Merkcx is lyrisch over Evenepoel: ‘Misschien wordt hij zelfs beter dan ik’ Algemeen nieuws

Merkcx is lyrisch over Evenepoel: ‘Misschien wordt hij zelfs beter dan ik’

Door Gerrit van Loon 22 november 2019 | 17:00


Uitzonderlijk, noemt wielericoon Eddy Merckx de eindklim van Remco Evenepoel in Clásica San Sebastián van dit jaar. De 19-jarige Belgische renner liet ervaren mannen als Greg van Avermaet en Alejandro Valverde op de klim stilstaan. Nemen de jonkies de boel over?

‘We weten dat Remco een grote motor heeft. Het feit dat hij het nu al laat zien, bewijst dat hij vroeg volwassen is. Hij is klaar voor het grote werk. Of hij in mijn voetstappen kan treden? Misschien wordt hij zelfs beter. Remco heeft alle kwaliteiten om dat te laten gebeuren’, zegt Merckx tegen Velonews.com.

Evenepoel kwam in augustus in tranen alleen over de streep van Clásica San Sebastián. Met een voorsprong van meer dan 30 seconden. Volgens de wielerwebsite Velonews is Evenepoel niet alleen de jongste winnaar ooit van een grote eendaagse race, maar ook een voorteken dat de hiërarchie binnen het peloton aan het veranderen is. De jonkies nemen het over, zo is de gedachte.

‘Ze worden steeds jonger en steeds sneller’, zegt veteraan Rory Sutherland (UAE-Emirates) tegen Velonews-auteur Andrew Hood. Sutherland is alweer 37 jaar oud. ‘Aan de prestaties van mijn jonge collega’s nu, kon ik in mijn jonge jaren echt niet tippen. Het is indrukwekkend hoe succesvol ze nu al zijn.’

Generatie Z

Evenepoel zou samen met andere jonge renners als Egan Bernal (22. INEOS), Tadej Pogacar (21, UAE Emirates), David Gaudu (22, Groupama-FDJ), Pavel Sivakov (22, INEOS) en Marc Hirshi (20, Sunweb) een nieuw tijdperk inluiden. De rijders van de toekomst: Generatie Z. Allemaal geboren in de late jaren 1990. Of in het geval van Evenepoel in 2000. Ze maken indruk en verdringen inmiddels de generatie van 1990, met Nairo Quintana, Peter Sagan en Romain Bardet.

Overigens won Merckx zijn eerste Milano-Sanremo op 20-jarige leeftijd. Een andere grootheid, Greg LeMond, eindigde in zijn eerste Tour de France op 23-jarige leeftijd als derde. Twee jaar later won hij. Zelfs de controversiële Lance Armstrong won de wereldtitel al op 21-jarige leeftijd. (foto: Sirotti).


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws