Like ons!
Vos houdt aanstormend peloton af en wint solo in Ladies Tour of Norway

Algemeen nieuws

Vos houdt aanstormend peloton af en wint solo in Ladies Tour of Norway

Marianne Vos heeft de tweede etappe van de Ladies Tour of Norway gewonnen. Ze viel aan op zes kilometer van het einde en had twee kilometer verder al een gat van een kleine halve minuut. Toch werd het vechten tot het bittere einde voor Vos, die het aanstormende peloton nipt wist voor te blijven.

In Noorwegen stond op vrijdag de tweede etappe van de Ladies Tour of Norway op het programma. Er stond het gros van de beste rensters van het WorldTour-peloton een heuvelachtige rit van 133 kilometer te wachten. De rit liep tussen Mysen en Askim, vijftig kilometer ten zuidoosten van Oslo.

Na haar ritzege in de eerste etappe ging de Nederlandse Lorena Wiebes van start in de leiderstrui. Het geaccidenteerde parcours van de tweede rit leek evenwel niet in haar voordeel om de trui te behouden.

Ontsnapping na ontsnapping

Eri Yonamine en Rossella Ratto besloten al vlug om er met zijn tweetjes vandoor te gaan. Zij tekenden voor de eerste, maar niet de laatste ontsnapping van de dag. Het peloton liet het echter niet gebeuren en na een aanvalspoging van twintig kilometer werden de twee opnieuw opgeslorpt door het pak.

Daarna was er een poging van Diana Penuela, maar zij kreeg onheil te verduren. Een mechanisch defect in haar fiets leek haar kleine voorsprong teniet te doen, maar door een verschrikkelijk snelle pit-stop had ze toen ze weer goed en wel vertrokken was nog steeds vijf seconden voorsprong op het peloton. Op 72 kilometer van de streep werd zij alsnog ingehaald en was alles te herdoen.

Op de bergsprint, waar je maar liefst dertien punten kon verdienen voor het bergklassement, werd vervolgens gesprint in het peloton. Soraya Paladin wist Lucy Kennedy, de winnares van de Clasica San Sebastian, voor te blijven. Daardoor zou ze na de etappe de bolletjestrui om de schouders krijgen.

Emilie Moberg nam vervolgens acht punten in de verschillende tussensprints, waardoor zij de leidster werd in het puntenklassement. De Noorse wil zich laten zien in het rondje voor haar voordeur, en niemand leek haar daarbij een strobreed in de weg te willen leggen.

Tegenslag voor Wiebes

Met 22 kilometer te gaan kwam de koers echt op gang. Er was roering in het peloton tussen enkele klassementsvrouwen. Op een steile helling gingen zeven renners ervandoor: Ruth Winder, Floortje Mackaij, Grace Brown, Jeanne Korevaar, Christine Majerus, Barbara Guarischi en, niet in het minst, Katarzyna Niewiadoma, de Poolse die in april nog winnares was van de Amstel Gold Race. 

De samenwerking vooraan verliep echter niet gestroomlijnd. Onder het bewind van Parkhotel Limburg, de ploeg van Wiebes, werd het zevental vijf kilometer later opnieuw bijgehaald. Wiebes hoopte op een nieuwe sprint, maar... Met nog zestien kilometer te gaan lag Wiebes op het asfalt. Ze de leidster van het klassement was aangewezen op achtervolgen. 

Momentum van Vos

De laatste kilometers gingen in en Marianne Vos voelde haar moment gekomen, net op het moment dat Wiebes opnieuw de aansluiting vond. Vos zette een ontsnappingspoging op poten en werd daarbij gevolgd door Alena Amialiusik, Ruth Winder, Soraya Paladin en Leah Kirchmann. Veel ruimte van het peloton kregen ze niet en een paar minuten later werden ze weer ingelopen. Het bleef koffiedik kijken wie de rit zou winnen.

Blijkbaar had Vos nog wat energie in de tank, want met zes kilometer te gaan koos ze voor een soloaanval op de heuvel in de lokale ronde. Ze speelde op die manier alles of niets, maar de zestien renners in de achtervolging twijfelden. Twee kilometer verder kreeg ze al een voorsprong van 26 seconden cadeau, maar door een aanval van Grace Brown in het peloton kwam de gang toch in de achtervolging, dat haar stilaan weer op de hielen zat.

In de laatste kilometer kon het nog beide kanten opgaan. Maar... De sprinters kwamen te laat. Het peloton strandde op enkele meters van het achterwiel van Vos. Alice Barnes en Marta Bastianelli moesten tevreden zijn met een podiumplaats, naast Vos. Wiebes werd na haar inhaalrace nog zevende. Vos neemt de leiderstrui over van Wiebes, die doorschuift naar de tweede plaats. Dit weekend volgen de laatste twee ritten.

Uitslag etappe 2 Ladies Tour of Norway

1. Marianne Vos
2. Alice Barnes "
3. Marta Bastianelli
4. Coryn Rivera
5. Letizia Paternoster
6. Chloe Hosking
7. Lorena Wiebes
8. Aude Biannic
9. Eugenia Bujak
10. Ilaria Sanguineti

Klassement na etappe 2 Ladies Tour of Norway

1. Marianne Vos
2. Lorena Wiebes + 0.00
3. Chloe Hosking + 0.04
4. Marta Bastianelli + 0.06
5. Amalia Dideriksen "
6. Letizia Paternoster +0.10
7. Aude Biannic "
8. Eugenia Biannic "
9. Floortje Mackaij "
10. Sheyla Gutierrez '

(Foto: Proshots)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven