Corona-dossier: Dit zijn de voorlopige gevolgen voor het wielrennen Algemeen nieuws

Corona-dossier: Dit zijn de voorlopige gevolgen voor het wielrennen

Door Jannick van der Hooft 02 maart 2020 | 08:22


Het coronavirus grijpt in een razend tempo om zich heen in de wereld. De snelle verspreiding heeft veel gevolgen voor de organisatie van evenementen, zo ook voor wielerwedstrijden. In de Leiderstrui houdt de ontwikkelingen rond het virus nauwlettend in de gaten en zet de verschillende zaken op een rijtje.

(Mogelijke) Afgelastingen vanwege corona

Veel wielervolgers zullen toch even geschrokken zijn toen ze hoorden dat Milaan-Sanremo en Tirreno-Adriatico gevaar liepen vanwege de situatie van het virus in Noord-Italië. Toch zouden het niet de eerste wedstrijden zijn die worden afgelast. In China werden eerder namelijk al de nodige wedstrijden geannuleerd of tot nader order opgeschort. In Italië wacht men de reacties van de organisaties en de UCI met spanning af. Voorlopig lijkt het erop dat alle wedstrijden gewoon doorgaan, maar de organisatie houdt nog wel een slag om de arm mocht de situatie ernstig verslechteren.

In de UAE Tour bereikte het virus vervolgens zelfs het peloton. De organisatie zette de wedstrijd stop, nadat er verdachte gevallen aangetroffen werden in de koers. De ploegen konden zodoende enkele dagen hun hotel in de plaats niet verlaten. Op het moment zitten er nog altijd enkele teams vast.

Waar de wedstrijden in Italië op losse schroeven staan, heeft men op dit moment in Vlaanderen weinig last van het virus. 'Op dit moment is het niet aan de orde, maar dat kan altijd veranderen', vertelt Wim Herreweghe aan de NOS.

Afgelaste/verplaatste koersen
Tour of Chongming Island (2.WWT)
Tour of Taiyuan (2.2)
Tour of Hainan (2.HC)
UAE Tour (2.UWT)

Onzekere* koersen
Strade Bianche (1.UWT)
Milaan-Sanremo (1.UWT)
Trofeo Binda (1.WWT)
Tirreno-Adriatico (2.UWT)
Giro d'Italia (2.UWT)

* Het gaat hierbij om koersen waarover in de media is gesproken door de UCI of organisatie.

Ploegen reageren verschillend op eerste berichtgeving virus

Vooralsnog lijken de ploegen zich weinig zorgen te maken over de gevolgen voor het wielrennen. Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick-Step liet weten niet mee te willen doen aan de 'paniek' rond het virus. Bij Jumbo-Visma beaamt men juist dat de gevolgen voor het wielrennen groot kunnen zijn, voornamelijk door het belang van de mogelijk getroffen wedstrijden.

Bij Het Nieuwsblad vertelt John Lelangue van Lotto Soudal de zaak niet te willen dramatiseren. Men blijft alert, maar treft geen verdere maatregelen. Bij Mitchelton-Scott ervaart men momenteel voornamelijk de praktische problemen. De service course van de ploeg bevindt zich namelijk in Varese, in Italië. Die functioneert momenteel nog, maar wel heeft de ploeg al een plan klaarliggen mocht de situatie verergeren. In dat geval laat de ploeg een deel van het materiaal overplaatsen naar Spanje.

Wielrenners wijzigen programma door coronavirus

De onzekerheid rond de wedstrijden in Italië treft ook de voorbereidingen van verschillende renners richting hun doelen later dit seizoen. Zo voegde Wout van Aert op het laatste moment de Omloop Het Nieuwsblad toe aan zijn programma om zeker te zijn van wedstrijdritme. Bij Lotto Soudal laat men tegenover Het Nieuwsblad weten dat Philippe Gilbert en John Degenkolb Parijs-Nice zullen rijden in het geval Tirreno-Adriatico geen doorgang vindt.

Ook werd het coronavirus al aangetroffen in hotels in Tenerife. Dat heeft vooralsnog geen bekende gevolgen voor de vele wielrenners die daar vertoeven. Zo werd eerder bekendgemaakt dat de aanwezige Jumbo-renners op het eiland in een virusvrij hotel zitten en zij dus 'gewoon' hun trainingsschema's kunnen voortzetten.

Bij Deceuninck-Quick-Step zit men in de handen in het haar hoe het verder zou moeten als de Italiaanse wedstrijden geen doorgang vinden. Bij Het Laatste Nieuws laat Wilfried Peeters weten dat het amper te doen is om een hybride ploeg op te stellen in Parijs-Nice: 'Een soort samensmelting, waarbij we én Alaphilippe én Evenepoel én Bennett én Jakobsen uitspelen in die wedstrijd, is onmogelijk.'

Alpecin-Fenix heeft laten weten dat Mathieu van der Poel mogelijkerwijs een extra trainingsstage inplant op het moment dat de Strade Bianche geen doorgang kan vinden door toedoen van het virus. Deze zal met de ploeg afgelegd worden in Benicassim, Spanje. (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws