'Van der Poel toppunt van jeugdige onverschilligheid, meester van de wisseltruc' Algemeen nieuws

'Van der Poel toppunt van jeugdige onverschilligheid, meester van de wisseltruc'

Door Marijn van den Berge 10 september 2019 | 10:26


Oud-wielrenner Peter Winnen ziet een grote aardverschuiving in het wielrennen en daar is Mathieu van der Poel het grote boegbeeld van. Dat schrijft de viervoudig Touretappewinnaar in zijn column voor De Volkskrant.

Wie momenteel vooral opvalt is Tadej Pogacar. ‘Hij is qua postuur een gemiddeld mannetje, maar zijn aura verraadt buitengewone klasse. In één oogopslag is het duidelijk: hier rijdt iemand.’ Pogacar is het zoveelste voorbeeld van de verandering in het wielrennen. ‘2019 is een opwindend maar verwarrend jaar voor de wielervolger. Wetten worden herschreven, vooral de ongeschreven wetten.’

‘’Een wielrenner moet langzaam rijpen, zo tegen zijn dertigste is hij op zijn sterkst’, lijkt niet meer op te gaan’, valt Winnen op. ‘Een renner moet opschieten, de snotneusjes beuken op de poort.’ Daarbij doelt Winnen ook op Remco Evenepoel en Egan Bernal. Maar natuurlijk doelt Winnen ook op Nederlands' wonderkind. ‘Het toppunt van jeugdige onverschilligheid is Mathieu van der Poel’, meent de Limburger.

‘Op zijn 24e is Van der Poel geen kind meer, maar nog altijd zo speels als een kuiken. Mathieu is de meester van de wisseltruc. Geen mens weet wat hij is. Een crosser? Een mountainbiker? Een wegrenner? Mathieu zegt dat hij niet over deze vragen gaat, behalve dat hij olympisch kampioen mountainbiken en wereldkampioen op de cross en de weg wil worden.’ (Foto: Jasper den Boon / In de Leiderstrui)

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Aart Planck
10 Sep 2019 om 18:06

Wetenschap loopt altijd redelijk ver achter op de feiten. Daar staat enkel bijna niemand bij stil, omdat wetenschap ook heel indrukwekkend is. Organismen (wat mensen ook zijn) zijn continue onderhevig aan veranderingen (omgevingsinvloeden, levensstandaarden of toevallige mutaties). De steeds betere kwaliteit van ons voedsel kan bijvoorbeeld bijgedragen hebben aan een andere ontwikkeling van opgroeiende kinderen. En bedenk dat talenten op jonge leeftijd al steeds betere begeleid worden waardoor ze zich sneller zouden kunnen ontwikkelen. Dit is echter geen garantie dat ze zich (zoals in de tijd van Winnen nog wel zo was) tot hun 27ste blijven doorontwikkelen. De wetenschap kan hier pas over vele jaren een hypothese op los laten, omdat er nu nog niet genoeg data is. Maar als je kijkt naar de voorbeelden die er nu zijn, dan lijkt het erop dat wie heel jong piekt, voor zijn 27ste juist uitgepiekt is. Denk aan Quintana, maar ook bijvoorbeeld aan onze eigen Gesink.

19.8
10 Sep 2019 om 12:43

Quote van Peter Winnen: "'Een wielrenner moet langzaam rijpen, zo tegen zijn dertigste is hij op zijn sterkst’, lijkt niet meer op te gaan".

Het is een wetenschappelijk gegeven dat een persoon zo rond z'n zevenentwintigste in de kracht van z'n leven is, dat geldt evengoed voor mannen als Mathieu van der Poel, Bernal en Remco Evenepoel. Kun je nagaan wat voor moois ons nog te wachten staat ; )

Reageer


Meer nieuws