Ackermann met twee vingers in neus naar ritwinst en leiderstrui in Slovenië Algemeen nieuws

Ackermann met twee vingers in neus naar ritwinst en leiderstrui in Slovenië

Door Bram van der Ploeg 19 juni 2019 | 16:38


Pascal Ackermann heeft de eerste etappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. Ondanks een heuvelachtig parcours en enkele sterke vluchters kwam het aan op een massasprint. Daarin was de Duitser veruit de sterkste.

Aljaz Jarc (Adria Mobil), Matic Groselj (Ljubljana Gusto Santic) en Ales Pirih (Slovenia) hadden de eer om als drie thuisrijders de kopgroep van de dag te vormen. Hun maximale voorsprong was bijna vijf minuten, maar dit gat stabilisseerde na veertig kilometer koers rond de drie minuten. 

Groselj rijdt lek, Jarc blijft over

Met nog 73 kilometer voor de wielen verdedigden de drie vooraan een voorsprong van nog altijd 2.40 minuten. De pech sloeg echter toe voor Groselj, die lek reed en zodoende even op achterstand reed. De jonge Sloveen zag dat zijn twee medevluchters op hem wachtten, waardoor de drie verder konden.

Heel lang kon de kopgroep niet genieten van de hereniging. Pirih beet lang door, maar moest zijn landgenoten op 64 kilometer van het einde laten gaan. De voorsprong naar het peloton was toen ook al gedaald tot onder de twee minuten. Jarc bleef uiteindelijk als enige leider over, nadat ook Groselj moest passen. 

Peloton ontploft, nieuwe kopgroep van elf

Het bleek echter allemaal slechts voorwerk, want in de laatste veertig kilometer ontplofte het peloton. Tien renners reden weg, met daarbij onder meer UAE Team Emirates (Diego Ulissi), BORA-hansgrohe (Michael Schwarzmann) en Dimension Data (Enrico Gasparotto) vertegenwoordigd. Ze kwamen bij de overgebleven Jarc. De kopgroep van elf werkte goed samen en pakte snel een mooie voorsprong van meer dan een minuut op het peloton.

Ulissi nam bij de tussensprint voor bonificaties alvast een voorschot op een eventuele leiderstrui, maar de Italiaan zag dat de kopgroep niet echt meer samenwerkte. De voorsprong naar het peloton was op twintig kilometer van het einde nog slechts vijftig seconden. Sebastian Schönberger en Matteo Busato konden het niet langer aanzien en sprongen weg uit de groep van elf. Ulissi zorgde op de laatste hobbel van de dag dat hij met Schwarzmann, Gasparotto en Ildar Arslanov (Gazprom) bij de twee leiders kwam.

Zes leiders richting finale, sprinters wachten

Met zes leiders uit de vlucht van elf ging het richting de meet. Zeventien kilometer hadden de sprintersploegen in het peloton nog om iets te organiseren en de zes sterke vluchters terug te halen. Gasparotto en Schwarzmann vonden het allemaal wel prima, met Mark Cavendish en Pascal Ackermann erachter, helemaal toen Ackermann zelf even aanviel uit het peloton.

In de laatste tien kilometer schoof ondanks alle energie vooraan alles in elkaar. De sprinters konden zich zodoende opmaken voor een spurt. Met niet meer dan zestig renners in het peloton was het overzichtelijk voor de rappe mannen. Ackermann kwam laat, maar sloeg met een krachtige stoot meteen een gat naar de concurrentie. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 1 Ronde van Slovenië

1. Pascal Ackermann
2. Giacomo Nizzolo ''
3. Simone Consonni
4. Luka Mezgec
5. Andrea Vendrame
6. Rui Oliveira
7. Grega Bole
8. Jeremy Leveau
9. Kristijan Sbaragli
10. Umberto Marengo

Klassement na etappe 1 Ronde van Slovenië

1. Pascal Ackermann
2. Giacomo Nizzolo +0.04
3. Simone Consonni +0.06
4. Diego Ulissi +0.07
5. Aljaz Jarc +0.07
6. Matteo Busato +0.08
7. Matthias Krizek +0.09
8. Luka Mezgec +0.10
9. Andrea Vendrame +0.10
10. Rui Oliveira +0.10


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws