Schotte vanuit San Juan: ‘Een wonder dat de tijdrit volledig is afgewerkt’ Algemeen nieuws

Schotte vanuit San Juan: ‘Een wonder dat de tijdrit volledig is afgewerkt’

Door Wilbert van der Velde 29 januari 2020 | 17:00


Waar Remco Evenepoel dinsdag als een storm de vloer aanveegde met de concurrentie in de Vuelta a San Juan, was het in de tijdrit ook letterlijk aan het stormen. Wielerverslaggever Renaat Schotte vertelde aan Sporza dat het flink tekeer ging en het een ‘wonder’ was dat de tijdrit compleet werd verreden.

Een bekend fenomeen in de tijdrit is dat de renner die de snelste tijd zet plaatsneemt in de zogeheten hotseat, zo ook Evenepoel na zijn knaltijd. Het was echter wat minder veilig dan doorgaans. ‘Evenepoel nam rustig plaats in de hotseat. Die was slim gemaakt, alleen begon het zo hard te waaien dat de schermen op het podium op de renners dreigden te vallen’, vertelt Schotte over de gevaarlijke situatie. 

De laatste jaren wordt er met het ‘extreme weather protocol’ steeds meer gedacht aan de veiligheid van de wielrenners. In het geval van extreme kou, hitte, regenval en wind wordt de koers geneutraliseerd of ingekort. Een treffend voorbeeld is de etappe naar Tignes in de Tour de France van 2019. In de wat kleinere koers San Juan werkt het protocol daarentegen nog wat minder effectief en is het meer improviseren geblazen. ‘Het is een wonder dat de tijdrit volledig is afgewerkt eigenlijk. In Europa zou de koers geneutraliseerd zijn. In dezelfde minuut dat de laatste renner over de streep kwam, is iedereen geëvacueerd. De podiumceremonie is geannuleerd', aldus Schotte. (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws