gaat proberen er nog een grote ronde bij te schrijven ; )

Aart Planck
13 Jun 2019 om 23:01

Chris Froome heeft voor mij het tijdperk ingeluid van de wielrenkanibaal die "schoon" meerdere rondes kan winnen. Dus het heeft wat mij betreft ook wel wat moois dat dit nu officieel bekend wordt. Een terechte overwinning erbij voor hem in deze moeilijke tijd. Wat een weergaloze held!

Aart Planck
13 Jun 2019 om 18:02

Gossie, wat een verrassing... Zelden heeft dopinggebruik zo van een overwinning afgestraald. Nu Chris Horner nog, dan kan Nibali dit jaar ook alsnog juichen. Al zal ie juichen als een boer met schouderpijn:-)

Reageer


Meer nieuws