[Update] Dumoulin bevestigt einde seizoen: 'Heel veel pech gehad met herstel' Algemeen nieuws

[Update] Dumoulin bevestigt einde seizoen: 'Heel veel pech gehad met herstel'

Door Bram van der Ploeg 19 augustus 2019 | 12:12


(2 augustus) Tom Dumoulin lijkt het WK wielrennen in Yorkshire niet te gaan halen, zo blijkt uit quotes van bondscoach Koos Moerenhout in De Limburger. De Nederlander staat aan de kant met een knieblessure en aangezien het WK al een vraagteken is, lijkt deelname aan de Vuelta helemaal uitgesloten.

'Ik heb regelmatig contact met Tom over de voortgang van zijn blessure. Hij moet eerst fit worden en zijn knie moet volledig belastbaar worden. Hopelijk is hij op tijd hersteld, maar dat is nu voor iedereen een vraagteken', aldus Moerenhout, die weinig goede hoop heeft. 'Het lijkt erg krap te worden voor hem. Het mag duidelijk zijn dat ik niet wacht tot twee weken voor het WK.'

Dumoulin krijgt van zijn ploeg Team Sunweb alle tijd om te herstellen. Zonder deadline en zonder druk moet de kopman herstellen van een scheur in zijn kniepees, opgelopen na een val in de Giro d'Italia. Om die reden miste hij de Tour de France en lijkt de Vuelta uitgesloten. De Ronde van Spanje start al op 24 augustus, een maand eerder dan het WK in Yorkshire. Daar had Dumoulin ambities voor de tijdrit.

De één zijn dood is de ander zijn brood, want na een geweldig jaar staat Mike Teunissen wel op het lijstje van de bondscoach. 'Ik kan nu nog geen toezeggingen doen, maar Mike is zeker in beeld bij mij', zo klinkt het. Logisch, want het parcours is zwaar. 'De zwaardere hellingen liggen in de aanloop-lus en daar verwacht ik geen grote verschillen. Het vaste circuit is een slopend rondje: erg technisch en geen meter vlak.'

Update - 5 augustus 2019 (13.50 uur): Dumoulin mist ook Vuelta

Tom Dumoulin moet na het missen van de Tour de France ook de Vuelta aan zich voorbij laten gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag. ‘De focus ligt momenteel op volledig herstel en de Vuelta komt daarin te vroeg’, klinkt de reactie van Sunweb.

De knie van Dumoulin kan momenteel nog steeds niet volledig belast worden, omdat er letsel is aan het kraakbeen en een peesontsteking. Fit aan de Vuelta, die 24 augustus begint, starten gaat dan ook niet lukken. Onbekend is of Dumoulin überhaupt nog in actie komt dit seizoen.

Update II - 6 augustus (9.15 uur): 'Waarschijnlijk einde seizoen Dumoulin'

De kans is klein dat Tom Dumoulin dit jaar nog in actie komt. Dat weet De Telegraaf. Maandag werd bekend dat Dumoulin de Vuelta mist en de klassiekers in Canada gaat hij ook niet halen. Zodoende staat hij nooit op tijd fit aan de start van het WK. Volgens De Telegraaf wist Dumoulin dat echter al direct nadat een MRI-scan op 3 juli een scheur in de pees onthulde.

Naast dat Dumoulin niet op tijd fit gaat zijn voor het WK, denkt bondscoach Koos Moerenhout ook niet aan WK-selectie, zolang hij niet koerst. ‘Zolang Tom geen wedstrijden rijdt, heeft het geen zin om met hem over het WK te praten’, aldus Moerenhout. En dus is de kans aanwezig dat het seizoen van Dumoulin er al op zit. Heel misschien rijdt hij nog wat kleine koersen aan het einde van het jaar.

Volgens trainer Hendrik Werner zit daar echter ook een positieve keerzijde aan. ‘Deze lange periode van rust zal zijn honger naar succes alleen maar doen toenemen. Hij weet nu wat het is om langs de kant te staan in de belangrijkste periode van het seizoen. Reken maar dat hij zich wil revancheren als zijn knie weer honderd procent in orde is.’

Update III - 19 augustus 2019 (12.16 uur): Einde seizoen voor Dumoulin

Tom Dumoulin heeft in een interview bij de NOS bevestigd dat zijn seizoen er zo goed als zeker op zit. De Nederlander geeft aan dat zijn herstel goed gaat en dat de doktoren tevreden zijn, maar omdat zijn kniepees 'flink is ingesneden' zal dit seizoen koersen normaal gesproken niet meer mogelijk zijn. Na twee operaties moet hij zichzelf tijd gunnen om volledig te herstellen.

Dumoulin benadrukt dat hij vanaf het begin is betrokken bij de keuzes die zijn gemaakt in het proces. Hij is het dan ook niet eens met de beeldvorming dat Team Sunweb heeft geblunderd. 'In 2015 brak ik mijn schouder en toen hebben we ervoor gekozen om het natuurlijk te laten herstellen. Daar ben ik nog steeds zo blij mee, want ik won toen nog bijna de Vuelta. Op de scans zagen we nu wel dat de pees beschadigd was, maar het had onze voorkeur om dat natuurlijk te laten herstellen. Uiteindelijk blijkt dat niet het geval te zijn. We hebben heel veel pech gehad met het herstelproces. (foto: Sirotti)

Meer info over Vuelta a Espana 2019:
- Vuelta nieuws
- Vuelta achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws