Schaarse WorldTour-stoeltjes: welke ploegen strijden nog voor laatste plekken? Algemeen nieuws

Schaarse WorldTour-stoeltjes: welke ploegen strijden nog voor laatste plekken?

Door Jannick van der Hooft 18 oktober 2019 | 16:08


Volop speculatie de laatste weken over de samenstelling van de WorldTour voor volgend seizoen en het verzekeren van wildcards voor ProContinentale ploegen. Ook de UCI zelf lijkt er nog niet volledig zeker over te zijn, maar welke zaken spelen er allemaal?

1. Hoeveel ploegen telt WorldTour volgend jaar?

Veel zal afhangen van het aantal ploegen volgend seizoen in de WorldTour. De UCI heeft als regel voor volgend seizoen dat de twee beste ProContinentale ploegen een permanente wildcard kunnen afdwingen voor wedstrijden op het hoogste niveau. Dat is echter alleen het geval als de WorldTour uit hetzelfde aantal ploegen blijft bestaan als nu het geval is. Bij negentien ploegen heeft één ploeg dat geluk, bij twintig geen enkele.

2. Welke ploegen komen in aanmerking voor permanente wildcard?

Cofidis leek zeker van zo'n permanente wildcard, maar door de vele aanvragen voor de WorldTour hebben zij nu toch nog te vrezen daarvoor. Achter hen is een heftige strijd gaande tussen Corendon-Circus en Wanty-Group Gobert. De twee teams staan erg dicht bij elkaar in het EuropeTour-klassement en maken daardoor allebei nog kans op een eventuele permanente wildcard.

3. Welke ploegen strijden om WorldTour-licentie?

Op de ranking over de afgelopen drie jaar bezit Cofidis een beduiend minder grote voorsprong. Er zijn daardoor vier andere ploegen die roet in het eten kunnen gooien van het team: Israel Cycling Academy, Total Direct Energie, Vital Concept en Arkéa Samsic. Die eerste ploeg wist zich te verzekeren van een licentie door te fuseren met Katusha, ten koste van Cofidis dus.

Opvallend is dat een aantal ProContinentale ploegen een hogere score hebben dan Team Dimension Data. Het Zuid-Afrikaanse team staat slechts op de twintigste plek als het gaat om de laatste drie jaar, waardoor zij hun plek wel eens kwijt zouden kunnen raken.

4. Wat gaat er gebeuren?

Voorlopig doen de ploegen er dus goed aan om nog zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen, omdat nog niets zeker beslist lijkt te zijn. Cofidis neemt een risico door niet aanwezig te zijn in de Tour of Guangxi en ook voor de Chrono des Nations lijkt opeens enorm veel belangstelling te zijn in de strijd om de punten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws