Trentin wint tweede rit in Groot-Britannië na mislukte aanval Van der Poel Algemeen nieuws

Trentin wint tweede rit in Groot-Britannië na mislukte aanval Van der Poel

Door Jannick van der Hooft 08 september 2019 | 16:06


Matteo Trentin heeft de tweede etappe in de Tour of Britain gewonnen. De Italiaan was in een sprint van een uitgedund groepje overduidelijk de sterkste. Hij nam door zijn zege ook de leiding in het klassement over.

Op dag twee van de Britse rittenkoers stond er wederom een relatief vlakke etappe gepland. Alleen een heuvel op vijftien kilometer van de finish zou roet in het eten van de sprinters kunnen gooien. Met Dylan Groenewegen in de leiderstrui legde het peloton een parcours af in en rond het Schotse Kelso. Zowel de start als de finish stonden gepland in het plaatsje dat bekend is vanwege haar golftoernooien.

De vlakke wegen nodigden voor veel renners niet echt uit om op avontuur te gaan. Slechts drie renners waagden een poging. Peter Williams (SwiftCarbon Pro Cycling), Samuel Jenner (Team Wiggins) en Gediminas Bagdonas (AG2R la Mondiale) waren de dappere vluchters die de dag moesten kleuren. Hun voorsprong zou nooit al te groot worden.

Pogingen Van der Poel en Sivakov slachten Groenewegen

Een lange tijd mochten de drie vooruit blijven, maar met nog vijftien kilometer op de teller werd de knuppel in het hoenderhok gegooid door niemand minder dan Mathieu van der Poel. Samen met Frederik Frison van Lotto Soudal kwam het duo al rap aansluiten bij de drie koplopers. Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott roken het gevaar en brachten de achtervolging op gang.

In een razend tempo trok het peloton naar het laatste heuveltje van de dag. De groep met Van der Poel kon worden ingerekend, maar daarmee was de paniek in het peloton nog niet geweken. Pavel Sivakov plaatste op de heuvel zijn aanval, waarna het voor Groenewegen te hard ging. De sprinter kwam zo'n dertig seconden na het peloton over de top van de heuvel.

Sivakov kon vervolgens beginnen aan een verschroeiende afdaling met Mitchelton-Scott hijgend in zijn nek. De Australische formatie wilde er alles aan doen om Groenewegen niet terug te laten keren tot het peloton. De Rus was niet opgewassen tegen het geweld in het peloton en werd enkele kilometers later ingerekend. Groenewegen was op dat moment volledig kansloos voor de dagzege.

Peloton stevent af op nieuwe sprint

In de laatste drie kilometer zag Alex Dowsett (Katusha Alpecin) zijn kans schoon om een pelotonsprint te ontlopen. De hardrijder werd inmiddels achtervolgd door Israel Cycling Academy, dat hun sprinter Davide Cimolai in stelling wilde brengen. Dat was op dat moment nog de enige vorm van organisatie aanwezig in het peloton.

Langzaam spoten alle krachten weg uit de benen van Dowsett, waardoor hij beetje bij beetje terug werd gereden door het peloton. Pas in de laatste meters gebeurde dit, waarna Trentin zich aan het front liet zien. De Italiaan was overduidelijk de snelste op de steentjes in Kelso. Mike Teunissen nam de sprint voor zijn rekening bij Jumbo-Visma en werd derde, net achter Jasper De Buyst. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 2 Tour of Britain

1. Matteo Trentin
2. Jasper De Buyst "
3. Mike Teunissen "
4. Davide Cimolai "
5. Alex Edmondson "
6. Ben Swift "
7. Alex Dowsett "
8. Simon Clarke "
9. Tom Van Asbroeck "
10. Danilo Wyss "

Klassement na etappe 2 Tour of Britain

1. Matteo Trentin
2. Davide Cimolai +0.11
3. Jasper De Buyst "
4. Mike Teunissen +0.13
5. Simon Clarke +0.16
6. Ben Swift +0.17
7. Mathieu van der Poel "
8. Loïc Vliegen "
9. Tom Van Asbroeck "
10. Alex Edmondson "


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws