Van Schip mogelijk mee met Nederlandse wielerploeg naar Olympische Spelen Algemeen nieuws

Van Schip mogelijk mee met Nederlandse wielerploeg naar Olympische Spelen

Door Jelle van Wijk 20 oktober 2019 | 20:24


Er bestaat een kans dat Jan-Willem van Schip wordt opgenomen in het Nederlandse wielerteam. Van Schip kan namelijk twee disciplines combineren: die van weg- en baanwielrennen. Zodoende kan er geschoven worden in de selecties. De KNWU onderzoekt nu de mogelijkheden, aldus KNWU-voorzitter Thorwald Veneberg in gesprek met de NOS.

De situatie in het kort: de Nederlandse bondscoach in het baanwielrennen kan drie renners selecteren, maar heeft graag een vierde optie. Zo wordt de kans op een medaille vergroot. Daarbij heeft Nederland de mogelijkheid om van een andere discipline (mountainbike of wegwielrennen) één keer een transfer te doen naar een aanvullende discipline. Dan combineert de renner beide disciplines. De wielerbond onderzoekt twee scenario’s:

Scenario 1: ‘Je hebt de mogelijkheid dat op de mountainbike één van de twee gekwalificeerden geblesseerd raken. Dan zou daar een plek zijn om eventueel daar, via die plek, een baansprinter toe te voegen', aldus Veneberg.

Scenario 2: ‘Je hebt vijf quotumplaatsen op de weg. Daar zou je één van kunnen gebruiken om daar een wegrenner in te zetten, die ook op de baan hard rijdt. Bijvoorbeeld Jan-Willem van Schip.' 

Het tweede scenario is voorgelegd bij het UCI. ‘We hebben zwart op wit staan dat het kan. Voor ons is dit dan ook een serieuze mogelijkheid', vindt de KNWU. 

Bondscoach Moerenhout niet blij, maar heeft begrip

De Nederlandse bondscoach van het wegwielrennen, Koos Moerenhout, is niet blij met de situatie. ‘Het is logisch dat hij er niet blij mee is. Hij moet de belangen van de wegrenners verdedigen. Dit heeft groot effect op de wegploeg. Het is voor ons echt een afweging geweest waar we de meeste kans hebben op medailles. En dat is in de teamsprint (in het baanwielrennen, red.)’, aldus de KNWU-voorman. Of het ook echt gaat gebeuren is nog onzeker. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws