Hoe ga je goed verzekerd de weg op? Algemeen nieuws

Hoe ga je goed verzekerd de weg op?

Door 03 december 2019 | 14:13


Racefietsers staan bekend als redelijk kwetsbare weggebruikers. De kans is groter op een ongeluk dan met een 'normale' fiets. Dit heeft te maken met de hogere snelheid. De wielrenner zelf kan hierdoor soms een inschattingsfout maken, maar ook de omgeving heeft vaak niet goed door hoe hard de racefiets daadwerkelijk gaat. Misschien herken je het wel: een bestuurder van een auto die denkt dat hij nog wel even het fietspad kan oversteken voordat jij eraan komt. Het is daarom belangrijk om als wielrenner goed verzekerd de weg op te gaan.

Wanneer je in botsing komt met een auto en er is schade aan zowel de auto als aan de fiets, zal er een verzekering aangesproken moeten worden. Of dat de autoverzekering van de bestuurder is, of de verzekering van de fietser, dat is afhankelijk wie de schuldige is aan het ongeval. In principe wordt het ongeval de bestuurder van het voertuig altijd zwaarder aangerekend, want de fietser is een zwakkere verkeersdeelnemer. Als je als fietser volledig schuldig bent aan het ongeval, wordt de schade meestal voor 50 procent op de bestuurder verhaald en 50 procent op de fietser. Alleen als de fietser echt roekeloos is geweest, dat gaat verder dan door een rood licht fietsen, kan er meer dan 50 procent op de fietser worden verhaald. Als beide schuldig zijn aan het ongeval, moet de bestuurder vaak meer vergoeden dan de fietser.

De kans op een botsing met een andere fietser is waarschijnlijk nog groter dan een botsing met een auto. Bij een botsing tussen twee fietsers heb je te maken met twee even 'zwakke' verkeersdeelnemers. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Er zal uitgezocht moeten worden wie schuldig is aan het ongeval. Als één fietser schuldig is, zal er op zijn aansprakelijkheidsverzekering een beroep gedaan worden. Als beide fietsers schuldig zijn, dan wordt de aansprakelijkheidsverzekering van beide aangesproken. Deze verzekering vergoedt schade die je aan een ander toebrengt. Niet alleen op de fiets, maar bijvoorbeeld ook als je een glas drinken over de smartphone van een vriend morst. Deze verzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om af te sluiten.

Ga veilig de weg op

Ook als schade wel gedekt wordt, wil je liever natuurlijk niet een ongeluk. Voor een groot deel heb je het zelf in de hand. Neem maatregelen om veilig de weg op te gaan. Zorg als eerste ervoor dat je materiaal in orde is. Als je remmen versleten zijn en je fietst met 30 kilometer per uur, dan wordt plotseling stoppen lastig. En stop echt voor het stoplicht. Het is soms verleidelijk om door rood te gaan, zeker als je lekker in je tempo zit, maar het is zo gevaarlijk. En als je met een groep mee fietst, zorg dat je de regels en signalen kent.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws