Van der Poel en Dumoulin mogelijk geraakt door belastingmaatregelen in België Algemeen nieuws

Van der Poel en Dumoulin mogelijk geraakt door belastingmaatregelen in België

Door Bram van der Ploeg 20 november 2019 | 10:50


Belgische wielerploegen houden hun hart vast. In het land wordt serieus gesproken over het afschaffen van de zogenaamde 'RSZ-gunstmaatregel', waarmee sportploegen en hun sporters mogelijk miljoenen euro's meer per jaar moeten betalen aan belasting. Ook renners die wonen in België kijken aandachtig mee, onder wie Tom Dumoulin. 

De RSZ-gunstmaatregel is een maatregel van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid in België, waarmee sportclubs een financieel voordeel hadden over de 'normale' mensen. Sporters betalen nu een vast bedrag aan sociale bijdrage, veel minder dan 'het volk'. De nieuw besproken RSZ-regels moeten ervoor zorgen dat alle sporters en sportploegen dezelfde rechten en plichten krijgen als de bevolking in het land. Volgens Het Laatste Nieuws zorgt die maatregel er in het Belgische voetbal bijvoorbeeld voor dat clubs plots zo'n tachtig miljoen extra moeten ophoesten.

In de wielerwereld houden de ploegen ook hun hart vast. Een snelle rekensom leert dat de Belgische teams plots zo'n drie miljoen euro meer aan kosten op de balans krijgen. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen naar vijf miljoen. Jos Smets, technisch directeur bij de Belgische wielerbond, schrikt ervan. 'Vlug gerekend is dat het budget van een modale profploeg genre Sport Vlaanderen. De bedragen liggen veel lager dan in het voetbal, omdat de lonen in het wielrennen lager liggen, maar de consequenties zouden even ­ingrijpend kunnen zijn.' Als voorbeeld noemt HLN dat ploegen in andere landen gaan huisvesten of dat veel renners naar andere ploegen gaan. Dumoulin woont bijvoorbeeld in België.

'Doodsteek van een volledige wielerploeg'

Volgens Smets moeten sponsoren nog meer geld gaan ophoesten, wat in veel gevallen niet zal gaan lukken. 'Dit staat gelijk met de doodsteek van een volledige wielerploeg', is dan ook de conclusie. Toch snapt Smets ook dat sporters in België nu flink bevoordeeld worden met hun sociale bijdrage, die honderden euro's lager ligt dan bij de gewone mensen. 'De huidige regels zijn maatschappelijk niet meer te verantwoorden: het is logisch dat de groot­verdieners meer bijdragen. Maar wij vragen om rekening te houden met het specifieke karakter van de sector en de sport. De ploegen en renners mogen ook niet benadeeld worden.' (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws