Teams zijn UCI zat: 'Stoer om BinckBank Tour aan te pakken hoor, maar...' Algemeen nieuws

Teams zijn UCI zat: 'Stoer om BinckBank Tour aan te pakken hoor, maar...'

Door Marijn van den Berge 29 oktober 2019 | 09:13


Het CADF stuurde eerder al een brief naar de UCI, gesteund door de wielerploegen omtrent het mogelijke wisselen van anti-dopingorganisatie, maar de wielerteams zijn op meerdere vlakken helemaal klaar met de UCI. Dat blijkt uit een interview van De Telegraaf met Iwan Spekenbrink en Richard Plugge, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van wielervakbond AIGCP én managers bij respectievelijk Sunweb en Jumbo-Visma.

Vooral de veiligheid blijft een groot issue voor beide heren, die de onveiligheid van dichtbij meemaakten. Spekenbrink zag belofte Edo Maas een dwarslaesie oplopen door een auto op het parcours. Plugge zag Wout van Aerts dijbeen open worden gereten door een dranghek in de Tour de France. ‘Je kunt je wel druk maken om hoogte van sokken, maar de veiligheid moet altijd en overal prioriteit hebben’, zegt Spekenbrink.

‘Wij als ploegen worden professioneler, maar de UCI gaat niet mee in ons niveau en die van veel organisatoren. Het is stoer om de BinckBank Tour aan te pakken hoor, maar we hebben dingen tijdens andere koersen meegemaakt die vele malen erger zijn’, zegt Plugge, die ook wijst op de WK-soap rondom Nils Eekhoff en zijn afgepakte wereldtitel. ‘Er is een enorme rel ontstaan omdat hij te lang achter de auto stayerde, maar niemand heeft het erover dat hij eerder op een auto is geklapt die daar niet mocht staan. Daar begint het mee.’

Teams willen democratie, maar 'UCI weigert dialoog'

En de opeenstapeling van gebeurtenissen hangt de ploegen nu de keel uit. ‘We moeten sloten geld overmaken naar de UCI, dat vervolgens doet waar het zelf zin in heeft, geen verantwoordelijkheid aflegt en zomaar regels aanpast. Wij willen een democratie’, zegt Spekenbrink, aangevuld door Plugge: ‘Wij willen om tafel om de issues te behandelen, maar de UCI weigert de dialoog aan te gaan. Ik zou voorstellen dat er een commerciële entiteit komt, die de wielersport aanstuurt, of dat we daar in ieder geval discussie over voeren. Zoals het nu gaat kan het echt niet langer.’ (Foto: Joris Verwijst / In de Leiderstrui)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws