Tijdlijn coronavirus Italië: 'Giro opent met tijdrit van 12,9 kilometer' Algemeen nieuws

Tijdlijn coronavirus Italië: 'Giro opent met tijdrit van 12,9 kilometer'

Door Jannick van der Hooft 29 juni 2020 | 10:06


Het coronavirus dooft langzaam maar zeker steeds verder uit in Europa, wielrenners kunnen weer buiten trainen en de hervatting van het wielerseizoen staat voor de deur. Lees hier de ontwikkelingen vanuit Italië, met invloed op de wielerwereld.

Let op: de tijdlijn is logischerwijs chronologisch opgesteld, dus vind je de laatste update onderaan.

22-02: Italië schrapt evenementen, wieleragenda op dun ijs

Op 22 februari kwamen de eerste berichten in het nieuws dat het wielrennen weleens slachtoffer zou kunnen worden van het coronavirus in Italië. De Italiaanse regering nam al meerdere noodmaatregelen. Zo werden verschillende wedstrijden in de Serie A van het programma geschrapt en met het snel naderende Italiaanse voorjaar zou ook Milaan-Sanremo in het gedrang kunnen komen. 

Nederlandse media meldden dat de noodmaatregelen werden afgekondigd voor de regio's Veneto en Lombardije. Hoofdstad van Lombardije is Milaan, wat ook de startplaats is van La Primavera. Buiten de startplaats, ligt de rest van het parcours wel buiten het afgesloten gebied. Verder kwam de Strade Bianche in die opzet vooralsnog niet in het gedrang. Die wedstrijd speelt zich namelijk af in het zuidelijker gelegen Toscane.

24-02: Vegni vreest voor voorjaar, Lefevere niet in paniek

Mauro Vegni zat eind februari met de handen in het haar. Er zaten belangrijke beslissingen aan te komen voor zijn RCS Sport, organisator van onder meer Milaan-Sanremo en de Giro d'Italia. In gesprek met Corriere della Sera uitte hij zijn zorgen over de snelle uitbreiding van het coronavirus. Een plan B voor Milaan-Sanremo was en is er niet. 'Het heeft geen zin om de start twintig of vijftig kilometer te verplaatsen. Ik hoop maar gewoon dat de piek afneemt', aldus Vegni. Het zou de vierde keer in de geschiedenis van La Primavera zijn dat de wedstrijd niet door kan gaan. De andere gevallen dateren van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Patrick Lefevere was op dat moment een stuk rustiger. Volgens de ploegbaas van Deceuninck-Quick-Step maken Italianen zich altijd al snel zorgen. 'Het is eigenlijk niet om te lachen, maar David Bramati was daar ook en hij was helemaal paranoia. Supermarkten die lege rekken hebben. Italianen zijn nogal snel in paniek, ik weiger daaraan mee te doen. Er sterven veel meer mensen aan griep dan aan het coronavirus, daar wordt niet over gepiept. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet voorbereid moeten zijn, maar ik hoop dat de storm binnenkort gaat liggen', aldus Lefevere tegenover Het Laatste Nieuws

In de rest van het peloton werden er al wel zorgen geuit. Wout van Aert veranderde zelfs zijn programma. Hij besloot Omloop Het Nieuwsblad toch te rijden, mochten de Strade Bianche en Milaan-Sanremo worden afgelast. 'We volgen de situatie met grote aandacht. Het is duidelijk dat deze situatie voor wielrennen een behoorlijke impact kan hebben', aldus Jumbo-Visma-ploegleider Merijn Zeeman in het Algemeen Dagblad.

26-02: UCI wacht rustig af

De UCI bleef in het hele geheel lang op de vlakte. De wielerbond slingerde wel enkele persberichten de wereld in, maar daarin was de boodschap steeds hetzelfde: 'De UCI blijft in nauw contact met de organisatoren van de internationale wedstrijden en de gezondheidsautoriteiten van de landen', zo viel vaak te lezen.

Een besluit over bijvoorbeeld de Italiaanse koersen werd in die fase dan ook nog niet genomen. Het aantal besmette mensen in Italië liep ondertussen met de dag sneller op en verspreidde zich ook al naar het midden en zuiden van het land. In Italiaanse media hield en houdt men naast de Strade Bianche en Milaan-Sanremo ook het hart vast voor de Giro d'Italia, die in mei start.

28-02: UAE Tour getroffen, beslissing komt dichterbij

Op 28 februari, met het coronavirus inmiddels meer dan een week in het land, werd bekend dat ook het coronavirus in de UAE Tour was beland. En daar zaten meerdere renners en stafleden die ook deelnemen aan het Italiaanse voorjaar. Van paniek was geen sprake, eerder van berusting. Vanuit verschillende hoeken kwamen al snel geluiden dat renners rekening hielden met afgelastingen. 

De UCI liet zich ondertussen nogmaals horen, dit keer via Tom Van Damme, voorzitter van de wegcommissie van de UCI. Hij vertelde aan Sporza dat er mogelijk op maandag 2 maart een beslissing zou worden genomen over het lot van de Italiaanse koersen met het oog op de uitbraak van corona in het land. 'Veel stafleden zitten nu nog vast in de UAE Tour, dus het is de vraag of ze op tijd naar Italië kunnen reizen', vertelde hij. 'Maar het is te vroeg om nu te zeggen of de koersen doorgaan.'

02-03: Italiaanse koersen gaan door, of toch niet?

Op de betreffende maandag 2 maart werd duidelijk dat de organisator van de Italiaanse koersen gewoon wil doorgaan met de wedstrijden. Alle ploegen werden via mail op de hoogte gebracht. Probleem was en is echter wel: het is niet aan de organiserende partij om te beslissen of evenementen doorgang kunnen vinden. Die beslissing is voorbehouden aan de verschillende overheden in het land. Die voeren daarover overleg met de gezondheidsautoriteiten.

Terwijl de organisatie van het Italiaanse voorjaar slechts 'een slag om de arm' hield, kwamen vanuit Italië al snel geluiden dat de overheid zelfs speelt met de gedachte om een maand lang alle evenementen in het land af te gelasten. Op deze manier hoopt de regering het coronavirus eindelijk onder controle te krijgen. Het ging in deze fase nog wel om een voorstel van Italiaans premier Giuseppe Conte. 

03-03: EF Education wil niet rijden in Toscane

Terwijl de meeste ploegen meteen hun koffers begonnen te pakken, reageerde niet iedereen bij op de beslissing om de Italiaanse koersen gewoon door te laten gaan. Zo is Zeeman van Jumbo-Visma bezorgd om een lastminute-afgelasting in het Algemeen Dagblad. 'Ik hoop dat de RCS in contact is met de overheden en instanties, voordat ze ons zo'n bericht sturen. Want om dit als team te managen, is een enorme uitdaging. De fietsen in Italië kunnen niet naar Parijs-Nice komen als op het laatste moment dingen worden beslist.'

Andere ploegen hielden tot voor kort een slag om de arm, maar EF Education was de enige die dinsdagavond 3 maart stelling innam. Het Amerikaanse WSJ meldde dat de Amerikaanse ploeg in een brief aan de UCI heeft gevraagd om coulance. Het team wil niet deelnemen aan de Italiaanse koersen, uit vrees voor het coronavirus. Omdat de wedstrijden de WorldTour-status hebben, is er echter wel startplicht. De UCI kan een boete opleggen als een ploeg niet komt opdagen.

04-03: Ploegartsen schrijven open brief, Vegni zoekt al nieuwe data

Op woensdag 4 maart gebeurde er veel. Artsen van maar liefst veertien ploegen namen het heft in handen en gaven aan dat fietsen in Italië op dit moment niet slim is. In Het Nieuwsblad luidden ze de noodklok: 'Dit is de meest verantwoordelijk ingreep: voor de renners, maar ook voor de algemene gezondheid', zo klinkt het in een open brief aan de organisatie. Volgens deze ploegen moet er een streep door Strade Bianche, de Tirreno en Milaan-Sanremo. Deceuninck-Quick-Step is een opvallende naam die ontbrak in het protest.

'Op dit moment is er veel onzekerheid over COVID-19. Daarom is het nodig om vooraf duidelijke plannen op te stellen voor alle mogelijke scenario’s. En dat is op dit moment niet het geval. Er zijn weinig sporten die zo dicht met het publiek in contact komen als het wielrennen. Daarnaast is het voorjaar ook de periode waarin renners kunnen kampen met koorts of ademhalingsproblemen. Wat zal er gebeuren als een renner die symptomen krijgt tijdens een van de komende koersen?', zo wordt hardop gevraagd.

De ploegen schreeuwden om duidelijkheid vanuit de UCI, maar die liet woensdag nog op zich wachten. Om die reden namen verschillende ploegen het heft in eigen hand. Onder meer Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott kondigden aan dat ze Italië mijden in maart. Groupama-FDJ sloot zich daar in de avond bij aan. Circus-Wanty Gobert reisde als één van de weinige ploegen al wel af naar Italië. 'Als het niet doorgaat wordt het een weekendje Italië zonder koers en met training', zo klonk het vanuit de ploeg. Vanuit de organisatie is het wachten op signalen van de regering. Baas Mauro Vegni liet in de media al wel weten dat hij bij afgelasting op zoek wil naar nieuwe data voor de Strade Bianche, de Tirreno en Milaan-Sanremo. Na de Giro of in september zijn volgens hem opties.

05-03: Italië doet laatste poging

In Italië had men zich donderdagochtend nog niet neergelegd bij de afgelasting van de Italiaanse koersen in maart. Volgens La Gazzetta dello Sport werd er zelfs nagedacht over een Strade Bianche zonder publiek. Dat zou betekenen dat mensen langs het parcours weg moesten blijven en dat er op het plein in Siena, de Piazza del Campo, geen mensen welkom zouden zijn. 

Op donderdag om 11.00 uur gingen de betrokken partijen met elkaar om tafel, met al na een uur als uitkomst dat de Strade Bianche in ieder geval niet door zal gaan op zaterdag. Over de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo zou later worden beslist. RCS Sport heeft bij de UCI een verzoek ingediend om de Strade Bianche later in het jaar in te halen. De verwachting was toen al dat door het besluit van de regering om tot 3 april alle sportevenementen zonder publiek te laten spelen, ook de Tirreno en Milaan-Sanremo moesten worden verplaatst. 

06-03: Verplaatsing Milaan-Sanremo en Tirreno probleem

Ondanks dat de organisatie er alles aan had gedaan om het te voorkomen, moest de organisatie van de Italiaanse koersen op zoek naar nieuwe data voor de drie grote Italiaanse voorjaarskoersen. Op vrijdagmiddag werd bekend dat na de Strade Bianche ook de Tirreno en Milaan-Sanremo waren afgelast. Ook de Ronde van Sicilië en de Coppi e Bartali moesten op zoek naar een nieuwe datum.

Paolo Bellino, CEO van RCS Sport, liet vrijdagochtend nog aan La Gazzetta dello Sport weten dat het praktisch heel moeilijk is om de Tirreno en Milaan-Sanremo te verplaatsen. 'We werken er hard aan en doen alles wat mogelijk is, tot het laatst aan toe.' Voor Strade Bianche zijn meerdere opties: na de Giro, voorafgaand aan de Giro di Sicilia in april of zelfs na de Ronde van Lombardije in oktober. De Tirreno-Adriatico opnieuw inplannen op de overvolle wielerkalender wordt een probleem. RCS Sport hoopt daarbij de plek in te nemen van een koers in moeilijkheden of er moet worden gewerkt met overlap.

11-03: Giro d'Italia wordt zenuwachtig, Nibali roept landgenoten op

Na de afgelasting van alle Italiaanse koersen in maart was het even rustig wat betreft het coronavirus op de wielerkalender, maar sinds het complete land op maandag 9 maart op slot werd gedaan door de premier Guiseppe Conte, maakte men zich weer serieuze zorgen over de Giro d'Italia. Op woensdag 11 maart werden er reeds duizenden besmettingen en honderden doden geteld in Italië.

Volgens BiciTV is het in het land zelfs verboden om recreatief te fietsen, Conte heeft serieuze maatregelen genomen. 'We hebben te maken met een serieuze toename van besmettingen, een toename van mensen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen op de intensive care en helaas ook van mensen die overlijden. We moeten onze manier van leven veranderen, nu meteen.' UCI-baas David Lappartient noemde een eventuele afgelasting van de Giro op dinsdag 10 maart 'een ramp'. Giro-baas Mauro Vegni noemde het al 'een moeilijke situatie'. De Giro start op 9 mei in Boedapest, over twee maanden dus. 

Vanuit Parijs-Nice riepen de grote Italiaanse sterren uit het peloton woensdag 11 maart hun landgenoten op om te luisteren naar de strikte regelgeving van de overheid. Vincenzo Nibali en Elia Viviani riepen op Twitter op om elkaar te respecteren, onder de noemer #DISTANTIMAUNITI (samen, maar met afstand). 'Ik kan alleen maar hopen dat de situatie zal verbeteren. Ik vraag iedereen om de richtlijnen van de autoriteiten te respecteren. Wees verantwoordelijk, tegenover jezelf en anderen', aldus Nibali. Dat zei ook Viviani: 'Het is moeilijk om gefocust te blijven in de race wanneer mijn land een moeilijke tijd doormaakt. Ik ben er zeker van dat we deze periode overwinnen.'

12-03: Capecchi roept renners op, Giro kan verplaatst worden

Vincenzo Nibali en Elia Viviani richtten zich op woensdag nog op de Italianen in eigen land, volgens Eros Capecchi moet de hele cycling-community nadenken over het coronavirus. 'Ik ben heel blij met de beslissing die door de Italiaanse overheid is genomen. Maar we moeten deze regels allemaal respecteren, niet alleen de Italianen. Het virus kent geen grenzen, we moeten een team zijn. We moeten respectvol zijn, de doktoren helpen en een voorbeeld zijn voor onze landen. Was je handen, voorkomen contact met gezicht, mond en ogen en zelfs als de overheid van jouw land geen restricties heeft opgelegd; blijf thuis!'

Ondertussen werd donderdag in Hongarije de noodtoestand afgeroepen. Dat betekende dat mensen die vanuit Italië, Zuid-Korea, China of Iran kwamen, aan de grens zouden worden geweigerd. Andere mensen die naar het land reisden of nog reizen moeten twee weken in thuisquarantaine. Hongarije is in mei gastheer van de eerste drie etappes in de Giro d'Italia. Baas van de RCS, Mauro Vegni, hield donderdag serieus rekening met een datumverplaatsing van zijn Giro. Dat vertelde hij tegenover Adkronos. 'Het is echter te vroeg voor beslissingen, maar het verzetten van de Giro is mogelijk. Ik denk dat de hele kalender wordt omgegooid, het gaat echter een grote puzzel worden. Voor nu is het afwachten.'

13-03: Giro d'Italia uitgesteld

Op vrijdag 13 maart werd al vroeg duidelijk dat de Giro d'Italia in 2020 zou worden uitgesteld. Hongarije kondigde eerder in maart de noodtoestand af en had al gesprekken met de Giro-organisatie. Samen zetten de twee partijen in op een andere startdatum. Wanneer dat zal zijn, is de vraag. Met Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Tirreno heeft Italië al drie wedstrijden uitgesteld. 

16-03: Tour of the Alps volgende slachtoffer

Ook de Tour of the Alps kreeg slecht nieuws op maandag 16 maart. In een officieel statement liet de organisatie van de wedstrijd weten geen andere optie te hebben dan het afblazen van de wedstrijd door het coronavirus. 'Het is moeilijk voor ons, en voor vele organisaties met dezelfde problemen, maar we gaan door een serieus moeilijke tijd. De algemene gezondheid staat daarin voorop.'

17-03: 'Nieuwe datum voor Giro wordt heel lastig'

Waar de organisatie van de Giro eerder liet weten dat verplaatsing van de ronde niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk is, lag dat volgens Het Nieuwsblad toch anders. Volgens het Belgische medium zou de UCI het niet toestaan om de Giro te laten overlappen met andere rondes als de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland. Aangezien er geen lege plek van drie weken op de World-Tour-agenda staat, zou de Giro dus nergens ingepast kunnen worden.

Normaal zou de UCI inderdaad niet staan te springen om die overlap, maar als dat afgelasting van de Giro betekent, staan ze daar wellicht wat anders in? Het zal waarschijnlijk op dinsdag 24 maart bekend worden, nadat de UCI een grote vergadering gehouden heeft over de hele situatie. 

25-03: 'Organisatie Giro wil starten op nationale feestdag, 2 juni'

Het was misschien tegen beter weten in, maar Het Nieuwsblad meldde op woensdag 25 maart dat Giro-organisator RCS op de Italiaanse nationale feestdag de Giro d'Italia van 2020 wil laten beginnen. Op 2 juni 1946 werd de Italiaanse republiek uitgeroepen en ook nu zou het een symbolische start zijn na de corona crisis.

De startdatum moest nog wel goedgekeurd worden door de Italiaanse regering, wat al heel onwaarschijnlijk leek. Als de Giro al gereden wordt dit jaar, zal dat wellicht pas na de Tour de France zijn. Hoewel, alles in deze periode onzeker lijkt.

01-04: Giro wil naar augustus als Tour doorgaat

Uitstel, uitstel, uitstel. De Giro-organisatie bleef druk bezig om een nieuwe datum te vinden voor de Ronde van Italië. Toen eind mei te vroeg bleek, werd er gekeken naar begin juni, maar ook dat lijkt nu te snel. Renato Di Rocco van de Italiaanse wielerbond mikte toen op augustus, meldde Het Nieuwsblad op 1 april.

Dit plan was wel alleen mogelijk als de Tour de France inderdaad door zou gaan in juli. De Giro zou dan bijna meteen na de Tour plaatsvinden. 'De wedergeboorte van een sport kan voor een golf van enthousiasme en heropleving van een volk zorgen', aldus Di Rocco.

10-04: Italiaanse profs mogen ook in april niet buiten trainen

De Italiaanse profs mochten ook in april nog niet naar buiten. Dat was de uitkomst van een overleg tussen de Italiaanse wielerbond en de Italiaanse Minister van Sport. In gesprek met Il Messaggero stelde voorzitter van de bond, Renato Di Rocco, dat het coronavirus zorgde voor een langere lockdown. In het gesprek tussen beide partijen kwam ook naar voren dat er misschien wel helemaal niet meer in Italië gefietst wordt in 2021. 'Er zijn nog steeds te veel besmettingen in het noorden, waar de meeste sportclubs en professionele renners wonen.'

'We werken er hard aan om de besmettingen en het aantal doden terug te dringen en dat kan alleen door thuis te blijven. Waarschijnlijk kunnen professionele renners hun activiteiten na 3 mei buiten hervatten', aldus Di Rocco. Aan koersen in Italië dacht men begin april nog helemaal niet. 'We weten niet hoe het virus zich zal ontwikkelen, maar we moeten bereid zijn om races op te geven voor het welzijn van de gemeenschap. Helaas is het schrappen van de Giro één van de opties, maar dat geldt voor alle races in Europa.'

12-04: 'Giro mogelijk in oktober', Italiaans kampioenschap uitgesteld

De voorzitter van de Italiaanse wielerbond, Renato Di Rocco, zag op 12 april een verschuiving van de Giro d'Italia naar oktober als een mogelijke oplossing in deze coronatijden. Volgens hem zou het in ieder geval gaan niet lukken om een koers te organiseren voor juli, waardoor de Italiaanse grote ronde uit moet wijken naar een moment later op het jaar. Hij stelde bij Tuttobici dat de organisator van de Giro, RCS, dan overeen moest komen met de organisaties van de Tour de France en Vuelta a Espana. Ook de UCI moest meewerken, aangezien er een mogelijke overlap plaats zou vinden met het WK. 

Later op de dag meldde Spaziociclismo dat het Italiaans kampioenschap wielrennen vanwege het coronavirus werd uitgesteld. Het kampioenschap stond gepland voor 14 tot en met 21 juni. De beslissing om het nationale kampioenschap uit te stellen kwam verre van onverwacht gezien de huidige situatie in Italië. De organisatie zou gaan proberen een nieuwe datum op de kalender te vinden.

23-04: Bondscoach Italië smeekt om buiten trainen

Davide Cassani smeekte de Italiaanse regering in de media op 23 april om zijn topsporters weer buiten te laten fietsen. 'Ik zeg dit voor de zeelieden, die wanhopig op zoek zijn naar een veilige haven', zo vertelt de Italiaan met gevoel voor poëzie op zijn Facebookpagina. 'Voor de mensen aan de macht: probeer te begrijpen dat iedere weerstand een limiet heeft en dat we deze limiet bijna bereiken.'

'We worden nu als honden aan de lijn gehouden, met de riem strak om de nek. We hebben geen ruimte en geen lucht. Ik was de eerste die stelde dat we de bevelen van bovenaf moesten respecteren. De drastische maatregelen waren noodzakelijk tijdens deze ramp. Maar het ergste is voorbij en ik vraag om bevestiging: mogen we naar buiten? Ik zie geen gevaren in het doen van een solorit op een fiets. We moeten voorzichtig zijn, nog meer dan voorheen. Respecteer afstanden, houd een masker bij de hand en let goed op. Sport is van fundamenteel belang, vooral in tijden van het coronavirus.'

Cassani baseerde zich in zijn oproep mede op een statement van de World Health Organisation (WHO) die aangaf dat buiten fietsen of wandelen juist goed is. 'Terwijl steden over de hele wereld regels invoeren om fysiek contact te beperken en het coronavirus te stoppen, zijn er nog steeds veel mensen die zich moeten verplaatsen naar hun werk, voor de dagelijkse behoeften of om de kwetsbare mensen te steunen. Pak daarbij de fiets of ga wandelen. Dit zorgt voor een fysieke afstand en zo voldoe je aan de minimale dagelijkse fysieke activiteit', zo schreef WHO.

24-04: 'Italianen mogen weer op fiets naar buiten'

Goed nieuws voor de Italiaanse fietsers op vrijdag 24 april. Volgens La Gazzetta dello Sport is het dan eindelijk zover: vanaf 4 mei mogen de fietsers weer naar buiten. Net als in veel andere landen waar fietsen is toegestaan, moeten de fietsers wel alleen op pad of louter met degene met wie je samenwoont. Hou minimaal twee meter afstand tot anderen, liever meer dan minder, zo luidt de instructie.

27-04: Buiten sporten in Italië mag weer vanaf 4 mei

In Italië heeft premier Giuseppe Conte 'fase 2' van de corona-maatregelen aangekondigd. In een televisietoespraak vertelde hij dat de maatregelen vanaf 4 mei versoepeld worden. Buiten sporten is dan weer toegestaan.

De aankondiging van Conte komt overeen met het nieuws uit La Gazzetta dello Sport vorige week. Alleen de datum valt twee dagen later uit dan de Italiaanse sportkrant meldde. Men dient zich wel nog altijd aan de twee meter afstand te houden. Vanaf 18 mei gaan ook de professionele clubs weer trainen, zo luidt de aankondiging.

12-05: Italiaanse wielerbond wil Milaan-Sanremo en Ronde van Lombardije in augustus

Met een persbericht lieten de Italiaanse wielerbond en de Professional Cycling League op 12 mei weten dat ze een nieuw concept van de wielerkalender naar de UCI hebben gestuurd. Het nieuwe schema moet ervoor zorgen dat er minder internationaal gereisd wordt. Op de nieuwe kalender zou de Ronde van Lombardije op 8 augustus verreden worden en Milaan-Sanremo op 22 augustus. Eerder werd Milaan-Sanremo nog op 8 augustus verreden. De UCI beslist voor 14 mei wat er met de Italiaanse koersen gebeurt. Hieronder het nieuwe nieuwe overzicht, zoals deze bij de UCI is ingediend. 

Augustus
01/08: Strade Bianche
05/08: Milaan-Turijn
08/08: Ronde van Lombardije
18-08: Giro dell'Emilia
20-08: Gran Piemonte
22-08: Milaan-Sanremo
28.08: Trofeo Matteotti
29/08: Memorial Pantani
31/08-04/09: Settimana Coppi & Bartali

September
05/09: Gp Industria e Artigianato Larciano
07/09-14/09: Tirreno-Adriatico
16/09: Giro di Toscana
17/09: Coppa Sabatini
20/09: Giro dell’Appennino
22/09: Regione Lombardia

Oktober
03/10-25/10: Giro d’Italia
31/10-01-11: Nationale kampioenschappen

06-06: 'Sicilië en Hongarije wisselen van jaar'

Een grote ronde in verschillende landen maakt de organisatie nu nog wat moeilijker dan hij al is. Daarom was al bekend dat de Giro van dit jaar niet in Hongarije zou gaan starten. Tuttobici claimde op 6 juni dat die start in 2021 zal plaatsvinden, terwijl de Giro-start op Sicilië de omgekeerde weg bewandelt. Ook hieraan zitten nog de nodige haken en ogen. 

09-06: 'Nieuwe data voor monumenten akkoord'

Volgens La Gazetta dello Sport was de UCI op 9 juni akkoord met de nieuwe data voor de Italiaanse wedstrijden, zoals voorgesteld door de Italiaanse wielerbond. Dat zou betekenen dat de Ronde van Lombardije op 8 augustus zou worden verreden, de originele datum van Milaan-Sanremo. Dat laatste monument zou dan verhuizen naar 15 augustus.

22 augustus voor Sanremo was het idee van organisator RCS Sports, maar in dat weekend wilde de UCI niet afwijken van de nationale kampioenschappen. Veel landen hadden echter al aangegeven dat er geen NK gereden gaat worden in augustus.

12-06: Grote stoelendans in Italië lijkt ten einde

Op 12 juni was er dan eindelijk witte rook vanuit Italië, zo leek het. Il Messaggero meldde op donderdagavond dat Milaan-Sanremo uiteindelijk op 8 augustus zal worden verreden. De Ronde van Lombardije, die al vanuit oktober naar augustus was verplaatst, gaat dan naar 15 augustus.

Het is de uitkomst van veel kritiek vanuit Italië op de beslissing om Milaan-Sanremo op 15 augustus te laten rijden. De burgermeester van Sanremo was niet blij met dat besluit omdat midden augustus de toeristenstroom in Zuid-Italië vol op gang is gekomen. 

RCS Sports, organisator van de Italiaanse koersen, stelt in de persoon van Renato Di Rocco dat het compromis dat nu gevonden is door iedereen is geaccepteerd. 

15-06: Data liggen vast, nu de parcoursen nog

Nu de data vastgelegd zijn, is het geruchtengala overgedragen aan de parcoursen van de Italiaanse wedstrijden. Volgens L’Eco del Chisone gaat Milaan-Turijn de slotklim in het routeboek schrappen om de koers een voorbereiding te laten zijn op de renners die Milaan-Sanremo gaan rijden. De wedstrijden liggen drie dagen uit elkaar, waardoor deze goed te combineren zijn.

In een andere Italiaanse krant, Il Messaggero, heeft ook Renato Di Rocco weer van zich laten horen. Hij neemt het op voor de Italiaanse wedstrijden waarover gedacht wordt dat ze achtergesteld worden op de kalender: 'De Giro d'Italia en de klassiekers zijn andere wedstrijden en we moeten dus realistisch zijn. In België en Frankrijk zijn er ook koersen die overschaduwd worden. Gezien de omstandigheden mogen we blij zijn dat we weer mogen beginnen.'

19-06: Giro d'Italia mogelijk met publiek

De Giro d'Italia wordt mogelijk met publiek gereden, zo meldt Rai Sport vrijdag. Het ministerie van Sport en de leiders van de Italiaanse wielerbond en Giro-organisator RCS Sport gingen enkele uren met elkaar in gesprek over hoe de Italiaanse wielerkoersen in te delen. Als alles goed gaat, wordt publiek met mate toegelaten bij de etappes. De start zal op Sicilië zijn. De verdere invulling van de etappes volgt later.

29-06: 'Giro krijgt tijdrit van 12,9 kilometer in Palermo'

Nu de Giro d'Italia van start gaat op Sicilië moest de organisatie RCS op zoek naar een alternatief voor de geplande openingstijdrit in Budapest. De wielerwebsite Cicloweb meldt dat er nu een tijdrit van 12,9 kilometer door Palermo op de planning staat. De volgende dag staat dan de etappe tussen Monreale en Agrigento op het programma, deze stond reeds gepland.

(Foto: Sirotti, 2019)

Wordt vervolgd...

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Aart Planck
13 Mar 2020 om 17:32

Dit wordt hoe dan ook een jaar waar alle ploegen/renners hun oorspronkelijke plannen/piekmomenten moeten herzien. Alles staat op zijn kop. Het lijkt me daarom onder deze omstandigheden geweldig om de Tour en Giro gelijktijdig te rijden. Het zijn immers verschillende organisatoren. Als ze dat een beetje handig afstemmen qua Koninginnenrit/tijdritten en de één begint wat eerder en de ander in de stijl van de ronde van Polen wat later, dan krijgen we 3 weken wielrennen die nooit eerder vertoond zijn. Het lost ook het probleem op dat uitzendingen vaak te lang en saai zijn. Nu kun je dan door het verschil in startijd van de etappes de rondes gaan combineren in een uitzending waar je overschakelt als de één klaar is en de ander interessant wordt op bijvoorbeeld de laatste beklimming. Klinkt als het idee van een waanzinnige, maar als je het even laat indalen, kan dit ook fantastisch uitpakken. Denk aan de uitgestelde Wimbledon finale tussen Pat Rafter en Goran Ivaniševic. Van de nood een deugd maken!

Reageer


Meer nieuws