Like ons!
Coquard wint in Baloise Belgium Tour na lelijke massaval, Evenepoel wint eerste klassement

Algemeen nieuws

Coquard wint in Baloise Belgium Tour na lelijke massaval, Evenepoel wint eerste klassement

Bryan Coquard is in een sprint naar de overwinning van de slotetappe van de Baloise Belgium Tour gereden. Dat gebeurde na een grote val. Eerder moest Fabio Jakobsen al de rol lossen. Aan de top van het klassement veranderde niks, waardoor Jakobsens ploegmaat Remco Evenepoel zijn eerste eindklassement bij de profs heeft gewonnen. Op zijn 19 jaar.

Tussen Tongeren en Beringen stond in de Baloise Belgium Tour een traditionele slotetappe op het programma. De renners legden er 158 vlakke kilometers af aan een gemiddelde van maar liefst 48,18 (!) kilometer per uur.

Al snel probeerden groepjes renners in de ontsnapping te gaan. Onder meer Jan-Willem Van Schip wou zijn straffe stoot van de eerste rit herhalen. Toch zat hij niet in de juiste vlucht, die werd pas na zestig kilometer gevormd en bestond uit Bizghigitov (Astana), Clarke (Trek-Segafredo), Van Asbroeck (Israel Cycling Academy), Liepins (Wallonie-Bruxelles), Van Melsen (Wanty-Gobert) en Van Hoecke (Belgische selectie).

Die zes werkten goed samen en konden nogal wat snelheid ontwikkelen. Omdat Deceuninck Quick Step haar zinnen op de rit had gezet leek een verrassing evenwel niet in de maak. De vluchters reden nooit een voorsprong bijeen die groter dan twee minuten was.

Gevaarlijke vlucht

Geen vuiltje aan de lucht dus? Door de hardrijders vooraan was het geen evidentie om de groep bij de lurven te vatten. Op vijftien kilometer van het einde stak Corendon-Circus de handen uit de mouwen. Tim Merlier was de afgelopen dagen eerste en tweede geworden in de groepssprinten. Toch was dat nooit voor de winst.

Op vijftien kilometer van het einde was het verschil was nog steeds vijfenveertig seconden, en met de paar hardrijders vooraan moest het peloton alles uit de kast halen. Van Hoecke die normaal bij CCC Team rijdt was vooraan één van de grote motoren.

Jakobsen moet lossen door valpartij in vorige rit

Het gat werd niet makkelijk gedicht, en daarom zette ook Evenepoel zich even op kop van het treintje van Jakobsen. Met vier kilometer te gaan viel er namelijk nog steeds een gat van 16 seconden gedicht te worden op het zestal. Evenepoel zette zich dus voor Jakobsen, maar die moest op tweeënhalve kilometer van het einde passen. Meteen kneep hij de remmen dicht en deed hij een handgebaar in de richting van de camera. Zichtbaar ontgoocheld droeg hij ook vandaag nog de sporen van een val.

Coquard ontsnapt aan massale valpartij

Op een kilometer van het einde werd in het zicht van de streep getwijfeld. Daardoor werden de vluchters op 500 meter gegrepen, al gebeurde dat niet zonder een ferme valpartij. Onder meer de vluchter Clarke ontsnapte niet aan de val.

Wie wel ontsnapte aan de val, was Van Asbroeck. Vanuit de kopgroep begon de sprinter vroeg aan zijn spurt, maar hij werd in de laatste honderd meter nog vlot voorbijgesneld door Bryan Coquard. De Fransman stak net als in de laatste rit van de Boucle de la Mayenne de handen in de lucht. Hij wist Pierre Barbier, de broer van AG2R-sprinter Rudy, achter zich te houden. Corné van Kessel werd verrassend achtste en eerste Nederlander. Ondanks dat Evenepoel erbij lag in de valpartij, wist hij zich van de eindzege te verzekeren. De eerste eindwinst van zijn prille carrière. 

Ronde van België

1. Bryan Coquard
2. Pierre Barbier " 
3. Emils Liepins "
4. Tom Van Asbroeck "
5. Toon Aerts "
6. Jonas Rickaert "
7. Gijs Van Hoecke "
8. Corné van Kessel "
9. Davide Martinelli "
10. Kevin Van Melsen "

Eindklassement Ronde van België

1. Remco Evenepoel 
2. Victor Campenaerts +0.52
3. Tim Wellens + 2.02
4.  Toon Aerts +2.12
5. Jasper Philipsen +2.13
6. Bryan Coquard + "
7. Loïc Vliegen + 2.22
8. Andreas Kron + 2.24
9. Connor Swift + 2.25
10. Aimé De Gendt + 2.39

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven