Roelandts: 'Niemand in de ploeg staat op voordat Valverde van tafel gaat' Algemeen nieuws

Roelandts: 'Niemand in de ploeg staat op voordat Valverde van tafel gaat'

Door Tom van der Salm 09 november 2019 | 12:30


Het was misschien wel een van de meest opzienbarende transfers van het afgelopen wielerjaar. Jurgen Roelandts, iemand die zowat kasseien als ontbijt eet, trok na jaren dienstverband bij Lotto-Soudal en een jaartje BMC ineens naar Movistar, een ploeg waar deelname aan de Ronde van Vlaanderen bijna als straf wordt gezien. In de podcast van de Rode Lantaarn blikte Roelandts terug op zijn eerste jaar. 

Het contact tussen Movistar en Roelandts begon in de Giro van 2018, toen Rafael Valls aan de Belg vroeg of hij geen interesse had om voor de ploeg te komen rijden. 'Het leek me een mooi avontuur. En het hielp dat ik al Spaans sprak, ik heb een Spaans-Vlaamse vrouw. Voor de WorldTour-punten zochten ze iemand voor de klassiekers.' Die punten kon Roelandts zijn ploeg dit voorjaar echter niet schenken.

'Ik begon eigenlijk vrij goed aan mijn jaar, maar raakte daarna op de sukkel. Ik had constant het gevoel dat ik met een dichte neus rondfietste. Daaraan moest ik uiteindelijk na Parijs-Roubaix geopereerd worden, maar ik ben niet meer op niveau gekomen. Het was een jaar om snel te vergeten.' In overleg met zijn ploeg besloot Roelandts eerder een punt achter zijn seizoen te zetten, om volgend jaar fris te hervatten.

'Volgend jaar de nieuwe jongens wegwijs maken in het voorjaar'

Movistar stond lang bekend als ploeg die niet aan trainingskampen deed, maar daar komt verandering in. Roelandts zegt hierover: 'Ik heb de knowhow om mijzelf goed klaar te stomen, maar voor jongere renners is dat lastiger. Er komen nu veel nieuwe jongens bij, dus het is goed om een stage te doen.' De transferperiode heeft met het vertrek van Carapaz, Landa en Quintana sowieso wel wat teweeggebracht. 'En er komen nu wel wat jonge buitenlandse hardrijders bij, die moet ik denk ik mede wegwijs maken in het voorjaar.'

Iemand die Roelandts zeker niet wegwijs hoeft te maken in het peloton, is Alejandro Valverde. 'Dat is de patron van de ploeg. Maar het is echt een gangmaker, en iemand waar je respect voor hebt. Niemand in de ploeg staat op voordat hij van tafel gaat.' Of Valverde volgend seizoen de Vlaamse klassiekers gaat doen, is nog niet bekend. 'Maar het afgelopen jaar reed hij constant voor mij uit', refereert Roelandts aan de achtste stek van Valverde in de Ronde van Vlaanderen. (foto: Sirotti)

Beluister hier de volledige podcast van Het is Koers. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws