Wellens klopt Hirschi in magistrale etappe in BinckBank Tour; De Plus derde Algemeen nieuws

Wellens klopt Hirschi in magistrale etappe in BinckBank Tour; De Plus derde

Door Bram van der Ploeg 15 augustus 2019 | 16:27


Tim Wellens heeft de vierde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. Na een fantastische rit, die van start tot finish keek als een voorjaarsklassieker, was hij in een sprint van drie de sterkste voor Marc Hirschi.

Met slechts 97 kilometer beloofde het oorlog te worden en oorlog kregen we. Stan Dewulf (Lotto Soudal) en Iljo Keisse (Deceuninck-Quick-Step) gingen er al vroeg vandoor, maar zij bleken al snel helpers voor wat komen ging. Al in de eerste van drie lokale rondes legde Team Jumbo-Visma het tempo hoog. Timo Roosen reed hard door voor Laurens De Plus, die zo de eerste steek uitdeelde. Ook Tim Wellens was van de partij.

Jumbo-Visma blijft gas geven, elite-groep van acht

Een groep scheidde zich in die fase af van het peloton, maar heel lang duurde dat niet. Keisse en Dewulf bleven nog even vooraan, daar achter klonterde alles uiteindelijk samen. Op 53 kilometer van de meet had de kopgroep vijftig seconden, maar na de tweede passage van de finish ging het in de tweede lokale ronde opnieuw los.

Opnieuw gaf Jumbo-Visma gas, dit keer met Mike Teunissen. Dit keer was de schade groter. Keisse en Dewulf werden door de versnelling ingerekend en er ontstond na het lossen van Keisse een groep van acht, met Greg Van Avermaet (CCC), De Plus (Jumbo-Visma), Zdenek Stybar (Deceuninck), Wellens, Dewulf (beide Lotto Soudal), Sören Kragh Andersen (Team Sunweb), Jay McCarthy (BORA) en Simon Clarke (EF). Ze reden een half minuutje voor de eerste achtervolgers uit.

Drie sterkste renners na hergroepering in de aanval

Bij die achtervolgers ontstond al snel een flinke groep, eigenlijk een half peloton. Onder hen Oliver Naesen (AG2R) en Dylan van Baarle (INEOS), die de slag gemist hadden. Er werd zodoende hard achtervolgd, waardoor de elite-kopgroep van acht niet veel ruimte kreeg. Net bij het ingaan van de laatste lokale ronde kwam alles terug bijeen, ondanks dat Wellens nog even solo probeerde.

De laatste lokale ronde begon meteen met vuurwerk. Wellens en De Plus vielen opnieuw aan op de eerste klim en dit keer kregen ze Marc Hirschi van Team Sunweb mee. In een natte afdaling soleerde Ivan Garcia Cortina van Bahrain-Merida knap naar het voorste drietal. Het elastiek van de achtervolgende groep leek op 22 kilometer van de meet te knappen, hun achterstand was daar 35 seconden.

Strijd om bonificaties, daarna om de dagzege

De voorste vier mochten het uitmaken en dus kon er in de Gouden Kilometer gestreden worden om bonificatieseconden. Wellens en Hirschi pakten zes bonificatieseconden mee in de drie sprints, De Plus en Garcia Cortina namen er drie mee. De achtervolgende groep gaf zich in die fase echt gewonnen. Op zeventien kilometer van het einde was het verschil veertig seconden.

Nadat Garcia Cortina overboord ging na een nieuwe aanval van De Plus, kon vervolgens de tocht richting de meet beginnen. De overgebleven drie waren aan elkaar gewaagd en ze bleven samenwerken om zoveel mogelijk tijd te pakken voor het klassement. In een sprint van drie mochten ze het vervolgens onderling uitmaken. De Plus was leeg en gaf nog tijd toe, Hirschi leek te winnen, maar werd op de streep nog voorbij gestoken door Wellens. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 4 BinckBank Tour 2019

1. Tim Wellens
2. Marc Hirschi ''
3. Laurens De Plus +0.05
4. Iván García Cortina +0.23
5. Oliver Naesen "
6. Michael Valgren +0.26
7. Mike Teunissen "
8. Sören Kragh Andersen +0.33
9. Dion Smith "
10. Greg Van Avermaet 

Klassement na etappe 4 BinckBank Tour

1. Tim Wellens
2. Marc Hirschi +0.04
3. Laurens De Plus +0.14
4. Iván García Cortina +0.36
5. Mike Teunissen +0.38
6. Oliver Naesen +0.39
7. Michael Valgren +0.42
8. Greg Van Avermaet +0.49
9. Simon Clarke "
10. Sören Kragh Andersen

Lees etappe 4 in de BinckBank Tour 2019 terug in ons liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Einde liveblog

Bij deze komt er een einde aan het liveblog, de reacties verschijnen later op de site!

Finish

De groep-Naesen verloor uiteindelijk een kleine twintig seconden.

Finish!

Fotofinish tussen Wellens en Hirschi, het is Wellens die net wint!

200 meter

De Plus gelost.

1.4 km

De Plus wordt nerveus van de kleiner geworden voorsprong en doet bijna al het kopwerk.

1.6 km

Wellens deelt een klein prikje uit! Hirschi zit snel op zijn wiel.

1.8 km

Garcia Cortina rijdt samen met Oliver Naesen en Michael Valgren op een halve minuut. Te veel om nog te winnen, maar ze komen zo wel kort te staan in het klassement!

3.5 km

Hirschi nuttigt nog een klein gelletje. Zou dat nog zin hebben zo kort voor de streep?

5.8 km

De achtervolgers lopen wat in, maar de mannen vooraan blijven goed samenwerken. Vooral Wellens doet veel kopwerk.

6.7 km

De drie zijn weer bij elkaar, maar Wellens moest even gas geven om de Zwitser terug te pakken.

8.0 km

Hirschi neemt wat risico in de afdaling, en dat levert hem een klein gaatje op!

8.8 km

Ook Garcia Cortina is wel afgeschreven, hij wordt bijna opgepikt door de achtervolgers.

10 km

In de achtervolgende groep wordt af en aan aangevallen. De voorsprong van de drie is 50 seconden.

12 km

De voorsprong van de drie wordt groter! Daarachter wordt niet samengewerkt.

14 km

Daar gaat Garcia Cortina al overboord. Wellens, Hirschi en De Plus samen, 41 seconden voor de achtervolgers, waar Deceuninck leidt.

16 km

Hirschi rijdt inmiddels vol mee, hij weet ook dat Kragh Andersen niet meer gaat terugkeren. Het wordt een strijd tussen vier, al had Garcia Cortina het op de klimmetjes al wel een paar keer lastig. 

17 km

Het draait niet bij de achtervolgende groep. 43 seconden voor de vier vooraan, zij gaan het uitmaken. 

GOUDEN KILOMETER

Een gevecht om de bonificatieseconden bij de vier vooraan! Hirschi pakt 6 seconden, Wellens ook 6, De Plus 3, Garcia Cortina ook 3. 

21 km

Kragh Andersen probeerde even bij de achtervolgers, maar niemand ging of kon mee. De Deen telefoneert het even door; de kopgroep van vier lijkt om de dagzege te gaan strijden. 

22 km

35 seconden voor de vier vooraan! Is dit de beslissing? We hebben sinds de start van de koers niet meer zo'n groot gat gehad. 

23 km

Fantastisch knap van Ivan Garcia Cortina, die naar de voorste drie mannen rijdt. We hebben dus wéér een nieuwe kopgroep met Tim Wellens (Lotto Soudal), Laurens De Plus (Team Jumbo-Visma), Marc Hirschi (Team Sunweb) en Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida).

26 km

Garcia Cortina in het tegenoffensief, uit de groep achter de koplopers! 8 seconden wordt gegeven voor het drietal, maar het lijkt meer.

27 km

In de afdaling van de eerste klim van de slotronde trekken Wellens, De Plus en Hirschi door. Hirschi zal niet veel overnemen, want Kragh Andersen zit er nog achter.

28 km

Gaan we weer, op de Mur de Saint-Roch. Wellens, De Plus en Hirschi vooraan, het valt volledig uit elkaar!

34 km

Zo'n twintig renners nog, achter Tim Wellens. Negen seconden heeft de Belg, die bijna bij de voorlaatste doorkomst van de finish is.

36 km

Wellens is als enige over van de kopgroep van acht. Een elite-groepje erachter is aangedikt en achtervolgt.

40 km

Net op het moment dat een groepje met Naesen denkt aan te sluiten, valt Van Avermaet aan van voren. Koers!

43 km

Vanuit het peloton proberen renners de oversteek te maken, voordat we bij de finish zijn en een nieuwe ronde vol steile heuvels gaan aanvangen. Ze zitten heel dicht hoor, dit is nog niet gelopen. 

Elite-kopgroep voor de finale

Keisse eraf, we houden dus over: Greg Van Avermaet (CCC), Laurens De Plus (Jumbo-Visma), Zdenek Stybar (Deceuninck), Tim Wellens, Stan Dewulf (beide Lotto Soudal), Sören Kragh Andersen (Team Sunweb), Jay McCarthy (BORA) en Simon Clarke (EF). Acht man dus.

44 km

20 seconden voor de kopgroep, daar achter een flink aangedikt peloton.

47 km

Kijk aan! Het draait! Iedereen doet zijn beurt en meteen loopt de groep van tien uit op de groep erachter. Daar zit onder meer Naesen in zijn eentje. Hij heeft de slag gemist.

49 km

Het draait niet, dus komt er opnieuw een grote groep dichtbij. De Plus, Clarke, Stybar, Keisse, McCarthy, Kragh Andersen, Wellens, Dewulf en Van Avermaet vooraan. 

51 km

Acht renners in het eerste groepje na een loeisteil muurtje. Kan Keisse gas geven voor Stybar? Hij was de man van Deceuninck, niet Gilbert.

51 km

Dewulf is alleen over, Keisse wordt ingerekend door de groep De Plus. 

51 km

De Plus nu zelf en er kan maar een handjevol renners mee met de man van Jumbo-Visma. We zien Van Avermaet onder meer en Wellens, Gilbert en Hirschi. 

52 km

Jumbo-Visma weer, net als in de eerste lokale ronde. Teunissen trekt door voor De Plus en ook Roosen is er nog bij. 

52 km

het komt echt met bakken uit de hemel, dus is het zaak om voorzichtig te dalen. 

53 km

We zijn bezig aan de tweede ronde van drie op het lokale parcours. Dewulf en Keisse hebben nog 52 seconden op het peloton, terwijl het wederom begint te regenen. 

LEKKE BAND

Werk aan de winkel voor Vanmarcke, die even achterop is door een lekke band.

69 km

Het peloton is weer flink aangedikt! Nog 1.30 voor Keisse en Dewulf, maar de eerste prikjes zijn uitgedeeld.

76 km

Een tweede peloton probeert nog terug te komen op de eerste, waar meerdere ploegen inmiddels samenwerken. Wie heeft de slag gemist?

78 km

Twee klimmetjes gehad en alles ligt zo dus al uit elkaar. Jumbo-Visma met Roosen nu op kop van het uitgedunde voorste peloton. Keisse en Dewulf hebben nog 1.37 minuten. 

78 km

Vanuit de achtergrond schuiven nu alle renners van naam op, waardoor het peloton zeker gehalveerd is. De meeste grote namen zijn bij de pinken. Wellens, De Plus, Van Avermaet, Vanmarcke, Valgren...

79 km

Wellens is mee, omdat Laurens De Plus ook mee zat. Timo Roosen rijdt in de achtervolgende groep op kop voor zijn kopman. 

ABANDON

Lukas Spengler geeft er de brui aan. We zagen Arnaud Démare al lossen.

80 km

Wellens nu al mee, in een groep van zeker tien renners!

81 km

Ja, daar komt dan wat beweging in het peloton! Terwijl Keisse en Dewulf 2.20 minuten hebben, verhogen er wat jongens het tempo. 

85 km

BORA rijdt rustig op kop voor leider Bennett op de Belgische slingerwegen. 

88 km

Het peloton in toertocht-tempo de Mur de Saint-Roch over. Richting de 2 minuutjes al voor Keisse en Dewulf. De koers zal dus later ontbranden, niet hier al. 

89 km

Keisse en Dewulf zijn begonnen aan de Mur de Saint-Roch. Ze hebben al 1.36 op zak. 

Mur de Saint-Roch

We rijden voor het eerst richting de finishlijn, daarna krijgen we de Mur de Saint-Roch, met een kilometer lang percentages tot ver boven de 10%!

92 km

Het peloton gaat over de breedte van de weg, voor nu. Keisse en Dewulf hebben reeds driekwart minuut. 

93 km

Stan Dewulf en Iljo Keisse zijn de eerste twee renners die een serieus gaatje slaan. 

97 km

GO! We zijn onderweg!

Materiaalpech Tom Bohli

Tom Bohli houdt de boel wat op. De man van UAE heeft materiaalpech en moet eerst terugkeren, alvorens we kunnen starten. 

Neutrale start

De renners fietsen. Het zonnetje schijnt, maar de wegen zijn nog nat van een recente bui. 

Start om 14.00 uur

De renners staan er klaar voor, we gaan bijna vertrekken voor slechts 97 kilometers.

INTERVIEW met Marc Hirschi

We spraken gisteren met Marc Hirschi, iemand die we zeker opschrijven voor vandaag. Hij heeft een heel interessant verhaal:

Profiel etappe 4 BinckBank Tour

Peloton woedend op organisatie

Stront aan de knikker na de etappe van gisteren. Er was kritiek op het parcours.

Meurisse zevende uitvaller

Voorbeschouwen

Eindelijk klimmen vandaag! 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws