Hoe Bernal de Tour kon winnen; absurde VO2 Max van legendarische proportie Algemeen nieuws

Hoe Bernal de Tour kon winnen; absurde VO2 Max van legendarische proportie

Door Marijn van den Berge 31 juli 2019 | 17:45


Egan Bernal kroonde zich afgelopen weekend tot één van de jongste Tourwinnaars ooit. Dat de Colombiaan een supertalent is, dat was al vroeg bekend en dat hij dit waarmaakt komt niet uit de lucht vallen, al is het wellicht vroeger dan de meesten dachten. Maar hoe komt het dat hij zo goed is? Volgens zijn voormalig ploegleider Gianni Savio, die hem bij Androni-Giocattoli haalde, is dat deels te danken aan de bizarre VO2 Max van Bernal.

De VO2 Max meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam per minuut kan opnemen en geeft goed de fitheid van een renner weer. Hoe fitter de renner, hoe langer hij een hoge inspanning zal kunnen leveren. Vertaal je dit naar koersen in het hooggebergte, zal een renner met een hogere VO2 Max zijn inspanning langer kunnen volhouden dan een renner met een lagere VO2 Max, zeker als de lucht ijler wordt.

Bernal deed in 2016 zo’n VO2 Max-test en dat leverde hem eigenlijk een profcontract op, zo vertelt Savio aan El Tiempo. Natuurlijk zijn er meerdere facetten waarom Savio Bernal een contract gaf, maar deze specifieke test is er één van. ‘Hij had buitengewone waarden bij die test van de UCI en dat verraste ons echt. Dat komt mede doordat hij aan bergsport deed in zijn jeugd, dat komt die waarden ten goede. Toen hij die test deed, behaalde hij hogere waarden dan Chris Froome had. Bernal heeft een fantastisch herstelvermogen en zuurstofvoorziening.’

Het is niet voor niets dat Savio specifiek Froome noemt, want deze wint ook niet voor niks zo vaak de Tour. Tests in 2015 wezen uit dat de toen 30-jarige Froome een VO2 Max had van 88.2, waarmee hij bij de allerbesten hoort in het huidige profpeloton. Greg LeMond zou de renner zijn met de hoogste VO2 Max ooit, die rond de 92.5 lag. Maar wat is de waarde van Bernal als hij in topconditie is? Ten tijde van de test in 2016, toen was hij dus 19 (!) jaar, haalde hij een VO2 Max van liefst 90 á 91. ‘En in een periode zonder training lag deze rond de 88’, verklaarde de jonge Colombiaan eerder.

Niet zo gek dus, dat het lichtgewicht als een speer elke berg op vliegt. Hij benadert nog net niet de waarden van de legendarische LeMonde en hoeft niet eens te trainen om dezelfde VO2 Max als een topfitte Froome te halen. De kans bestaat zelfs dat de huidige waarden van Bernal nog hoger zijn dan toen, maar daar is geen bewijs voor. Gooi je dat in de mix met alles wat de hedendaagse ronderenner dient te hebben, kom je vanzelf bovendrijven als Tourwinnaar. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws