Like ons!
Ackermann spurt voorbij Gaviria naar overwinning Ronde van Polen, Jakobsen derde

Algemeen nieuws

Ackermann spurt voorbij Gaviria naar overwinning Ronde van Polen, Jakobsen derde

Pascal Ackermann heeft de eerste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Duitser van Bora - Hansgrohe was net als vorig jaar in de straten van Krakow de snelste in de massasprint, hij versloeg Gaviria en Jakobsen. Door zijn winst is Ackermann meteen ook de eerste leider van de rittenkoers.

Pas halverwege de middag werden de renners op gang geschoten in Polen. Een kleine kopgroep mocht al vrij snel in de etappe wegrijden van het peloton. Daarin bevonden zich twee thuisrijders: Adrian Kurek en Jakub Kaczmarek. Zij kregen gezelschap van Novo Nordisk-renner Charles Planet. Samen vergaarden zij meer dan drie minuten voorsprong op het peloton.

Het was Kurek die de eerste tussensprint won, maar daarna speelde zich een opmerkelijk tafereel af. De Pool ging tegen de grond en moest zijn twee medevluchters laten gaan. Hij kon terug op zijn fiets krabbelen, maar werd even later ingerekend door het peloton. Zijn vluchtpoging vond op deze manier een treurig einde. De Nederlandse spurter Jakobsen zat te ver in de sprint en werd derde.

De sprintfavorieten voor de dagzege

De openingsrit door Krakow is dezelfde als die van vorig jaar, toen Pascal Ackermann Alvaro Hodeg en Matteo Trentin te snel af wist te blijven. Dit jaar stond enkel Ackermann uit die top drie aan het vertrek, maar toch was er genoeg tegenstand. Denk maar aan Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Fabio Jakobsen, John Degenkolb, Danny van Poppel, Max Walscheid, Jakub Mareczko, Marc Sarreau, Simone Consonni en Luka Mezgec. En wat te denken van Mark Cavendish?

Team Ineos neemt het voortouw

Op tien kilometer van het einde was Team Ineos vooraan op te merken. Zij kwamen aan de start met Giro-mannen Pavel Sivakov en Tao Geoghan Hart. Ook snelle mannen Ben Swift en Owain Doull startten voor het team. Genoeg redenen om op kop te beuken, dacht Vasil Kiryienka, die het tempo gestaag de hoogte in wist te krijgen.

Tegen zestig kilometer per uur

Met nog zeven kilometer te gaan zoefde het peloton ondertussen aan zestig kilometer per uur door de straten van Krakow. De Bora-trein knokte zich naast die van Deceuninck Quick-Step. Ackermann en Jakobsen waren duidelijk allebei gebrand op de overwinning. Ackermann zou zijn eerste race sinds het Duitse kampioenschap rijden. Aangezien Schachmann daar won, zou Ackermann nu in de Bora-merkentrui te zien zijn.

Ook EF nestelde zich goed vooraan, in dienst van Modolo. Dat gebeurde allemaal op het circuit in Krakow, waar het peloton talloze rondjes moest afleggen.

Cavendish blijft vastzitten in sukkelstraatje en valt

Enkele renners namen voortijdig afscheid van het peloton door een val. Slechts enkele renners waren betrokken. Een daarvan: Mark Cavendish. Hij finishte eerder al niet in de Ionica Adriatica Race en ook in de Ronde van Polen lijkt de Brit zijn niet-selectie voor de Tour tot dusver niet door te kunnen spoelen.

Ackermann snelt voorbij Gaviria naar winst

Op drie kilometer van het einde nam Bob Jungels reed daarna de kop van het peloton in, tot het ingaan van de laatste kilometer. Maar... Met niemand van de ploeg in het wiel. Van Poppel kwam met Taco Van der Hoorn in steun overnemen. Van Poppel kwam evenwel niet sterk genoeg uit het wiel en werd overvleugeld door Gaviria. Maar ook die Colombiaan mocht geen zegegebaar maken. Ackermann ging met enkele rukken voorbij zijn grootste uitdager en hoefde zelfs niet eens te jumpen naar zijn zevende overwinning van het jaar. Jakobsen, de Nederlandse kampioen, zat ingesloten en eindigde als derde. Ackermann is ook de leider in het klassement.

Uitslag etappe 1 Ronde van Polen

1. Pascal Ackermann
2. Fernando Gaviria "
3. Fabio Jakobsen "
4. Max Walscheid "
5. Danny van Poppel "
6. Jakub Mareczko "
7. Sacha Modolo "
8. Pawel Franczak "
9. John Degenkolb "
10. Luka Mezgec "

Klassement na etappe 1 Ronde van Polen

1. Pascal Ackermann
2. Jakub Kaczmarek + 0.03
3. Fernando Gaviria + 0.04
4. Charles Planet "
5. Fabio Jakobsen + 0.06
6. Adrian Kurek + 0.07
7. Matej Mohoric + 0.09
8. Quentin Jauregui "
9. Max Walscheid + 0.10
10. Danny van Poppel "

(Foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven