Ackermann verrast Ewan en Groenewegen in eerste sprint UAE Tour Algemeen nieuws

Ackermann verrast Ewan en Groenewegen in eerste sprint UAE Tour

Door Wilbert van der Velde 23 februari 2020 | 13:30


Pascal Ackermann heeft de eerste etappe van de UAE Tour gewonnen. De Duitser was in een spannende sprint Caleb Ewan te snel af. Dylan Groenewegen werd vierde.

Met een vlakke etappe door de woestijn op het programma liet het scenario van de koers zich makkelijk raden. Twee duo's trokken er na de start gelijk vandoor en vormden gezamenlijk de kopgroep van de dag. Namens Gazprom-Rusvelo zaten Nikolay Cherkasov en Cristian Scaroni in de kopgroep en voor Vini Zabu-KTM namen Leonardo Tortomasi en Veljko Stojnic plaats. Ze reden een maximale voorsprong van 3.08 minuten bijeen. 

In het peloton gingen de kilometervreters van de sprintersploegen meteen naar de kop. Namens Groenewegen voegde uiteraard stoomtrein Tony Martin zich aan kop van het peloton. Onder leiding van de Duitser werd de voorsprong snel gestabiliseerd naar rond de twee minuten. 

Koplopers houden het één voor één voor gezien

De koplopers bleven rijden, maar zonder de overtuiging van een mogelijk overwinning. Na de laatste tussensprint viel het tempo van de koplopers flink stil. Scaroni koos er zelfs voor om zich gelijk terug te laten zakken naar het peloton. De voorsprong was inmiddels gezakt tot onder de minuut. Daarna werd het even een wedstrijdje van wie het langzaamste kon fietsen. Het peloton wilde namelijk de vluchters niet te vroeg terughalen.

In navolging van Scaroni gaf ook Stojnic het op en bleven er dus nog twee man over vooraan. De voorsprong van overgebleven koplopers liep langzaam steeds verder terug. Op achttien kilometer van de streep was het tijdsverschil nog maar een halve minuut. Met nog vijftien kilometer ging het tempo echt de lucht in en de laatste twee vluchters werden dan ook ingelopen. 

Geen perfecte lead-out

De treintjes van de sprintersploegen begonnen vervolgens op te schuiven en hun sprinters te positioneren. Met nog acht kilometer te gaan was het Deceuninck-Quick-Step dat het peloton voor Sam Bennett aanvoerde. De onvermoeibare Martin bracht Jumbo-Visma echter naast de Belgische ploeg. Met hoge snelheden vloog het peloton de laatste vijf kilometer in.

Het was Team NTT die het peloton richting de laatste kilometer aanvoerde. Ze werden echter overnomen door Groupama-FDJ, die de sprint voor Demare wilde aantrekken. Groenewegen zat erg ver, maar kwam naar voren. Shane Archbold trok de sprint voor Bennett aan. Het was echter Ackermann die verrassend alle topsprinters te snel af was. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag etappe 1 UAE Tour

1. Pascal Ackermann
2. Caleb Ewan ''
3. Rudy Barbier ''
4. Dylan Groenewegen ''
5. Luka Mezgec ''
6. Alberto Dainese ''
7. Jakub Mareczko ''
8. Max Walscheid ''
9. José Joaquin Rojas ''
10. Andrea Vendrame ''

Klassement na etappe 1 UAE Tour

1. Pascal Ackermann
2. Cakeb Ewan + 0.04
3. Veljko Stojnic + 0.05
4. Rudy Barbier + 0.06
5. Leonardo Tortomasi ''
6. Nikolay Cherkasov + 0.07
7. Dylan Groenewegen + 0.10
8. Luka Mezgec ''
9. Albero Dainese ''
10. Jakub Mareczko ''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws