[Update] UCI terug van vakantie; zaak Amador sleept echter nog voort Algemeen nieuws

[Update] UCI terug van vakantie; zaak Amador sleept echter nog voort

Door Wilbert van der Velde 07 januari 2020 | 16:50


Grote onduidelijkheid om de toekomst van Andrey Amador. Movistar meldde in de zomer al een contractverlenging van de Costa Ricaan, maar deze is het daar niet echt mee eens. Hij zou de verlenging hebben afgeblazen om naar Team INEOS te gaan.

Of Amador en Movistar slechts een mondeling akkoord hadden is onbekend, maar naar het lijkt was het ook op papier gezet. Zodoende kon in de Tour de France al een zevental contractverlengingen worden bekendgemaakt door de ploeg, waarvan Amador er één was.

Echter heeft het ook deels te maken met de slechte band tussen Movistar-baas Eusebio Unzué en Amadors zaakwaarnemer Giuseppe Acquadro. Dat zou mede komen doordat de Italiaan Richard Carapaz aan een INEOS-contract heeft geholpen. Datzelfde zou hij ook gedaan hebben met Amador. Het is diezelfde zaakwaarnemer die beweerde dat er slechts een mondeling akkoord was met Amador.

Al met al is de situatie zo´n chaos geworden, dat de partijen er onderling niet meer uit lijken te komen. Daarom zal de UCI aan het eind van het jaar een beslissing zal nemen, zo meldt het Spaanse medium Diario de Navarra.

Update - 15 december 2019 (08:14 uur): Amador nog altijd in onzekerheid

Ondertussen is duidelijk dat de beslissing die bepaalt waar Andrey Amador volgend jaar rijdt, bij de UCI ligt. Zelf heeft de Costa Ricaan wel een voorkeur, zo laat hij weten bij Cyclo21. 'Natuurlijk wil ik nu naar INEOS, de situatie is nu veranderd en ik heb nu nieuwe input nodig in mijn carrière. Ik ben Movistar heel dankbaar voor die tien jaar, maar INEOS is hét team. Dat is het al sinds ze begonnen als Team Sky. De manier waarop ze de Tour de France controleren is bewonderenswaardig.'

Update II - 19 december 2019 (12.48 uur): Amador niet bij ploegpresentatie Movistar

Andrey Amador schitterde donderdag door afwezigheid bij de ploegpresentatie van Movistar. De Costa Ricaan weet nog steeds niet waar hij in 2020 rijdt, maar een toekomst bij Movistar lijkt in ieder geval nog niet in kannen en kruiken.  

Update III - 27 december 2019 (12.20 uur): UCI beslist 'voor het einde van het jaar' over kwestie Amador

Ploegbaas van Movistar Eusebio Unzué verwacht ‘voor het einde van het jaar’ duidelijkheid van de UCI omtrent de toekomst van Andrey Amador, zegt hij tegen El Confidencial. De renner en zijn manager Giuseppe Acquadro hebben volgens Unzué een contract getekend bij zowel Movistar als Team INEOS, waardoor de twee nu voor een lastige zaak staan bij de UCI. De Spaanse ploegbaas stelt dan ook dat Amador gewoon deel uitmaakt van de selectie voor 2020. Amador en zijn manager zouden namelijk aan het einde van de Giro d’Italia in Bologna een voorcontract hebben getekend. Acquadro ontkent dat, maar daar wil Unzué niet van weten en bestempelt dat dan ook als ‘onzin’. 

Wat Unzué betreft mag Amador wel vertrekken naar INEOS. Echter, wil hij daarvoor wel gecompenseerd worden. ‘We zullen het niet voorkomen, maar een bijbehorende vergoeding zal moeten worden betaald omdat de wet dit voorschrijft. Dit conflict heeft een eenvoudige oplossing: als je betaalt, mag je vertrekken’, besluit Unzué.

Update IV - 29 december 2019 (11.31 uur): 'Beslissing wordt toch in januari genomen door vakantie UCI'

Marca is met een nieuwe update in de zaak-Amador gekomen. De Spaanse krant heeft namelijk gecheckt, en zegt te weten dat noch Team INEOS, noch Movistar bericht heeft gekregen van de UCI. Aangezien de werkzaamheden van de UCI stil liggen in hun vakantie, die tot 7 januari duurt, zal de Colombiaanse klimmer nóg langer moeten wachten. 

Update V - 1 januari 2020 (10.30 uur): 'Amador fietst door Barcelona in INEOS-tenue'

Andrey Amador heeft er zelf nog een schepje bovenop gedaan in de soap rondom zijn wel/niet-transfer naar Team INEOS. De Costa Ricaan is op dinsdagochtend door een oplettende lezer van Marca gespot in INEOS-tenue tijdens een trainingsrit in Barcelona. Volgens de UCI-regels mag dit niet, omdat het nog geen 1 januari was en dat is de dag dat de nieuwe contracten ingaan. In de situatie van Amador is het helemaal frappant, omdat hij ook op 1 januari nog geen contract bij de Britse formatie heeft door het gesteggel rondom zijn persoon. 

Update VI- 7 januari 2020 (16.50 uur): Zaak-Amador sleept voort, ondanks einde vakantie UCI

De uitspraak in de kwestie Andrey Amador lijkt nog langer te gaan duren. Eerder gaf Movistar-baas Eusebio Unzué aan dat de zaak voor het nieuwe jaar zou worden opgelost, wat vanwege vakantie bij de UCI toch werd uitgesteld. De UCI vertelt nu aan Cyclingnews dat de zaak deze week weer zal worden opgepakt. Echter, kan de wielerfederatie nog niet aangeven wanneer de uitspraak zal plaatsvinden. Amador blijft voorlopig dus officieel een renner zonder contract. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws