[Update] Ook Amnesty International schaart zich achter kritiek op Saudi Tour Algemeen nieuws

[Update] Ook Amnesty International schaart zich achter kritiek op Saudi Tour

Door Jannick van der Hooft 08 november 2019 | 12:11


De UCI heeft in het kader van internationalisering van de wielersport een nieuwe wielerkoers toegelaten op de kalender van 2020. De ASO, ook organisator van de Tour en de Vuelta, heeft een vijfdaagse rittenkoers georganiseerd in Saudi-Arabië.

De 2.1-koers wordt georganiseerd in de eerste week van februari, als voorloper van onder meer de Tour of Oman en de UAE Tour. ‘Deze nieuwe ronde is niet alleen een spannende organisatorische uitdaging, maar ook een mooie wedstrijd voor renners en tv-kijkers, die nieuwe landschappen kunnen ontdekken’, zegt ASO-directeur Yann Le Moenner.

De Saudi Tour heeft zich gefocust rondom hoofdstad Riyad. ‘De heuvels zullen de punchers kunnen bekoren en op wegen die blootgesteld zijn aan de wind zal het belangrijk zijn om om te kunnen gaan met waaiers. De Flandriens zullen de te kloppen renners zijn. Voor ons is dit ook een mooie gelegenheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van het wielrennen in het koninkrijk.’

De nieuwe koers is kritisch ontvangen op social media. ‘Ze weigeren pertinent een serieuze race voor vrouwen te organiseren, maar dan doodleuk wel een nieuwe koers in megavrouwonvriendelijk Saudi-Arabië starten…’, valt te lezen op Twitter, waar ook geld als grote drijfveer wordt genoemd.

Update - 8 november 2019 (12.10 uur): Ook Amnesty spreekt zich uit tegen Saudi Tour

Ook Amnesty International heeft zich nu in de discussie rond de Saudi Tour gemengd. De organisatie, die zich inzet voor de mensenrechten, vindt dat renners zich bewust moeten zijn over alles wat zich in het land afspeelt, zo meldt CyclingNews.

Kate Allen, woordvoerdster van Amnesty, zegt: 'We vinden niet dat renners de Saudi Tour nu meteen moeten boycotten, maar dat ze er wel over moeten spreken.' Volgens Allen is de oprichting van de rittenkoers alleen maar een manier om het slechte imago van het land op te poetsen. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws