Parijs is nog ver: De slapende Jumbo-Cerberus en Belgisch lichtpuntje Algemeen nieuws

Parijs is nog ver: De slapende Jumbo-Cerberus en Belgisch lichtpuntje

Door Jannick van der Hooft 15 februari 2020 | 10:03


Het is pas februari: de meeste renners vertoeven nog in warmere oorden en de voorjaarsklassiekers moeten nog losbarsten. Toch staan de kranten en wielersites vanaf de bekendmaking van de Tourploeg van Jumbo-Visma al vol over de naderende clash met Team INEOS. In de Leiderstrui volgt de aangewezen renners vanaf een afstand en houdt hun ontwikkelingen in de serie 'Parijs is nog ver' scherp in de gaten.

El Tridente, het triumviraat of een heilige drie-eenheid: we hebben al talloze benamingen voorbij zien komen voor de sterrenequipe van Jumbo-Visma tijdens de komende Tour de France. Het was voor andere ploegen in het verleden wel eens lastig om zo’n Cerberus alle drie de hondenkoppen dezelfde kant op te krijgen. Movistar had jaren de eer om dé uitdager te mogen spelen, maar wist keer op keer jammerlijk om te gaan met die druk. Bij Jumbo kunnen ze in ieder geval afkijken hoe het niet moet, zodat ze straks niet in dezelfde kuil vallen als hun Spaanse voorgangers. Gelukkig doet men er in de media al alles aan om ons ervan te overtuigen dat de renners prima bereid zijn voor een ander te werken, mits die in een betere vorm dan hij steekt. Een nobel en verstandig besluit, waar ze zich in Frankrijk alleen nog maar aan hoeven te houden.

De Jumbo-Cerberus heeft wat moeite met opstaan

Bij INEOS gelooft men er heilig in dat zij de favoriet voor de eindzege in huis hebben. Een blik op de bookmakers bevestigt deze gedachtegang, want ook daar prijken Egan Bernal en Chris Froome nog altijd bovenaan het lijstje van kanshebbers. Terwijl de INEOS-Colombiaan aan de andere kant van de wereld al het asfalt kuste, bestempelde hij Primoz Roglic slechts als ‘grootste rivaal’. Het is een titel waar je als stoïcijnse Sloveen waarschijnlijk weinig moeite mee hebt. Het duurt nog wel even voordat hij zijn eerste kilometers dit seizoen maakt, maar dan kan hij dan ook écht laten zien dat het hem niks gedaan heeft.

Mede-kopman én mega-aanwinst Tom Dumoulin zou zijn eerste kilometers daarentegen al gemaakt moeten hebben. ‘Zou’, want darmklachten gooiden roet of een andere donkere substantie in het eten. Reden tot paniek is er nog niet, maar er kan amper ontkend worden dat dit een zware tegenslag is. Dat bewijzen de beelden van een aangeslagen Dumoulin ook, die zich zo enorm veel had voorgesteld van zijn rentree. Het feit dat een heel programma op de schop gegooid wordt, biedt ook weinig reden tot vertrouwen. Spreken van een mentale nederlaag gaat misschien wat ver, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hun vraagtekens zetten bij de kracht van de uitdaging als dit blijft doorslepen.

Rond Steven Kruijswijk was er eind januari ook korte paniek, want hij kon niet afreizen naar het trainingskamp van de ploeg wegens knieklachten. De buitenwacht werd gerustgesteld met een post op Instagram waarin hij aankondigt dat het probleem verholpen lijkt. Alle fans konden weer rustig op adem komen… maar niet voor lang! Deze week blijkt ook de derde kop zijn seizoensstart uit te moeten stellen. Een trainingsachterstand zo blijkt, maar wederom geeft de ploeg aan dat er weinig paniek heerst. Parijs is immers nog ver.

Ondersteuning mag zich bewijzen tussen Pinot, Froome en Pogacar

Bij de ondersteunende mannen is er ook nog weinig zicht op een vormpeil. Sepp Kuss en Robert Gesink starten hun seizoen in de Tour de la Provence. Veel klimkilometers staan op het programma, dus het zal een lekkere binnenkomer zijn om te laten zien waar ze staan. Mogelijkerwijs houden ze ook Thibaut Pinot in de gaten, ook hij start namelijk in Zuid-Frankrijk nadat zijn seizoen vorig jaar als een nachtkaars uitging.

Laurens De Plus en Tony Martin maken hun opwachting dan weer iets later in de UAE Tour. Die ronde is het decor van de rentree van Froome. Met een extra aankomst bergop natuurlijk spek naar de bek voor de berggeiten. Toch lijkt de kans aannemelijk dat hij hier nog vakkundig op zijn plek gezet gaat worden door een jonge hond als Tadej Pogacar. De jonge landgenoot van Roglic imponeerde al in de Ronde van Valencia en liet ondanks zijn bescheiden persoonlijkheid zien dat hij een grote factor is om rekening mee te houden in aanloop naar de Tour. Voorlopig reden genoeg om hem hier te benoemen.

Van Aert het grootste lichtpunt in de expeditie

De enige hoofdrolspeler van de Jumbo-film die we wel al hebben kunnen zien schitteren, is Wout van Aert. Zijn verhaal zou al een serie op zichzelf verdienen, want hij verbaast vriend en vijand met zijn spectaculaire herstelvermogen afgelopen winter, met de cross in Lille als ultiem slotstuk. Het is echter pas de eerste episode van zijn sprookje, want er staat nog veel meer moois te wachten als we de geruchten voor waar mogen aannemen. Eerst een hoogtestage en daarna de klassiekers: in België kan men niet wachten, maar ook in Nederland zal men reikhalzend uitkijken naar zijn verrichtingen. Heel vaak ga je het namelijk niet krijgen dat een renner van zijn kaliber twee Nederlandse kopmannen gaat bijstaan in een grote ronde.

Het is momenteel het enige échte lichtpuntje dat tussen de tegenslagen en onzekerheid van de Tourploeg te vinden is. Het scheelt dat het nog zo vroeg in het seizoen is en dat diezelfde twijfels bij INEOS liggen. Wat dat betreft blijft er genoeg speculatiemateriaal over voor het volgende deel van de serie Parijs is nog ver. (foto: Proshots)

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Poelwinst
15 Feb 2020 om 09:21

Mooi verhaal over El Tridente van Jumbo-Visma. Kruijswijk en Dumoulin zullen er op tijd staan. Ze hebben in tegenstelling tot Roglic geen belang bij een goed voorjaar om goed te zijn in de Tour.

Reageer


Meer nieuws