Jumbo-Visma durft te dromen: ‘Waren altijd bang te worden afgerekend’ Algemeen nieuws

Jumbo-Visma durft te dromen: ‘Waren altijd bang te worden afgerekend’

Door Wilbert van der Velde 09 februari 2020 | 21:00


Team Jumbo-Visma en haar voorgangers hebben in het verleden vaak lastige jaren gekend, maar de ploeg rekende daar in 2019 definitief mee af door de stap naar één van de topploegen van de WorldTour te zetten. Waar de renners en staf vaak voorzichtig waren, durven ze nu volop hun ambities uit te spreken, zoals het winnen van de Tour de France. Sportief-directeur Merijn Zeeman vertelt in de seizoengids van Procycling over de nieuwe mentaliteit van zijn team.  

‘Iedereen was altijd bang te worden afgerekend, de media op hun dak te krijgen of te worden afgezeken. Door het gewonnen zelfvertrouwen en de moed durven we te zeggen: we gaan ervoor. Teleurstelling mag nu een motivatie zijn voor een volgend seizoen’, legt Zeeman uit.

De verandering in mentaliteit van Jumbo-Visma heeft vanzelfsprekend ook te maken met het hoge niveau van de huidige selectie. Met Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin kan de supermarktformatie beschikken over drie renners die gezamenlijk twee grote rondes en vier podiumplekken op hun palmares hebben staan. Het ambiëren van een podiumplek in de Tour is dan ook te voorzichtig vindt Zeeman. ‘Het zou wel heel gek zijn en van weinig moed getuigen als we nu zouden zeggen: een podiumplek is ook mooi. Nee, helemaal niet! We hebben er heel hard voor gewerkt, de zaken zijn goed voor elkaar en we gaan voor het allerhoogste.’

Zeeman: ‘Als hij hetzelfde kan als in die ronde, wordt hij ook link’

Wil Jumbo-Visma de Tour de France winnen dan zal het onder andere af moeten rekenen met de kopmannen van Team INEOS en dat zal allesbehalve eenvoudig worden, gezien Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas samen goed zijn voor zes tourzeges. Zeeman ziet nochtans voldoende kansen, maar benadrukt dat zijn ploeg niet het spelletje van de Britten moet meespelen. ‘Wanneer INEOS voor één kopman kiest en de rest van de ploeg een strak tempo gaat rijden gaan we niet zomaar met een aanval de INEOS-trein kapot rijden. Dat zal in een eerder stadium moeten gebeuren.’

Hoewel de nadruk begrijpelijk op INEOS ligt, zijn er volgens Zeeman genoeg andere concurrenten, zoals de Fransen Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe. De grootste dreiging komt echter mogelijk van een jonge landgenoot van Roglic, die de laatste dagen flink huishield in Valencia. ‘Tadej Pogacar. Ik heb hem van dichtbij gezien in de Vuelta. Als hij hetzelfde kan als in die ronde, wordt hij ook link.’ (Foto: Wesley van Bavel / In de Leiderstrui)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws