Van Van Baarle en Bernal tot Froome en Thomas; vallend Team INEOS in 2019 Algemeen nieuws

Van Van Baarle en Bernal tot Froome en Thomas; vallend Team INEOS in 2019

Door Bram van der Ploeg 20 juni 2019 | 08:05


De ploeg heerste de afgelopen jaren in de grote rondes, maar Team INEOS komt in 2019 vooralsnog vooral in het nieuws door pech, valpartijen en blessureleed. De meest recente crash van Geraint Thomas in de Ronde van Zwitserland zorgde voor nieuwe zorgen, maar de Welshman bleef in tegenstelling tot veel ploegmaats vrij van grote schade. Een overzicht:

Na een voortvarende start van de ploeg, met onder meer een sterke Wout Poels in de Tour Down Under en rit- en eindwinst voor Dylan van Baarle in de Herald Sun Tour, was het Van Baarle die als eerste in de lappenmand verscheen. De Nederlander viel in de Omloop Het Nieuwblad en brak zijn vinger. Het zo belangrijke Vlaamse voorjaar liep zo in de soep voor Van Baarle, die net op tijd fit was voor Dwars voor Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Zijn topvorm kon hij echter niet etaleren. 

Vasil Kiryienka viel al aan het begin van het jaar uit met hartproblemen, iets waar INEOS in maart mee naar buiten kwam. De Wit-Rus moest vijf maanden missen, alvorens hij zijn seizoen in mei startte in de Ronde van Romandië. Gianni Moscon had ook sinds de start van het seizoen tegenslag. De Italiaan viel in de UAE Tour en haalde sindsdien nooit meer zijn niveau. Hij stapte af in de Tirreno, reed een anoniem voorjaar en moest vervolgens de Giro laten schieten. In mei reed hij wel de Ronde van Californië en recent de Dauphiné. Wat hem precies mankeert of mankeerde, is nooit echt duidelijk geworden.

In april was het in de derde etappe van de Ronde van het Baskenland raak voor Jonathan Castroviejo. De Spanjaard viel en brak zijn sleutelbeen. Michal Kwiatkowski en Thomas kwamen met de schrik vrij bij dezelfde val. Castroviejo maakte deze week in de Ronde van Zwitserland pas zijn rentree. Het grootste drama van die maand moest echter nog komen. Egan Bernal brak eind april zijn sleutelbeen tijdens een training en moest daardoor een streep zetten door de Giro d'Italia. Juist hij was dé kopman van INEOS.

De mei-maand ging vervolgens niet veel beter voor de ploeg. Terwijl Pavel Sivakov een knap klassement reed in de Giro was het Tao Geoghegan Hart die uit de koers viel. De Brit brak ook zijn sleutelbeen en moest meteen naar huis. David de la Cruz moest in de Ronde van Californië afhaken. De Spanjaard crashte en brak daarbij zijn hand. Net als Geoghegan Hart maakte hij nog niet zijn rentree. Bernal is inmiddels wel weer actief en richt zich op de Tour de France.

Dat is maar goed ook, want de Colombiaan moet het vege lijf van INEOS redden in de grootste ronde van het jaar. Chris Froome viel als grote topfavoriet tijdens de verkenning van een tijdrit in de Dauphiné. Hij brak ongeveer alles wat hij kon breken door met 54 kilometer per uur tegen een muur te knallen. Het seizoen van de Brit is over, en de grote vraag is of hij ooit weer op topniveau terug kan keren.

Ook door Jhonatan Narvaez kan een streep voor de komende periode. De jonge renner uit Ecuador reed de Giro uit, maar brak tijdens een training zijn hand. Thomas kwam ten slotte dinsdag als tiende renner van de ploeg op de blessurelijst te staan. De Welshman viel in de Ronde van Zwitserland en gaf op. In tegenstelling tot zijn negen ploeggenoten kwam Thomas met de schrik vrij. Kunnen we daarmee meteen concluderen dat de gifbeker van INEOS bijna leeg is? (foto: Instagram Bernal)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws