Tijdlijn coronavirus UAE: Gaviria traint weer na lijdensweg van twee maanden Algemeen nieuws

Tijdlijn coronavirus UAE: Gaviria traint weer na lijdensweg van twee maanden

Door Bram van der Ploeg 29 april 2020 | 10:56


Het coronavirus was lang een ver-van-ons-bed-show voor de wielerwereld, maar op 27 februari 2020 was het dan toch zo ver. De UAE Tour werd na de vijfde etappe gestaakt omdat er mensen positief zouden zijn getest op het virus. In dit dossier vindt u alle informatie over het nieuws uit de UAE.

Let op: de tijdlijn is logischerwijs chronologisch opgesteld, dus vind je de laatste update onderaan.

27-02: Onduidelijkheid om staking, renners vast in hotel

Na de staking van de UAE Tour werden de renners en stafleden van alle ploegen voor lange tijd vastgehouden in hun hotels. Alle betrokkenen uit het peloton moesten worden getest en tot die tijd werd er geen risico genomen. Renners bleven op hun kamer en kregen hun lunch- en dinerpakketjes voor de deur afgeleverd.

De eerste berichten vanuit de organisatie kwamen op 28 februari. Volgens de UAE Tour waren er twee Italiaanse stafleden van een ploeg positief getest. Om die reden werd er gekozen voor de veiligheid en gezondheid van alle andere mensen. Drie hotels gingen op slot, binnen 24 uur zouden de uitslagen van de tests bekend worden gemaakt.

28-02: Testuitslagen snel binnen, Lefevere klapt uit de school

De tests werden snel afgenomen en de aanwezige journalisten complimenteerden de organisatie voor de professionaliteit en snelheid van het proces. Of er mensen in quarantaine moesten, werd pas na de testuitslagen duidelijk. Patrick Lefevere was de enige die uit de school klapte. Hij meldde aan Het Laatste Nieuws dat er in ieder geval sprake was van vier corona-patiënten.

'Er is één geval bij Bahrein-McLaren, één bij Groupama-FDJ en twee gevallen bij UAE-Team Emirates. Ik weet niet of dat renners of personeelsleden zijn. Er zijn op dit moment te weinig testkits en dus worden enkel de mensen gecontroleerd die ziektesymptonen vertonen', aldus Lefevere, een dag na de staking van de wedstrijd. 

29-02: Morkov vast in Berlijn, ploegen willen duidelijkheid

Op zaterdag 29 februari raakte het geduld van de renners en stafleden wat op. Er werd weinig gemeld vanuit de organisatie, dat druk bezig was om alle testuitslagen binnen te krijgen. Maar de media draaide ondertussen wel op volle toeren. Eén journalist claimde zelfs dat er helemaal geen sprake zou zijn van het coronavirus, maar dat twee stafleden bij UAE Team Emirates gewoon ziek zouden zijn. 

Ook Michael Morkov werd kortstondig slachtoffer van de onduidelijkheid. De renner van Deceuninck-Quick-Step verlaatte vroegtijdig de UAE Tour om mee te doen aan het WK baanwielrennen in Berlijn. Hij werd aangekomen in Duitsland echter meteen in quarantaine gezet. 'Ik voel me goed, maar ik ben bang dat ik niet mag deelnemen. Ik weet alleen dat ik geïsoleerd word uit angst voor het coronavirus', vertelde hij aan Politiken

Aan het einde van de zaterdag kwam er dan eindelijk duidelijkheid. Het laboratorium van het Departement van Gezondheid-Abu Dhabi had op dat moment 167 testuitslagen binnen en die waren allemaal negatief. Om die reden kon Morkov ook worden 'vrijgelaten' uit quarantaine. Bovendien kwamen er de eerste berichten dat de meeste ploegen en renners naar huis mochten. Hun vlucht zou op zondag of maandag gepland worden. 

01-03: UAE Team blijft, andere ploegen vastgehouden

Toch was er niet voor iedereen duidelijkheid in het weekend. Enkele testuitslagen werden door het lab als 'verdacht' aangestipt en dus moesten Cofidis, Gazprom-RusVelo en Groupama-FDJ hun tijd in het hotel plots verlengen, zo meldde Het Laatste Nieuws. De andere ploegen konden wel vertrekken. Team Jumbo-Visma zat op zondag al terug in het vliegtuig. 

Terwijl het geduld van de drie 'verdachte' ploegen op de proef werd gesteld, meldde UAE Team Emirates dat het op eigen initiatief zou blijven. Er was te veel onduidelijkheid over de twee zieke stafleden en dus nam de ploeg geen enkel risico. 'Omdat er enkele mensen in ons team een gewone griep hebben, willen we iedereen nogmaals testen. Als de situatie van hen is verbeterd en de testresultaten zijn wederom goed, mag iedereen naar huis', zo klonk het. 

'Onze ploeg geeft meer om de gezondheid van de atleten en de medewerkers dan om raceresultaten', vervolgde UAE Team Emirates. 'We zijn ons ervan bewust dat het verlengen van onze isolatie onze sportieve ambities zal belemmeren met het oog op de komende wedstrijden. Tot zaterdag hebben we de instructies opgevolgd van de autoriteiten, vanaf zondag nemen we onze eigen maatregelen.'

02-03: Cofidis overweegt hongerstaking

De situatie van de andere drie ploegen in de UAE bleef voortduren. Op 2 maart, inmiddels vier dagen nadat de wedstrijd werd gestaakt, kwam Cofidis-ploegbaas Roberto Damiani fel uit de hoek in een open brief naar TuttoBiciWeb. 'Ik geloof dat we de grens van fatsoen nu bereikt hebben', zo schreef hij. 

Damiani verklaart dat er geen verdachte gevallen bij zijn ploeg zijn aangetroffen: 'Ze zitten hier nu al een week met meer dan 500 man en er is nog niks aangetroffen. De RCS doet wat ze kan, maar als er de komende uren geen vooruitgang plaatsvindt overweeg ik een hongerstaking. Op zijn minst om de renners en stafleden te verdedigen voor wie ik verantwoordelijk ben.'

03-03: Drie ploegen opgesloten, eindelijk duidelijkheid over testen

Ook op dinsdag 3 maart zaten er nog renners en stafleden van Cofidis, Groupama-FDJ en Gazprom-RusVelo in quarantaine. Groupama-renner David Gaudu liet aan L'Equipe dat dat niet makkelijk is voor een wielrenner. 'Eerst mochten we nog door het hele hotel verplaatsen, maar nu is onze hele verdieping afgesloten. Dat terwijl al onze testresultaten negatief waren. Het is niet leuk, maar we hebben hier verder wel alles wat we nodig hebben.'

De voorzichtigheid van de organisatie bleek dinsdagavond 3 maart niet voor niets. De gezondheidsorganisatie in de Verenigde Arabische Emiraten meldde toen via de officiële kanalen dat er uiteindelijk zes positieve tests uit zijn gerold. Het gaat om twee Russen, Twee Italianen, één Duitser en een Colombiaan. Zij hebben contact gehad met de stafleden van het UAE-Team Emirates, waarvan in een eerder stadium al bekend was dat ze het virus hadden.

04-03: Ploegen halen uit, Gaviria slachtoffer?

Oorlog in de keet op woensdag 4 maart. In Le Parisien gaven de ploegleiders van Cofidis en Groupama-FDJ aan dat ze het helemaal beu waren. Marc Madiot van Groupama-FDJ stelde woensdagochtend nog alles in het werk om duidelijkheid te krijgen en Thierry Vittu van Cofidis ging nog een stapje verder: 'Het lijkt wel alsof we gegijzeld worden. We worden vastgehouden tegen onze wil, op een plek die we niet hebben gekozen, voor onbekende duur. De moraal is goed, maar we worden behandeld als slachtoffers van de pest.'

Naast de felle kritiek waren er in de ochtend ook zorgen, en wel vanuit Colombia. Daar luidden bij de familie van Fernando Gaviria alle alarmbellen toen duidelijk werd dat er één Colombiaanse renner positief getest is op het virus. Gaviria zou de enige Colombiaan in de UAE zijn die in quarantaine zit. 'Wij kunnen niet met hem praten, dus we weten van niets. We hebben geen informatie over hem', zo reageerde zijn familie in El Tiempo.

In de woensdagmiddag kwam er dan eindelijk duidelijkheid: Cofidis en Groupama-FDJ bevestigden dat zij in ieder geval tot 14 maart in quarantaine moeten zitten. Vittu noemde dat 'een soort van opluchting'. 'Over een paar maanden zullen we hierom lachen, dus laten we optimistisch blijven.' De manager van Tadej Pogacar liet aan In de Leiderstrui weten dat ook UAE Team Emirates moet blijven tot de 14e, met als Gazprom-Rusvelo. Er zouden volgens La Gazzetta dello Sport in totaal vier renners besmet zijn.

05-03: Guarnieri ontsnapt aan quarantaine, renners op de fiets in hotel

Nu de vier ploegen wisten dat ze tot 14 maart in quarantaine moesten zitten op hun hotelkamer maakten de renners er het beste van. Cofidis maakte donderdag 5 maart melding van het feit dat er inmiddels fietsen en hometrainers waren afgeleverd op de hotelkamers, uiteraard volledig gedesinfecteerd. Zo konden de renners vanaf dat moment in ieder geval hun conditie op peil houden, in de kamer of op het balkon.

Meer bizar nieuws kwam uit Italië, want daar zat Jacopo Guarnieri namens Groupama-FDJ al doodleuk thuis. De Italiaan liet in het Algemeen Dagblad weten dat hij gewoon op het vliegtuig is gestapt toen duidelijk werd dat hij negatief had getest op het coronavirus. 'Ik zag 1 maart 's ochtends mijn kans schoon om terug te keren naar Italië. Ik heb het rennershotel verlaten zoals alle andere renners en stafleden dat gedaan hebben.'

Hij vervolgde: 'Een medewerker van het ministerie van Gezondheid en organisator RCS hebben mijn documenten bekeken en hebben me op een bus laten stappen die mij en de andere renners naar de luchthaven van Dubai heeft gebracht. Ik ben volledig gezond. Alle testen die ik heb ondergaan, waren negatief. Ik hoop dat de situatie van mijn ploeggenoten snel wordt opgelost.'

06-03: Journalist stelt vragen bij onduidelijkheid UAE

Journalist Stefano Rizzato van RAI Sport vroeg zich op 6 maart via zijn Twitteraccount openlijk af waarom er nog veel onduidelijk was rond de positieve testen in de UAE Tour. Volgens La Gazzetta dello Sport zou het gaan om twaalf positieve tests, de organisatie meldde vooralsnog twee positieve gevallen en vulde dit later aan met nog eens zes. Er zouden renners besmet zijn, maar volgens Rizzato ontkenden alle vier de ploegen in quarantaine dat er iemand bij hen besmet zou zijn.

De renners en stafleden gingen op vrijdag 6 maart hun achtste dag in quarantaine in. Lees het hele draadje van Rizzato op Twitter hieronder:

08-03: Ploegen zijn van quarantine af, Pogacar mist zijn vriendin

Ramon Sinkeldam, Arnaud Démare en de rest van Groupama-FDJ mochten op 8 maart dan eindelijk hun hotelkamers verlaten. Dat liet de Nederlander in Franse dienst weten middels een ludiek filmpje op Twitter, waarin zijn kopman Démare door het hotel danst. 'Quarantine-leven is over', luidde het bijschrift. 

Verder meldde onder andere Sporza dat ook Cofidis en Gazprom - RusVelo verlost waren van de quarantaine. De renners en staf van de verschillende ploegen hadden opnieuw negatief getest op het coronavirus en mochten dus de Verenigde Arabische Emiraten eindelijk verlaten. Of en wanneer UAE Team Emirates hun hotel mocht verlaten, was op dat moment niet duidelijk. 

Tadej Pogacar van UAE was zijn quarantine op zondag in ieder geval zat, zoveel is wel duidelijk uit een Instagram-post. Het Sloveense talent poseerde met een mondkapje op in het hotel waar hij 'gevangen' zit. 'Aftellen', plaatste Pogacar, met hashtags verwijzend naar het missen van zijn vriendin en het coronavirus. Zijn ploeg UAE-Team Emirates was op dat moment de enige ploeg die nog in quarantine zat in de Verenigde Arabische Emiraten.

09-03: Sinkeldam laakt onduidelijkheid in Emiraten: 'Sloeg nergens op'

Ramon Sinkeldam mocht op zondag 8 maart eindelijk zijn hotel in de Verenigde Arabische Emiraten verlaten en deed een dag later zijn verhaal bij verschillende media. Bij Het Nieuwsblad haalde hij uit naar de onduidelijkheid die heerste rond de situatie van hem en zijn ploeggenoot Arnaud Démare: 'We hebben nog steeds geen flauw idee waarom wij langer moesten blijven.' Het duo werd twee keer getest, allebei de keren negatief: 'Elke keer werd er gezegd dat we dan mochten vertrekken, maar uiteindelijk hielden ze ons toch vast. Die tests sloegen dus eigenlijk nergens op.'

Het gerucht ging dat er in hun hotel wel andere gevallen van corona aangetroffen waren, maar dat is nooit bevestigd volgens Sinkeldam. Hij was in ieder geval weer blij dat hij buiten kan trainen en weer bij zijn familie kan zijn, bleek ook uit een gesprek bij NOS Langs de Lijn. Over zijn conditie tast hij op dit moment nog in het duister: 'We hebben toch zes dagen helemaal niets kunnen doen en vier dagen een beetje (door het brengen van hometrainers, red.). Daar blijf je geen wielrenner van.'

10-03: Pogacar verwacht aan het eind van de week naar huis te kunnen

UAE Team Emirates koos op vrijwillige basis om langer in quarantaine te blijven en was op dinsdag 10 maart nog de enige overgebleven WorldTour-ploeg in de Verenigde Arabische Emiraten. Kopman Tadej Pogacar zag Parijs-Nice aan zich voorbijgaan en zit momenteel al bijna twee weken vast in zijn hotel.

Hoewel de Sloveen de service en faciliteiten van het hotel prijste, sprak hij wel de hoop uit snel weer naar huis te kunnen. ‘Het hotel zorgt goed voor ons. Het eten is uitstekend en wordt aan de deur van onze kamer afgezet. Ik hoop dat alles nu zoals gepland verloopt en dat we eind deze week naar huis kunnen', was de Sloveen dinsdag hoopvol op zijn website

11-03: Dan toch positieve renner in UAE Tour

Het had twee weken geduurd, maar Gazprom-Rusvelo maakte op 11 maart bekend dat er dan toch een renner positief was getest op het coronavirus. Het ging om de 24-jarige Rus Dmitry Strakhov, die in de UAE in een ziekenhuis was opgenomen. Ook twee andere renners moesten naar het ziekenhuis voor extra tests.

Strakhov stelde zelf dat pas bij de vijfde coronatest duidelijk werd dat hij positief is. 'Ik heb de resultaten van de analyses niet gezien. Het ziekenhuis heeft aanvullende tests uitgevoerd en blijft de resultaten in de nabije toekomst rapporteren. Ik wacht af en voel me normaal. Ik volg alle veiligheidsmaatregelen op en hoop dat deze situatie snel zal worden opgelost.'

12-03: Positieve test Gaviria bevestigd, deel UAE Team Emirates mag weg uit VAE

Het Laatste Nieuws meldde donderdagochtend dat Fernando Gaviria inderdaad positief getest heeft op het coronavirus. De sprinter van UAE Team Emirates zou volgens een goed ingelichte bron niet heel ziek zijn geweest, hij had alleen zes uur hoge koorts. Hij ligt al twee weken in een ziekenhuis in de UAE, en voelt zich naar verluidt 'kiplekker'. Later op de dag bevestigde Gaviria zelf het nieuws: 'Ik heb positief getest op het coronavirus', stelde hij via Instagram. Hij bedankte zijn ploeg en alle hulpdiensten voor de goede zorg.

Donderdagavond kon de ploeg van Gaviria, UAE Team Emirates, wel met goed nieuws komen. Op haar site maakte de formatie bekend dat een deel van de ploeg, de personen die negatief hadden getest op het coronavirus, huiswaarts mochten keren. Voor de personen die een positieve test hadden afgeleverd was er nog geen verlossing: zij blijven in behandeling in het ziekenhuis. Om privacy-redenen noemde de ploeg geen namen of cijfers. Alleen de naam van Gaviria was al bekend. Ook de meeste mensen van Gazprom-Rusvelo mochten naar huis.

13-03: Richeze derde besmette renner in UAE

Maximiliano Richeze heeft op 13 maart via Instagram aangegeven dat hij de derde besmette renner in de UAE Tour was. Net als ploegmaat Fernando Gaviria en Gazprom-Rusvelo-renner Dmitry Strakhov zat de Argentijn nog in quarantaine. 'Mijn ploeg gaat naar huis, maar mijn terugreis wordt uitgesteld. Ik heb positief getest op het coronavirus, daarom is mijn quarantaineperiode verlengd. Ik had gelukkig geen sterke symptomen en dus ben ik optimistisch.'

18-03: Renners blikken terug op quarantaine

Wie vrij is, kan weer praten en dus deden midden maart veel renners die bijna twee weken in quarantaine zaten hun zegje in de media. Ramon Sinkeldam vertelde bijvoorbeeld over zijn tijd in het hotel in de UAE: 'Vrijdagmiddag zaten we allemaal aan het zwembad en in de gym, zaterdag ook. Vervolgens werd zaterdagmiddag bekend dat het zwembad en de gym zouden worden afgesloten, maar tussen de test en de uitslag konden we elkaar makkelijk besmetten. We zaten gewoon allemaal te zweten daar.'

Ook Davide Formolo blikte terug op zijn tijd in quarantaine. De Italiaan van UAE Team Emirates zat zelfs vijftien dagen opgesloten. 'Het eten was slecht en werd bezorgd in aluminium dozen. Niet bepaald een sterrenrestaurant. We hadden geen eettafel dus moesten op bed eten. Dat was niet comfortabel, maar we wisten dat het het veiligst was om te doen.'

Hoe het met de drie besmette renners in de UAE ging, was niet bekend. Gazprom-Rusvelo en UAE Team Emirates gaven sinds het nieuws over de besmettingen geen informatie meer vrij over Dmitry Strakhov, Fernando Gaviria en Maximiliano Richeze.

23-03: Situatie voor renners in Emiraten nagenoeg onveranderd

Op 23 maart werd bekend dat nog altijd enkele wielrenners vast zaten in de Verenigde Arabische Emiraten. De besmette renners zouden nog altijd in het ziekenhuis verblijven, blijkt uit onderzoek van onder meer CyclingNews, L'Equipe en Wielerflits. Hoe het met hen gaat, was op dat moment onduidelijk, daarover werd geen informatie losgelaten.

25-03: Richeze ontslagen uit ziekenhuis, zus Gaviria reageert

Op woensdag 25 maart werd bekend dat Maximiliano Richeze na achttien dagen in het ziekenhuis naar huis mocht. De Argentijn van UAE Team Emirates testte negatief op zijn laatste twee coronatesten. Ploegmaat Fernando Gaviria lag nog wel steeds in het ziekenhuis, bleek op dinsdag na quotes van zijn zus in Colombiaanse media.

Geluiden dat Gaviria inmiddels negatief zou testen op het virus, werden door zijn zus ontkend. 'Hij is in een zeer goede gezondheid. Hij werd opgenomen vanwege koorts, maar verder had hij geen symptomen. Alle tests blijven echter positief, dus kan hij nog niet uit het ziekenhuis vertrekken. Er worden iedere 48 uur nieuwe tests gedaan.'

Over het wel en wee van Gazprom-Rusvelo-renner Dmitry Strakhov was op 25 maart niets bekend. 

27-03: Gaviria eindelijk weg uit UAE

Na Maximiliano Richeze kwam op donderdagavond 26 maart ook eindelijk goed nieuws voor Fernando Gaviria. De Colombiaan van UAE Team Emirates zat een maand in een ziekenhuis na een positieve test op het coronavirus. 'De laatste tests waren negatief, dus de doktoren hebben me laten gaan', zo klonk het op Instagram.

Gaviria bedankte al het personeel van het ziekenhuis en zijn ploeg en sprak de hoop uit dat hij snel bij zijn familie kan zijn.

02-04: Ook Strakhov en Boev uit ziekenhuis

De laatste renners, Dmitry Strakhov en Igor Boev, mochten op 2 april dan ook eindelijk de Verenigde Arabische Emiraten verlaten. Dat liet hun ploeg Gazprom-Rusvelo weten via de sociale kanalen. 'Nadat Strakhov en Boev vijfmaal negatief hebben getest mogen ze het ziekenhuis van Abu-Dahbi verlaten. Ze verblijven nu in quarantine, in afwachting van hun vlucht naar Rusland.'

09-04: Gaviria eindelijk terug in Colombia

Fernando Gaviria keerde woensdag 8 april eindelijk terug uit de UAE. De sprinter moest na zijn vrijlating uit het ziekenhuis nog dagen wachten, maar hij vond uiteindelijk een vlucht terug naar huis. In Colombia zal Gaviria twee weken in quarantaine gaan, als standaard procedure in het land. In totaal verbleef Gaviria meer dan een maand in de UAE. 

Ook Igor Boev en Dmitry Strakhov waren namens Gazprom-Rusvelo op weg naar huis. 

23-04: Richeze blikt terug op lange lijdensweg

Met iedereen weer veilig thuis en de UAE Tour 2020 definitief ten einde was het woord op 23 april aan Maximiliano Richeze. De Argentijn van UAE Team Emirates was één van de laatste renners die vanwege een besmetting achterbleven in de UAE. 'We maakten er grapjes over en daarna werden Fernando (Gaviria, red.) en ik allebei ziek. Je denkt dat hij jou niet zal overkomen, totdat het gebeurt.'

'Ik ben meestal heel voorzichtig met dingen, dus ik pik niet vaak iets op. Fernando heeft alleen nooit verteld dat hij zich slecht voelde. We dronken van elkaars frisdrank, daar biedt hij nog steeds zijn excuses voor aan', lacht Richeze, die serieus vervolgt: 'Toen ik het virus had, begon er een nachtmerrie. Ik kon niet goed ademen en pas toen ik weer op de rollers kon zitten, kalmeerde ik. Ik was heel bang. De symptomen waren niet zo sterk, maar wel nieuw voor mij.'

29-04: Gaviria traint weer na twee maanden

Twee maanden had het geduurd, maar Fernando Gaviria zat eind april eindelijk weer op de fiets. n gesprek met Marca vertelde hij openlijk over zijn tijd in de UAE Tour. 'We dachten dat corona een spelletje was, maar dat was het niet. Ik ben enkele dagen erg bang geweest. Nu ben ik kalm, opgelucht en ben ik weer begonnen met trainen vanuit huis.' Gaviria bedankte via het Spaanse medium alle mensen die hem hebben gesteund. (foto: Sirotti, 2019)

Wordt vervolgd... 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws