Cummings kijkt trots terug op loopbaan: 'Zat vaak expres achterin peloton' Algemeen nieuws

Cummings kijkt trots terug op loopbaan: 'Zat vaak expres achterin peloton'

Door Gerrit van Loon 22 november 2019 | 17:52


Steve Cummings (38) was het liefst tot zijn zestigste jaar door gefietst in het peloton. Maar de aanbiedingen na zijn vertrek bij team Dimension Data bleven uit. Toch kijkt de renner in een interview met Cycling Weekly trots terug op zijn carrière van vijftien jaar.

Cummings zal vooral herinnerd worden als de winnaar van een olympische zilveren medaille in 2014. En natuurlijk de twee etappeoverwinningen in de Tour de France 2015. ‘Zonder aanbod van teams is de tijd rijp’, toont de Brit zich realistisch. ‘Teams waren niet geïnteresseerd. Misschien maakten ze zich zorgen over de wegglippende vorm van een 38-jarige, maar als het moest zou ik doorgegaan zijn tot mijn zestigste.’

In 2015 was het Zuid-Afrikaanse team MTN-Qhubeka met hun wit-zwarte tricots in de Tour een genot om naar te kijken. Lekker onbevangen rijdend. In Mende kwam Cummings met een solo als eerste aan. ‘De beste jaren voor mij waren 2015, 2016 en 2017. Ik voelde me geweldig', aldus Cummings. Hij begon de Tour de France in 2016 met de gedachte weer een etappe te kunnen winnen. Dat seizoen won hij een etappe in de Vuelta al País Vasco en het Critérium du Dauphiné. En hij sloot het seizoen af met de overwinning van Tour of Britain.

Cummings: 'Soms beter om een beetje te ontspannen'

Vaak zat Cummings bewust achterin in het peloton. Enthousiaste volgers wisten: als Cummings achterin zat, ging alles goed. ‘Anderen bekritiseerden me soms. Waarom zit je achterin? Tijdens het fietsen heb je regisseurs die zeggen: ga naar voren, rij vooraan. Ik dacht echter na over wat het beste voor mij was. Of het logisch was of niet. Als een team de sterkste renner in race heeft, houden ze hem vooraan. Als je op een etappe jaagt en niet voor het klassement gaat, is het niet verplicht om de hele dag vooraan te rijden’, legt Cummings uit. ‘Soms is het beter een beetje te ontspannen en ervoor te zorgen dat je vooraan zit, om in de ontsnapping te zitten wanneer het je dag wel is.' (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws